GE, 2020 yılına kadar bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi teknik alanlarda 20.000 kadını istihdam etmek için kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Kadınların teknik rollerde çalışmaya başlaması, mesleklerin baskın cinsiyet yapılarını ortadan kaldırırken aynı zamanda bunu sağlayan ülkelerdeki üretim potansiyelini büyütüyor.
GE’nin bu zorlu hedefindeki paydaşlarından biri de BinYaprak ve bu yapı “Şirketler çalışanlarına söz versin, ilham yolculukları çeşitlensin” mottosuyla çalışan kadınların hikayelerini binlerce kadına ulaştırıyor. BinYaprak – İlham Veren Kadınlar/İlham Veren Şirket servisi, bu kez GE Türkiye kadınlarının ilham veren başarı hikayeleri binlerce kadınla buluşturacak. BinYaprak’la yaptığımız çalışmanın ilk paylaşımı ise GE Türkiye Teknoloji Merkezi’nde Lider Mühendis Banu Berme. O, hikayesini sizin için anlatıyor. Umuyoruz ki onun deneyimleri, geleceğin bilim kadını adayları ve kadın çalışanları için ilham olacak.
Banu, 1983 yılında İstanbul, Kadıköy’de doğdu. İyi, çağdaş bir eğitim aldığını belirtiyor ancak büyüyüp ortaokul yıllarına geldikçe arkadaşları ile bazı konularda ayrıştığını fark ediyor çünkü yavaş yavaş bilimsel konular onun daha çok ilgisini çekmeye başlıyor. Bu nedenle Banu, kendi eğitim önceliklerine odaklanıyor ve çok istediği İstanbul Erkek Lisesi’ni kazanma hayalini gerçekleştiriyor. Annesinin bu dönemdeki desteğini ise üzerine basarak vurguluyor.

Banu, GE’de “Katmanlı İmalat” alanında çalışmalar yapıyor.
Üniversite sınavına girdikten sonraysa Banu tercihini Kocaeli Üniversitesi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden yana kullanıyor. Şimdiyse bu tercihi ile ilgili, “O kadar iyi gelişmeler oldu ki, iyi ki bu bölüme ve bu üniversiteye girdim.” diyor.
Banu istediği hedeflere ulaşmak için çabalamaya devam ediyor ve hocalarının da dikkatini çekerek kariyer hedeflerine koşar adım ilerliyor. Bunun içinse stajlarını hep kendisine oldukça faydalı olabilecek kurumlarda gerçekleştiriyor: TÜBİTAK Malzeme Enstitüsü, Mercedes Benz. Daha sonra ise Avusturya’da 6 aylık bir staj yapıyor, döndüğünde hemen işe giriyor ve aynı anda İTÜ’de Malzeme Mühendisliği yüksek lisansına başlıyor. Tezini yazmak içinse yine yerinde duramıyor ve 1 yıl boyunca Almanya’daki bir üniversiteye gidiyor ve orada da bir enstitüde çalışıyor. Türkiye’ye döndüğünde ise her kapının kendisine açılmasını beklerken ne yazık ki beklediği hızda iş bulamıyor.
Kendini biraz ümitsiz hisseden Banu bir gün GE’den bir mülakat daveti alıyor. Başarı hikayesi tam da burada başlıyor. Bugün Banu Berme, GE Türkiye Teknoloji Merkezi Lider Mühendisi olarak 5 yıldır GE’de çalışıyor. Üstelik çalışmalarını oldukça yeni bir üretim yöntemi olan “Katmanlı İmalat” alanında gerçekleştiriyor ve küresel bir şirkette çalışıyor olmanın avantajlarını hayatının her alanında hissettiğini belirtiyor. Banu, “Özellikle kadın olduğum için mesleğimde herhangi bir engelle karşılaşmadım. Kadın olduğunuz için kendinizi geri planda tutmamalısınız, sürekli girişken ve aktif olmalısınız.” diyor.

Banu, uçak motorları için aşınan parçalarını yeniden kullanılabilir hale getiriyor.
Banu, kendi çabası ve ailesinin desteği sayesinde yeni bir üretim teknolojisi üzerinde ar-ge faaliyetleri gerçekleştirme fırsatı yakalamış dünyadaki nadir mühendislerden biri. Dijitalleşme bütün dünyada konvansiyonel üretim tekniklerini değiştirirken, Katmanlı İmalat da daha önce yapılması imkânsız olan üretim tekniklerini mümkün kılıyor. Banu da ekibiyle birlikte daha önce mümkün olmayan bir modelle havacılık endüstrisi için oldukça yeni olan bir onarım tekniğini uyguluyor: Uçak motorunun içinde aşınan parçaları Katmanlı İmalat sayesinde hayata döndürmek. Bu yöntem, aşınan parçanın tamamının kullanılamaz hale gelmesindense endüstriyel 3D yazıcıların aşınan bölgeleri kaynak ya da benzeri hiçbir yöntem kullanılmadan eski haline döndürülmesi şeklinde uygulanıyor. Toz halindeki özel metal alaşımların lazerle yakılarak eski parçanın üzerine eklenmesini sağlayan bu yöntem, parçanın yekpare kalmasını sağlıyor. Yani 3D yazıcılar aşınan parçanın üzerine eksik bölgeleri yazdırıyor.
Onun hikayesinin başka kadınlara da ilham olması dileğiyle, sizleri Banu Berme’nin size vereceği mesajlarla baş başa bırakıyoruz.