Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

header-image
enerji

Servis Bakım Sürelerinde Dünya Rekortmeni Uçak Motorları

November 04, 2019

servis img

“Kanatta Kalma Süresi” (Time on Wing – TOW), uçakların havada özgürce süzülme süresini ifade eden bir uçak motoru mühendisliği terimi. Genel anlamda gerekli bakım kaynakları ve motorları çalıştırmanın toplam maliyetiyle beraber, filonun havalanmak için ne kadar elverişli olduğunun incelemesi sırasında bu terim kullanılıyor. Bu yıl, Avustralya 6. Havacılık Alayı ve Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAAF) Klasik Hornet filosunun bakımlarıyla ilgilenen GE saha servis mühendisleri, motorların bakımı sırasında rekor TOW süreleri kaydettiler.

Dört yıl kadar önce, güneybatı Sidney’deki Holsworthy askeri merkezinde 18 Sikorsky S-70A-9 Kara Şahin helikopterine güç veren GE-T700 motorları; gerekli onarım, servis veya ayırma gerektirmeden ortalama 200 saat uçtu. Bugün bu helikopterler ortalama 1000 uçuş saati yapıyor. Bu da yüzde 400 süre artışı anlamına geliyor.

Havacılıkta güvenlik, güvenilirlik ve performans asla taviz verilmeyecek alanlardır. GE’de T700 Saha Servis Mühendisi olarak görev yapan Peter Miani’ye göre bu durum, yedek parça değişimi gerektirmemesi ve filoda havalanmaya hazır uçakların mevcudiyeti açısından hem maliyet hem de zaman kazanımı anlamına geliyor. 

GE T700’lerin operasyon kabiliyeti, 2018 yılında Avustralya Hava Kuvvetleri’ne 2500 saat ve 5 milyon dolar kazandırırken motorlar en yüksek standartta çalışmalarıyla adeta kanıtlandı.

Williamtown’da RAAF Klasik Hornet (F/A-18) filosu için genel hava lojistiği sunmak amacıyla GE ile TAE Aerospace’in uzun süredir devam eden ortaklığı sonucu, yakın zamanda bir GE F404-400 düşük by-pass’lı turbofan motoru, bakım gerektirmeden 1923 saat TOW kaydetti. Bu bakım merkezinde halihazırda Avustralya F / A-18 filosuna güç veren motorlar için rutin olarak ortalama 682 saat TOW kaydediliyor. Diğer ulusal filolardaysa 200 saatten daha az süre kaydediliyor.

GE ve TAE, bu sene Klasik Hornet’ler için genel lojistik desteği sözleşmesi imzalamasının onuncu yılını kutluyor. GE Güneybatı Asya Saha Servis Ekip Lideri olarak görev yapan Benjamin Nash, “Yıllar boyunca, uçak motorlarının performansını artıran mühendislik inisiyatifleri geliştirme ve motorlarımızın mümkün olan en iyi konfigürasyonda çalışmasını sağlama şansımız oldu.” diyor.

GE ve TAE’nin Avustralya Hava Kuvvetleri F404-400’lerini yönetmesindeki başarısının altında yatan sır; ortakların güvenlik sorunu olmayan motor parçaları üzerindeki izin verilen hasar limitlerini gözden geçirme çabalarıdır.

Geniş perspektifte TOW’da kaydedilen her büyüme ve gelişme, daha başarılı bir güvenlik kaydı anlamına geliyor. GE saha servis mühendisleri tarafından verilerle doğrulanmış yeni araştırmalar, bu uçak motorlarını ayırmak için sıradan nedenleri azaltıyor; bu da çoğu zaman sadece yarı aşınan bileşenlerin değiştirilmesine yol açıyor. GE saha mühendislerinin, şirketin global uçak motor filolarının nasıl çalıştığı ile ilgili sahip olduğu genel bakış, yeni bakım uygulamalarını bilgilendiren ipuçları ve karşılaştırmalar da sunuyor.

Miani, “Kara Şahin’lerdeki motor performansı verilerini analiz ettikten sonra, planlanmış kanat dışı motor servis hizmetini kanatlı boroskop incelemesi ile değiştirebildik. Servis bölümünün 138 saat sürdüğü yerlerde boroskop incelemesi sadece bir saat sürüyor.” diyor.

Miani bu başarıları 6. Havacılık Alayı’nda oluşan proaktif bakım kültürüne bağlıyor. Bu şekilde maliyet ve zaman kazandıran değişiklikler, hızlı ve etkin bir şekilde prosedürlere dahil edilebiliyor. Miani, GE motor saha servisinden gelen istişarelerle birlikte mevcut bakım politikaları üzerine gerçekleştirilen bir incelemede, motorun TOW’u önemli ölçüde artırmak üzere birçok fırsatı ortaya çıkardığını söylüyor. Ortaya çıkan sonuçların, Avustralya Hava Kuvvetleri’nin faaliyetleri için oldukça öğretici ve yararlı olduğu görülüyor.

Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde Kara Şahin’den Sorumlu Kıdemli Mühendis Liam Cunningham’a göre TOW’daki artış, 6. Havacılık Alayı, GE ve CASG* arasındaki ortaklık için gerçek bir başarı öyküsü.

* CASG, Savunma Yetenek Toplama ve Sürdürme Grubu Departmanı.

Categories
tags