Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

header-image

Yerden 85 Metre Yüksekte Vida Sıkmak

March 29, 2017

Rüzgâr türbinleri enerji üretmek için günümüzün çevreci yöntemlerinden biri. Bu nedenle de Türkiye’de rüzgâr enerjisinden elektrik üretimi için yapılan yatırımlar hız kazanarak devam ediyor.
Rüzgâr türbinleri enerji üretmek için hareket halinde parçalar kullanıyor. Örnek vermek gerekirse bir rüzgâr türbini günde yaklaşık olarak 20.000 devir yapıyor. Bunun sonucunda ise ortaya iki önemli kriter çıkıyor. Bunlardan birincisi hareketli parçaların dayanıklı olabilmesi için üretimde doğru malzemelerin ve doğru tasarımın kullanılması. İkincisi ise tabii ki bakım. GE Servis Türkiye ekibi bu nedenle 23 ayrı rüzgâr sahasında, 250 rüzgâr türbinine 50’ye yakın lokal bir mühendis ve teknisyen ekibiyle oldukça üst düzey bir bakım hizmeti sağlıyor.

image_image

Rüzgâr türbinlerinin planlı bakımları genellikle altı yılda bir gerçekleşiyor. Ancak herhangi bir sorun ya da şüphe varsa plansız bakımlar da servis ekibinin takviminde beliriyor. GE’nin bu konuda en önemli artılarından biri ise herhangi olumsuz bir durum gerçekleşmeden, servis ekibinin türbinin bakımını gerçekleştirebilmesi. Çünkü dijitalleşmenin gücü ile GE rüzgâr türbinleri “Condition Monitoring System” (CMS) kullanılıyor ve bu sayede 7/24 izleniyor, oluşabilecek herhangi bir soruna karşı dijital ortamda sürekli olarak takip altında tutuluyor.
Bir rüzgâr sahası içinde bulunan GE rüzgâr türbinleri, mekanik ve elektronik sistemleri üzerinde bulunan akıllı sensörleri sayesinde durumlarını sürekli olarak merkeze ve sahadaki bakım ekiplerine bildiriyor. Normal şartlar altında GE’nin Endüstriyel İnternet Platformu olan Predix sayesinde sürekli olarak türbinlerden veri alınması, herhangi bir şekilde sorun yaratabilecek parçaların henüz sorun oluşmadan önce değiştirilmesini sağlıyor ancak beklenmeyen bir durum olduğunda da uzaktan izleme yapan ekipler ilk müdahaleyi gerçekleştiriyor. Herhangi bir şekilde uzaktan müdahale eden ekip, türbini devreye alamıyorsa sıra sahadaki bakım ekiplerine geliyor.
Bakım ekiplerinin önceliği güvenlik, çünkü bu devler tam 85 metre yükseklikte. Bu nedenle bakım ekiplerinin eğitimleri oldukça detaylı süreçler içeriyor ve ilk eğitimlerini 3 haftalık bir sürede Almanya’da alıyorlar. Bunu bir haftalık iş güvenliği eğitimi ve simülasyonlar izliyor, daha sonra ise her yıl 2-3 haftalık sürelerle Almanya’da yeni teknolojilerle ilgili eğitimler alınıyor. Bu ekipler bir sorunu genellikle maksimum 4 saatlik kadar bir süre zarfında çözüyor ve türbini yeniden devreye alabiliyor.

https://youtu.be/e0AU9hT-p_Y

Dijital Sanayi, her endüstride verimliliği artırıp üretimi kolaylaştırdığı gibi rüzgâr enerjisinin üretimini ve türbinlerin bakımını da kolaylaştırıyor.