Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Zorlu İşlerin Üstesinden Gelen Kadınlar

April 19, 2017

Kuzey Denizi’nde çalışırken size manzaralar sunan plaza camları yok, onun yerine amansız rüzgârlar var. Bu rüzgârlarsa dev deniz türbinlerini döndürüp Almanya’daki bir milyon evi aydınlatacak kadar güçlü. Ancak bu işin oldukça kritik bir notası var: Elektronların denizin altından 80 kilometre yol alması ve bir 80 kilometre de karada yol alarak elektrik enerjisine dönüşmesi. Sibylle Stefan’ın görevi de tam olarak bunu gerçekleştirmek.
Stefan, GE’nin 2020 yılına kadar 20.000 kadının teknik rollerde görevlendirilmesi vizyonunu temsil eden binlerce kadından biri ve 1 milyar dolarlık bir projenin başında. Stefan, Haziran ayında helikoptere atlayıp 14 gün boyunca takımı ile birlikte 12 saatlik vardiyalar yaparak zorlu bir göreve başlayacak; her bir açık deniz türbinine özel bir dönüştürücü yerleştirecek.

image_image

Stefan çok önceleri Baltık Denizi’nde çalışırken, yukarıda gördüğünüz dev dönüştürücü platformunun yöneticisiydi ve enerji alanında birçok projede çalışmıştı. Ancak bu işin iki önemli zorluğu vardı. Birincisi, erkeklerin ciddi anlamda çoğunlukta olduğu bir işte çalışmak ve ikincisi de teknik bir görevde bulunmak. Teknik bir görevde olmanın zorluğu ise Stefan’ın daha önce bu alanda çalışmamış olmasından kaynaklanıyordu. Stefan, “Sanki bana bakıp ne kadar dayanabileceğimi düşünüyorlar gibi geliyordu.” diyor.
Tabii ki Stefan projede oldukça başarılı oldu ve hızlıca çok daha zor olan görevlere yöneldi. Bu görevlerden biri de DolWin3’tü. Yani Almanya’daki sürdürülebilir enerji kaynakları ile ilgili en önemli projelerden biri. Bu görevdeyken halen erkeklerin çoğunlukta olduğu bir alanda çalışıyordu ama çoktan GE Kadın Çalışan Ağı (GE Women’s Network) ile iletişime geçmişti bile ve bu Stefan’ın kariyeri için attığı adımlarda, ona engel olabilecek pek çok şeyi kolayca aşmasını sağladı.
GE, 2020 yılına kadar teknik rollerde 20.000 kadını istihdam etmeye kararlı. Stefan’ın hikayesi, yakında sıradan bir iş gününe dönüşebilir. Kadınlar teknik rollerde çalışmaya başladıkça, mesleklerin de baskın cinsiyet yapısı değişmeye devam ediyor.