Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Yazılım, Trenleri Nasıl Akıllı Hale Getiriyor?

November 08, 2016

Birbiriyle bağlı, iletişim halindeki uçakları uçuruyoruz ve sürücüsüz arabalar üretiyoruz; peki ya akıllı trenler?

Berlin’de düzenlenen InnoTrans 2016’da GE, lokomotifleri bir mobil veri merkezine dönüştürerek trenleri daha hızlı ve akıllı hale getirecek “süper beyin” platformunu açıkladı. “10 yıl sonra dijital araçlar demiryolu üretkenliğini ve verimliliğini beklenmedik seviyelere taşıyacak.” diyor GE Ulaşım Dijital Yöneticisi Seth Bodnar. “Tüm ağ bir beyin gibi parlayacak!

Artık zamanı gelmişti.

Demiryolu şirketleri trenlerin beygir gücünü artırarak operasyonu kolaylaştırabilecek ve daha az yakıt yakılmasını sağlayabilecek. Bodnar, “Bu iş aslında akıllı bir ekosisteme bilinçli trenler eklemekle ilgili” diye tanımlıyor.

Tüketim ve iklim değişikliği çağında bu çok önemli. İlk olarak nakliye trenleri çevre için daha faydalı. Amerikan Demiryolu Şirketine göre demir yolları, kamyonlara kıyasla yakıt açısından 4 kat daha verimli. Ayrıca nakliye trenleri otobanlardaki trafiği ve kirliliği de azaltıyor.
Şöyle düşünün; 12 silindirli GE Evolution Serisi bir lokomotif 170 tane Boeing 747’ye eşit yükü taşıyabiliyor.

Beyin GoLINC’e bağlanıyor. GoLINC lokomotifi mobil veri merkezine çeviren bütünleşik bir yazılım ve programlama platformu.

Bu sistem şimdiden 6.000 trende mevcut.

GoLINC tren operatörlerinin sensörlerden ve kameralardan gelen bilgileri toplayarak demiryolu trafiğini ve yol durumunu daha iyi anlamalarını sağlıyor. Rockies’den veya Mojave Çölü’nden geçerken bile verileri kullanarak akıllıca kararlar verilmesini sağlıyor.

Bu sistem GE’nin endüstrinin dijital geleceğine dair olan vizyonunun sadece bir parçası. Şirket, 50 ülkede yük ve yolcu taşıyan 21.000 lokomotifini Predix’e bağlamak istiyor yani GE’nin Endüstriyel İnternet için bulut tabanlı yazılım platformuna.

Bugün ABD demiryolu endüstrisi yılda 500.000 gecikme ile karşılaşıyor ve 4 trenden biri beklenmedik bir sebepten bir süre servis dışı kalıyor. Trenleri daha akıllı hale getirip Endüstriyel İnternete bağlayarak yük treni şirketleri trenlerin arıza süresini azaltabilecek. GoLINC Trip Optimizer ve Yard Planner gibi Predix uygulamalarıyla birlikte çalışarak bakım sorunlarını öngörebilir, böylece operatörler bunları daha sorun gerçekleşmeden çözebilir. Verimli çalışan hatları tespit edebilir, nerede rotaları yenilemeleri gerektiğini görebilirler.

Verimlilikte küçük bir değişim bile büyük bir etki yaratabilir. GE’nin dediğine göre duraklarda bekleme süresini %1 azaltmak 2,2 milyar dolar tasarruf sağlayabilir. Hızı saatte sadece 1 mil artırmak 2,5 milyar dolar tasarruf sağlar.

GE’nin T4’ü gibi yeni lokomotifler üretim bandından sensörler ve veri analiz araçlarıyla çıkıyor; GE aynı zamanda eski motorlarını yeni bir trenin yarı fiyatına yeniliyor. “15 – 20 yıllık lokomotifleri yeniliyoruz.” diyor GE’nin Lokomotif Modernizasyon Programı İş Operasyonu Yöneticisi John Manison.“Ancak 40 yıllık lokomotifleri de modernize ediyoruz. Ömürlerine 20 yıl daha katmak büyük anlam ifade ediyor