Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Sürdürülebilirlik İçin Verimli Enerji

March 16, 2017

Enerji kaynakları açısından büyük bir oranda dışa bağımlı olan Türkiye, yenilenebilir enerji potansiyelini kullanmak ve enerji verimliliğini artırmak için büyük projeleri harekete geçirmeye başladı. Amaç, enerji güvenliğini sürdürülebilir kılmak. Bunun için sadece arz tarafında değil tüketimde de yüksek verimlilik ve tasarrufu bir refleks hale getirecek hamleler yapılıyor. Mart ayında bu bakımdan tarihi bir adım daha atılacak. Konya Karapınar’da 1.000 megavat gücünde bir güneş enerjisi santrali (GES) için ihale gerçekleştirilecek. Enerji Bakanlığı’nın ekim ayında duyurduğu proje 1,3 milyar ABD Doları’na mal olacak. 2000 hektara yayılan ve 600 bin konuta enerji sağlayacak Karapınar GES, dünyanın en büyük GES tesislerinden biri olacak. Dünya’da halen aktif olarak elektrik üreten GES’ler arasında en büyük kapasiteye Çin’in Yanchi GES’i sahip. Bu GES’in kapasitesi 1000 MWHh.

image_image

Karapınar GES, devreye girdiğinde tek başına Türkiye’nin güneş enerjisinden elde ettiği elektrik miktarını iki katından fazla artırmış olacak. Türkiye’de 470 GES bulunuyor ancak bunların toplam kurulu gücü 819,6 megavatta kalıyor. Güneş enerjisi santrallerinin Türkiye’nin toplam 78.500 megavatlık kurulu enerji gücündeki payı, yüzde 1’de kalıyor.

Dünyada GES Yatırımları Çığ Gibi Büyüyor

Kurulu güç açısından Türkiye, güneşli gün sayısı çok daha az olan Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin çok gerisinde kalıyor.

image_image

“Türkiye bölgesindeki yenilenebilir enerji merkezlerinden biri olabilir”
Enerjide ithalat bağımlılığı yüzde 72 seviyesinde olan ve fosil yakıtlar açısından fakir olmasına rağmen Türkiye, sadece güneşte değil diğer bütün alternatif enerji kaynaklarında potansiyelini daha fazla üretime dönüştürebilir. Son yıllarda enerji talebi hızla artan Türkiye’de alternatif kaynakların hareketlendirilmesine daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Enerji Bakanlığı ve TEİAŞ verilerine göre 2016 yılında Türkiye’de 293 TWh (Terrawattsaat) elektrik tüketildi. Son yıllardaki elektrik tüketim artışına bakıldığında bu rakamın 2023 yılında 424 TWh’a ulaşacağı tahmin ediliyor. Yani 2023’de Türkiye’nin elektrik tüketimi 2016’ya göre yüzde 45 artmış olacak. Türkiye’nin elektrik üretimi ise 2016 yılında 270 TWh’da kaldı, açık elektrik ithali ile kapatıldı. Bu tablo Türkiye’nin gelecek 5-10 yıl içinde elektrik üretimini önemli ölçüde artırırken tüketim artışının denetim alınmasını zorunlu kılıyor.

image_image

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelini etkin biçimde kullanmak için harekete geçmiş durumda. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Karapınar’ın yanı sıra, önemli enerji potansiyeline sahip yeni alanların da YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı) ilan edilmesinin planlandığını açıklamıştı.

image_image

Sürdürülebilirlik İçin Verimli Enerji” yazı dizisinin ikinci bölümünü gelecek hafta GE Blog Türkiye üzerinden okuyabilirsiniz.