Havacılık sektörünün gelişimi, artan yolcu taşımacılığı talebi ile her gün daha da hızlanıyor. İleri imalat teknikleri ile daha hafif hale gelen uçak motorları, yakıt verimliliğini artırırken karbondioksit salınımını da düşürüyor. GE’nin Türkiye’de TEI Eskişehir yerleşkesinde ürettiği GEnx motoru yakıt tasarrufunu şimdiden %20 seviyesine çekmiş durumda. GE’nin en çok tercih edilen motor tasarımlarından biri olan LEAP de ileri üretim teknikleri sayesinde artık 453 KG daha hafif.
İleri üretim teknikleri, uçak motorlarındaki birçok alt parçadan oluşan yapıların tek bir parça olarak üretilebilmesine olanak sağlıyor. Aynı zamanda uçakların üzerindeki en büyük ağırlıklardan biri olan motorlar, bu teknikler sayesinde hafifletilebiliyor. Kaynak gibi konvansiyonel yöntemlerle birleştirilmeyen parçaların ömrü uzuyor, bakım periyotlarının arası açılarak maliyetlerde büyük tasarruflar sağlanması mümkün kılınıyor. Bu durum artan yolcu taşımacılığı ihtiyacını karşılamak için yardımcı olurken, bilet fiyatlarının da yolcular için her geçen gün daha uygun hale gelmesini sağlıyor.

TEI Eskişehir’de bütün dünya için ileri imalat teknikleri ile uçak motoru parçaları üretirken, aynı zamanda ciddi bir araştırma – geliştirme faaliyeti içinde de bulunuyor. Teknoloji Programları Kıdemli Uzman Mühendisi Özgür Poyraz, AR-GE çalışmalarında Türkiye’deki birçok üniversiteyle de birlikte çalışıldığını belirtiyor. Özellikle yeni teknolojiler geliştirilirken akademik çalışmalarını bu alanda yapan mühendisler, TEI ile ortak projelerde bulunabiliyor. Poyraz, röportajında TEI ile ilgili merak ettiğiniz daha birçok soruya yanıt veriyor.