Skip to main content
Press Release

Magyar Kezdeményezés Segíti Világszerte A Dolgozó Szülőket

May 15, 2017

A GE 4. alkalommal rendezi meg a Dolgozó Szülők Napját, amelyhez idén más vállalatok is csatlakoztak.

Budapest, 2017. május 15. - Magyarországról induló kezdeményezéssel segíti a GE több ezer munkatársát a világ 140 országában. A Dolgozó Szülők Napja elnevezésű rendezvény keretében az érdeklődők olyan témakörökben kaptak hasznos tanácsokat szakemberektől, mint a munka-magánélet sikeres összehangolása, a biztonságos internethasználat, a zaklatás, az atipikus foglalkoztatás és az egészséges életmód, illetve vezetőik, kollegáik is megosztották tapasztalataikat. A Család Nemzetközi Napja alkalmából immár 4. éve megrendezett magyar kezdeményezés eredményeit jól mutatja, hogy az mára egy országokon, iparágakon és vállalatokon átívelő társadalmi innovációként támogatja a szülők foglalkoztatását. A Dolgozó Szülők Napja idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyi Államtitkárságának részvételével valósult meg. A kezdeményezést dr. Philip Zimbardo, a Stanford Egyetem emeritus professzora videóüzenetben köszöntötte.

A munka és magánélet egyensúlyának támogatása a nagyvállalatok alapvető érdeke

Magyarországon folyamatosan nő a gyermekes anyák foglalkoztatási aránya, az egy gyermeket nevelő anyák már közel olyan arányban dolgoznak, mint a gyermektelenek. Az, hogy minél több gyermek szülessen, nemzetgazdasági szempontból is fontos cél, ugyanakkor a magyar gazdaság bővülésével párhuzamosan fellépő, egyre több területen jelentkező szakemberhiány miatt a szülők munkába való mielőbbi visszatérése, illetve munkában tartása egyre fontosabb gazdasági szempont.

A magánélet-barát munkahely vonzó a munkaerőpiacon, nem csak szülők számára, de minden munkavállaló számára.

„A Dolgozó Szülők Napja a GE munkatársainak önkéntes kezdeményezése, amelyet örömmel támogat a GE vezetése is. Úgy gondoljuk, hogy dolgozóink elkötelezettségének megteremtésében alapvető fontosságú az, hogy segítsük munkavállalóikat a családdal járó feladatok és a munkahely közötti egyensúly összehangolásában, fizikai és mentális egészségük fenntartásában. Ma a GE-ben Magyarországon több mint 10.000 szülőt és 6.000 ezer gyermeket tartunk számon. Ez a szám az elmúlt évben körülbelül még 400 babával gyarapodott” - mondta dr. Bársony Farkas, a GE Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, a Dolgozó Szülők program vezetője a megnyitón.

Az USA-ban és a Közel-Keleten is minket követtek

A Dolgozó Szülők Napján Budapesten több mint 240 érdeklődő vett részt, azonban az idén nemcsak a GE 10 magyarországi üzletága, hanem a vállalat számos más régiójában, így Európán, Afrikán, az Amerikai Egyesült Államok több városán át Szaúd-Arábiától Kuwaitig működő vállalatai is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Több ezer munkavállalónak rendeztek helyi eseményeket, és követték a magyarországi eseményt élőben. A Magyarországról indult kezdeményezés az idén azonban már nem állt meg a GE kapuinál, a programhoz számos hazai és külföldi vállalat is csatlakozott.

A társadalmi innovációs program - amely egy munkába visszatérő édesanya kezdeményezésére indult - nem csak gyermekeket nevelő szülőknek szól, hanem mindazoknak, akik a munka-magánélet témájában szeretnének tanácsokat, segítséget kapni, tapasztalataikat megosztani, legyenek akár gyermekvállalást tervezők, idős szülőt ápoló kollegák vagy olyanok, akik nem vállaltak gyereket, de személyes élethelyzetüknél fogva nyitottak és érdeklődnek például az atipikus foglalkoztatás iránt.

 „Az évek során megtapasztaltuk, hogy mindegy, hogy a bolygónk mely pontján él és dolgozik valaki, hogy szülő, egyedülálló vagy éppen idős szüleit gondozza, a munka-és magánélet összehangolása ugyanolyan kihívások elé állítja. Fantasztikus látni, hogy egy személyes indíttatásból indult kezdeményezés vezetői támogatással, és sok-sok önkéntes munkájával néhány év alatt egy globális társadalmi innovációvá nőtte ki magát és sokezer embernek ad támogatást a világ minden pontján”- tette hozzá Marton Éva, a program kezdeményezője.

A dolgozó szülőnek is kell a „know-how”

Magyarországon az egyik szülő európai átlagban kiemelkedően sokáig, akár 3 évig is otthon maradhat gyermekével, ami nyilvánvalóan könnyebbséget jelent a gyermekvállalásban. Ugyanakkor a visszatérő édesanyák - vagy akár apák - ennyi idő alatt kiesnek a digitalizáció miatt egyre gyorsabban változó munka világából, ami megnehezíti a munkaerőpiacra való visszatérést és még nagyobb kihívást jelent a karrier és a család közötti megosztottság menedzselésében.

„A munkahelyek és a család közötti egyensúly elérése nagy kihívást jelent a dolgozó szülők életében. Éppen ezért fontos, hogy a munkahelyeken a rugalmas szemléletmód érvényesüljön. A családot támogató munkahelyekre, illetve a munkát is támogató, elfogadó családokra van szükség.” - mondta el a konferencián felszólaló Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. 

Azon felül, hogy a családbarát munkahelyek kialakítása egyre elterjedtebbé válik a vállalatok körében, az is nélkülözhetetlen, hogy a szülők is elfogadják a segítséget, és ne érezzék azt, hogy míg az életük egyik fontos területére szánnak időt, addig azt a másiktól veszik el.

A Dolgozó Szülők Napja konferenciáján részt vevő kollegák ezért a munka-magánélet egyensúlya, generációs különbségek, iskolai zaklatás, biztonságos internethasználat, atipikus foglalkoztatás, egészséges életmód, egyedülálló szülők és pszichológia témákban hallhattak előadásokat, miközben gyermekeikre óvónők vigyáztak és kreatív workshopokon, sőt fotózáson is elfoglalhatták magukat.


business unit
tags