Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Meme Kanseri Farkındalık Ayı: Farkında Ol, Geç Kalma!

October 25, 2016

Meme kanseri erken teşhis edildiğinde yüzde 100 oranında tedavi edilebiliyor. Ancak bunun için kadınların “Bende olmaz” demeyi bir kenara bırakarak kontrollerini yaptırması gerekiyor. Meme kanseri hastalarına eski alışkanlıklarını geride bıraktığı yeni bir yaşam da gerekiyor.

İstanbul’da anaokulu öğretmenliği yapan Türkan Kendirci (26), 27 Ağustos’taki düğününe 10 gün kala, gelinlik provası yaparken sağ göğsünde büyüme fark etti. Ona kalsa gelinliğinde tadilat yaptırarak düğününe hazırlanmaya devam edecekti. Ama nişanlısı Tuncay Kaya ve ailesinin ısrarıyla doktora giden Kendirci meme kanserinin ikinci evresinde olduğunu öğrendi. Dünyası başına yıkılan Kendirci, Habertürk gazetesine verdiği söyleşide “Ailemde birçok kanser vakası var. Zaman zaman kontroller yapıyordum ama bu evreye kadar hiçbir şey fark etmedim. Kanseri yakıştıramıyordum da. Henüz çok gençtim.” dedi. Kendirci’nin tedavisi sürüyor.

12 yıldır bir hastanede yoğun bakım hemşiresi olarak çalışan Arzu Çakmak (39) ise tesadüfen memesinde küçük bir kitle hissetti. Arkadaşlarının da ısrarıyla çalıştığı hastanenin onkoloji doktoruna muayene olan Çakmak kanser erken evrede tespit edildiği için hayatı kurtuldu. Çakmak da Kendirci gibi kendisinde tümör olacağına ihtimal vermemiş: “Yoğun bakım hemşiresi olmama ve sağlık sorunlarının herkesi tehdit ettiğini yakından bilmeme rağmen kitleyi ilk hissettiğimde kesinlikle kötü huylu bir şey olacağını düşünmedim.”

Meme kanseri, dünyada en sık görülen kanser türü. Her sekiz kadından birinde görülüyor ancak pek çok kadın Çakmak ve Kendirci gibi “Beni bulmaz, benim başıma gelmez” inancıyla erken teşhis fırsatını kaçırıyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre yılda ortalama 15 bin kadında görülen meme kanserini tetikleyen çeşitli faktörler bulunuyor. Genetik faktörler, çevre koşulları ve yaşam biçimi bu kanser türünü tetikleyebiliyor. Nedeni ne olursa olsun yine Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türk kadınlarında görülen kanser vakalarının yüzde 20-25’ini oluşturan meme kanseri, erken teşhis edildiğinde yüzde 100’e varan oranda tedavi edilebilen bir hastalık.

Türkiye’de Meme Kanseri

Avon ve Ipsos iş birliğiyle yapılan meme kanseri araştırması önemli sonuçlar sunuyor:

  1. Türkiye’de her 3 kadından birinin ailesinde meme kanserine yakalanmış bir kişi bulunuyor.
  2. Kadınlar meme kanserinin ilk ve en önemli bulgularının elle muayene olduğunu biliyorlar ve bu farkındalık her yıl artıyor.
  3. 18-24 yaş arası genç kadınların meme kanseri şüphesiyle doktor muayenesine başvurma olasılığı diğer yaş gruplarına göre daha yüksek.
  4. Türkiye’de genç yaşta meme kanserine yakalananların sayısı artıyor. 50 yaş altı kadınların meme kanserine yakalanma oranı yüzde 50. Avrupa ve ABD’de bu oran yüzde 15.

Erken Teşhisin Önemi Büyük

Meme kanserinde erken teşhisini önemi büyük. Bu yüzden ekim ayı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından her yıl “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak kabul ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 2012 yılında 1 milyon 700 bin kadın meme kanserine yakalandı ve bunlardan 522 bini yaşamını yitirdi. Meme kanseri dünyada kadınlarda en çok görülen kanser türü. Örgütün ekim ayı ayında yayınladığı bildiriye göre meme kanseri vakası sayısı her geçen yıl artıyor. Bunda gelişmekte olan ülkelerde refah artışına bağlı olarak ortalama yaşam süresinin artması ve ilk bebeğe sahip olma yaşının yükselmesi gösteriliyor.

Gelişmekte olan ülkelerde meme kanseri bilincinin yayılması büyük önem taşıyor. Çünkü 2012 yılında gelişmekte olan ülkelerde yaşayan 322 bin kadın meme kanserinden yaşamını yitirdi ve bu ölümlerin yüzde 90’ında kanser ileri safhada keşfedilmişti.

Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır!

Categories
tags