Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Quebec, Hastaya Özgü Çene Cerrahisinde Katmanlı İmalatı Keşfediyor!

January 17, 2019

Sağlam bir iş modelini baz alan katmanlı imalat stratejisi, Kanada’nın sağlık sistemi üzerinde pozitif ve maliyeti düşüren bir etki yaratmaya çalışıyor.

CRIQ, Québec’in Ekonomi, Bilim ve İnovasyon Bakanı’na bağlı, kendini endüstriyel araştırma ve inovasyona adamış bir devlet kuruluşu. 50 yıla yakın bir süredir endüstriyel üretkenlik ve rekabet konularında uzmanlığıyla nam salan CRIQ, Québec’te hâlihazırda en geniş kapsamlı inovasyon hizmetlerini sunuyor.

2016’da eyaletteki beş hastanenin bölgesel tıbbi ortaklığı olan CHU de Quebec‘e katılan CRI, CRIQEndüstriyel Ekipman Yöneticisi François Gingras başkanlığında bir ekip oluşturarak tüm dikkatini, hastaya özgü alt çene kemiği implantlarını tasarlamak ve üretmek için katmanlı imalat teknolojilerini uygulamaya veriyor.

CRIQ tasarım ve işlem döngüsünün yanı sıra, doğrulama ve tıbbi sertifikasyonun yönetilmesine de odaklanıyor. Bu sayede, hastaya özgü implantların geleneksel üretim yöntemleri kullanılırken gereken altı hafta yerine üç haftada gerçekleşmesi hedefleniyor. 

CHU de Quebec’in ekibiyle birlikte, tüm tedarik zinciri CRIQ ekibi tarafından yönetiliyor ve şunları içeriyor:

  1. İmplantların tasarımı ve CAD (Computer Aided Drawing – Bilgisayar Destekli Çizim) çizimi
  2. İmplantın basılması ve işlem sonrası
  3. Temizlik ve sterilizasyon

Bu da, CRIQ’nun ön işlem, tasarım, test ve üretim sistemlerini tanımlamasına ve etkilemesine; ayrıca tutarlılığı ve tekrarlanabilirliği korumasına olanak tanıyor.

Bu yaklaşım, hastaya özgü implantların çok maliyetli olduğu ve katmanlı imalat için iyi bir iş modeli olmadığı algısına karşı çıkıyor. “İş modelini değerlendirirken teker teker etkilerinden ziyade bütüne olan faydasını göz önünde bulundurmak gerekir. Hastaya özgü bir implant, hastanın iyileşmesini hızlandırabilir, riski azaltabilir ve Quebec Hükümeti için genel sağlık bakım maliyetlerini düşürebilirse, o zaman bir iş modelimiz olur” diyor CRIQ Endüstriyel Ekipman Yöneticisi François Gingras.

CRIQ, katmanlı imalat stratejisinin bir parçası olarak, 2018 yılının Haziran ayından bu yana Québec’teki üç boyutlu baskı laboratuvarında kurulmuş bir GE Additive Arcam EBM Q10plus makinesi kullanıyor.

CRIQ daha önce bu yeni teknolojiye yönelik potansiyel Ar-Ge uygulamalarını keşfetmek için metal katmanlı imalat ekipmanına yatırım yaptı. Elektron ışını eritme teknolojisine yaptıkları yatırım, onların katmanlı imalat yolculuklarını hızlandırmalarına ön ayak oluyor. GE Additive Tıbbi İş Geliştirme Müdürü Stephan Zeidler, “Tıbbi cihaz endüstrisi, katmanlı imalatın öncü endüstrilerinden biri. Katmanlı imalat, şirketlerin hastaya özgü implantlar ve küçük ama uygun maliyetli endüstriyel süreçte, seri üretimle özelleştirilmiş cihazlar üretmelerine imkân tanıyor. Bu şekilde teknoloji, sağlık hizmetlerinde daha bireysel tedaviler için mükemmel bir trende hizmet ediyor.” diyor. Ayrıca ortopedi, implantoloji ve diş hekimliğinde gelişmiş hasta bakımının, yüksek hassasiyetli ve mükemmel tıbbi ürünler gerektirdiğini; medikal ve dental teknolojide, tek tek veya küçük seriler hâlinde üretilen parçalara, malzeme ve işçilikle ilgili oldukça yüksek kalite standartlarını karşılaması gereken bir talep olduğunu da ekliyor.