Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Öngörü ve Verimliliğin Adı: Dijital İkiz

August 05, 2018

GE mühendisleri, Paris’in tarihi opera binasına kısa bir yürüyüş mesafesinde, makinelerin “dijital ikizlerini” yaratmayı sağlayacak yazılımı kodlamakla meşgul. Mühendisler, mühendislik simülasyon yazılımı alanında lider olan Ansys ile ortak bir çalışma yürüterek, uçak motorunu daha uzun ve daha sıcak ya da daha nemli bir ortamda çalıştırmak gibi farklı senaryoları dijital olarak test ediyor. Bu testlerden elde edilen iç görüler, verimliliği en üst düzeye çıkarmak ve beklenmedik bir kesintiye yol açmadan sorunları tespit ederek, arıza süresini en aza indirmek için kullanılıyor.

Bu öngörücü bakım, sadece makinelerde fiziksel sensörlerin kullanılmasıyla ilgili değil; özellikle fiziksel sensör kullanamadığınız yerlerde sanal sensörleri kullanabilmekle de ilgili. Sanal sensörler, modellere dayalı akıllı algoritmalardan elde edilen verileri kullanarak oldukça hassas bir değeri (sıcaklık veya basınç gibi) tahmin etme yeteneğine sahip.

Örneğin, GE mühendisleri, Haliade 150-6 rüzgâr türbininin bir dijital ikizini geliştirdi, bu da türbinin dönmesini ve kendini rüzgâra göre pozisyonlamasını sağlıyor. Ayrıca bu dijital ikiz, sanal sensörler aracılığıyla motorların çeşitli kısımlarındaki sıcaklığı da simüle edebiliyor.

Konunun aslında ne kadar önemli olduğuna GE’nin Paris European Digital Foundry’deki Mühendislik Direktörü Hervé Sabot bu sözlerle değindi: “Sıcaklığı ne kadar iyi izlerseniz, kullandığınız yöntemin etkisini o kadar iyi bilirsiniz. Buradaki zorluk, müşteri varlıklarımızın olası kesintilerini önlemek ve mümkün olan en hızlı şekilde çalışmalarını sağlamak için kapasitelerini artırmak.”

18 Fotoğrafta 2018

Motorun dahili sıcaklığını bir modelden hesaplamak için Ansys simülasyon araçlarını kullanmaya karar veren Sabot ve ekibi için, sıcaklığı izlemek heyecan verici bir mücadeleydi. Bu hesabı rüzgâr türbini motorlarındaki elektrik akımı beslemesini izleyerek başardılar.

Endüstriyel internet için GE‘nin yazılım platformu olan Predix ve Ansys tarafından geliştirilen bir modelleme yaklaşımı üzerine inşa edilen algoritmaların kullanılması, motor sıcaklığını herhangi bir anda tahmin edebilmeyi sağlıyor. Mühendisler, European Digital Foundry’de motorların zaman içinde farklı baskılar altında nasıl performans gösterdiğini izleyebilir, bunları en yüksek verimlilikte kullanma hakkında da daha fazla bilgi edinebilirler. Ayrıca motorun sıcaklığını izlemek ve motorları biraz daha zorlamaya karar vermek için ikizlere bağlı kontrol paneli ile bir uygulamadan faydalanabilirler.

Konuyla ilgili ise Sabot: “Simülasyon için, dijital ikiz sayesinde sıcaklığı anlamak ve motorun kullanımını optimize etmek adına mevcut akımı bilmek zorundayız.” diyor.

Mühendisler, uygulamayı jet motorlarının, gaz türbinlerinin ve lokomotiflerin 1,2 milyon dijital ikizinin çalışmakta olduğu sahaya taşımadan önce, Foundry’den gelen simüle edilmiş verileri kullanarak mükemmelleştiriyor. Rüzgâr türbinlerinde olduğu gibi, herhangi bir endüstriyel varlık da dijital ikizler ve sanal sensörlerden yararlanabilir. Bu sadece daha verimli ve sürdürülebilir varlık anlamına değil, aynı zamanda onları sağlıklı tutmakla görevlendirilen ekipler için de daha güvenli ve daha rahat bir deneyim anlamına gelecektir.