Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Tedarik Zincirinde Dijital İkiz Devri!

October 15, 2018

İtalya’nın Toskana bölgesindeki Carrara limanının etrafında yaşayan insanlar, devasa beyaz mermer levhaların gemilere yüklenişini görmeye alışkınlar. Ancak Haziran ayının sonunda, gece geç saatlerde çok daha büyük bir gösteriye tanıklık ettiler: bir GE şirketi olan Baker Hughes’in (BHGE) inşa ettiği 3.500 ton ağırlığındaki turbo jeneratör, Batı Kazakistan’a gitmek üzere gemiye yüklendi. Bu dev, yolculuğunu tamamladığında Tengiz petrol çıkarma sahasına güç verecek.

Bu turbo jeneratörü ayrı parçalar halinde taşıyıp Tengiz’de birleştirmek daha kolay bir çözüm gibi görünebilir. Ancak makineyi birleştirmek için harcanacak insan gücü ve milyonlarca doları düşününce 60 metre uzunluğunda ve 25 metre yüksekliğindeki bu devi modüler bir taşıyıcı ile limana taşımak daha pratik bir çözüm yolu.

Böylesi büyük bir yapıyı bir araya getirmek için gereken tedarik zinciri düşündüğünüzden çok daha büyük! Tüm parçalar sipariş üzerine yapılır ve bunların teslimat döngüsü yıllara yayılır. Eğer bir parçanın tedarikinde gecikme olursa, bu tüm jeneratörün yapımını geciktirebilir. Bir yapı markete gidip alamayacağınız parçalardan oluşan bu jeneratör için tedarik zincirinin önemi çok büyük.

Tengiz petrol sahası için üretilen turbo jeneratör, BHGE’nin böylesine büyük petrol ve gaz projelerine ilk dâhil oluşu değil. Daha önce BHGE doğal gazı sıvıya çeviren ve ağırlığı 4 adet çift katlı yolcu uçağı kadar olan kompresör trenleri ve okyanusun uzak bölgelerindeki projeler için deniz altında çalışan makineler de üretti. Bu kadar önemli ve büyük projelerin tedarik zincirini korumak için GE Küresel Araştırmalar ve BHGE, dijital ikiz teknolojisinden faydalanmaya karar verdi ve bunun için disiplinler arası bir ekip kuruldu. BHGE’nin Küresel Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Davide Lanucci, bu duruma neden ihtiyaç duyulduğunu şu şekilde ifade etti, “Ana gaz türbini jeneratörü modülünün üst kısmını yerleştirmek için bile sadece birkaç milimetrelik bir hata payımız var. Bu parçanın ağırlığı ise yaklaşık 1000 ton. Bu modüllerin teslimatı ve inşa süreci oldukça karışık ve riskli olduğu için dijital ikize ihtiyacımız var.”

Dijital İkiz

Carrara Limanı’nın etrafında yaşayanların gece karşılaştığı manzara.

Dijital ikizler bir parçanın, bir makinenin ya da bir sürecin sanal bir modelini oluşturmakta kullanılıyor. GE, daha verimli bir rüzgâr türbini inşa etmek ve jet motorlarının ne zaman servise ihtiyaç duyacağını önceden görebilmek için ya da diğer işlerdeki üretkenliği artırabilmek için dünya genelinde 1 milyonu aşkın dijital ikizden faydalanıyor. Ancak dijital ikizlerin tedarik zincirine uygulanması ilk defa GE ve BHGE ortaklığında yapılıyor. Tedarik zincirleri, doğaları gereği sürekli güncellenmesi gereken planlamalardır. Ve gerçekte asla çalışması gerektiği gibi çalışmazlar, tedarik süreleri ve parçalarda sürekli gecikmeler yaşanır. Ama mühendisler dijital ikiz teknolojisi sayesinde projenin başlangıcından bitişine kadar gerçek zamanlı ve sürekli güncellenen tek bir analitik sistem üzerinden tedarik zincirini görüntüleyebilirler.

Dijital ikizler kurulurken, araştırmacılar sisteme elle bilgi girebilen tedarikçiler, belirli parçalara yerleştirilmiş sensörler ve veri tabanlarından belirli kayıtları alan yazılım kodları başta olmak üzere binlerce kaynaktan büyük miktarda bilgi toplarlar. Yazılım daha sonra tedarik zincirinin anlık olarak nasıl performans gösterdiğini ve yüksek öncelikli konuların neler olduğunu belirlemek için tek bir sistem içerisinde gerçek zamanlı olarak modelleme ve analiz yapar. Bu da, tedarik zinciri planlayıcıların ve mühendislerin kötü hava koşulları, durmuş kamyonlar veya gecikmeli parçalar gibi aksiliklerin süreci kesintiye uğratması durumunda sorunu giderebilmelerini sağlar. Tüm bunlar GE ve BHGE’nin teslimat sürelerini iyileştirmesine, stok maliyetlerini azaltmasına, malzeme eksikliklerini izlemesine sistemi daha verimli hale getirmelerine imkân sağlar.

GE BHGE

BHGE’nin 4 adet çift katlı yolcu uçağı ağırlığındaki kompresör trenleri, doğal gazın sıvıya dönüştürülmesine yardımcı oluyor.

Bu optimizasyon mal akışında ve mevcut envanterin kullanımında da büyük verimlilik yaratıyor. Öyle ki, BHGE’nin Turbomakine ve Süreç Çözümleri birimi, geçen yıl envanter maliyetlerini 30 milyon dolardan fazla azalttı ve envanteri %100’den daha fazla arttı. Yarattığı verimlilik ve tasarruf miktarı şirket için en önemli ödül olsa da, Frost & Sullivan’ın Üretim Liderlik Konseyi, GE ve BHGE’yi dijital ikizin sağladığı faydalardan dolayı üretim liderliği ödülü ile onurlandırdı.