Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Lazerin Öncüsü, Edison ve Tesla ile Aynı Listede!

April 11, 2019

Marshall Jones, zorlukları aşmakla ilgili birkaç şey biliyor; ama bu sadece onun matematikteki ustalığından ileri gelmiyor. Herkes için örnek teşkil edecek bir azim hikâyesine sahip. Lazerin öncüsü Jones, şirketlerin metallerden üç boyutlu baskı alabilmelerini sağlayan yeni bir teknoloji türü olan katmanlı imalatın temelini attı. 2017 yılında lazer teknolojisine yaptığı katkılar ona üyeleri arasında Thomas Edison’ı, Nikola Tesla’yı ve Wright Kardeşleri sayan bir kurum olan Ulusal Mucitler Onur Listesi’nde bir yer kazandırdı. GE Baş Teknoloji Sorumlusu Vic Abate, Marshall Jones’u, sadece bir lazer öncüsü değil; lazer araştırmalarına, üretimin dönüşmesine ve GE içinde yeni bir iş alanı kurulmasına iz bırakan bir isim olarak tanımlıyor.

Katmanlı imalat teknolojileri, imalat hikayesinin yeni bölümünü yazıyor. Makinede işlemeden farklı olarak, bu yaklaşım mühendislerin neredeyse istedikleri herhangi bir tasarımı üretmelerini sağlıyor. Hâlihazırda GE tarafından kullanılan bir uygulama, güçlü bir lazer ışınıyla birleştirilen ince metal tozu katmanlarından makine parçaları üretiyor. Şirket bu sayede, üç boyutlu baskı için endüstriyel uygulamalar geliştiren bir tesis açtı ve ayrıca GE Katmanlı İmalat adı verilen yeni bir iş alanı kurdu. Jones’un lazeri ve diğer atılımları, artık sektörün “hızı, boyutu, kullanılabilirliği ve üç boyutlu baskı parçaları yapma kolaylığını artırmasına” yardımcı oluyor.

Jones, Amherst’teki Massachusetts Üniversitesi’nden Makine Mühendisliği alanındaki doktorasını tamamladıktan sonra GE Araştırma Merkezi’ne katıldı. Şirketin lazer araştırma programında lider oldu ve 42 yılda 50’den fazla patentin sahibi oldu. Jones ayrıca, Thomas Edison, Charles Steinmetz, William Coolidge, Robert Hall, Katharine Blodgett, Edith Clarke ve diğer GE araştırma devleri ile birlikte 2017’de Ulusal Mucitler Onur Listesi’nde yer aldı. Aynı zamanda Ulusal Mühendislik Akademisi üyesi de olan Jones, GE’nin böylesine prestijli bir mucit grubuyla anılmanın ve Ulusal Mucitler Onur Listesi’ne girmenin kendisi için bir onur kaynağı olduğunu ifade ediyor. Jones’a göre onu bulunduğu yere getiren unsurlar; öğrenme aşkı, kararlılık ve azim. Diğer bir deyişle: Asla pes etmemek!

Bu durum, onun hayatının sıradan bir döngüsü gibi görünüyor. Jones, II. Dünya Savaşı sırasında tarımla ün salmış bir bölge olan New York ‘un Southampton kasabasında doğdu. Babası Deniz Kuvvetleri’nde, annesi ise New York’ta terzi olarak çalıştığı için, teyzesi ve dayısının çiftliğinde yaşadı.

laser img

GE’ye 1974’te katılan Jones, şirketin lazer araştırma programında lider oldu ve 42 yıl boyunca 50’den fazla patent aldı.
 

Onunki kolay bir çocukluk değildi. Bir konuşma engeli vardı ve ailesine göre, yalnızca erkek kardeşi ve ailenin köpeği onun konuşmasını anlayabiliyordu.

Erken eğitim döneminde de bir dizi engelle karşılaştı. Fen dersinde mükemmeldi ve henüz dördüncü sınıfta cebirsel denklemlerle uğraşıyordu. Matematik konusunda hızla ilerlerken, aynı hızı okuma ve heceleme konularında yakalayamadı. Böylece öğretmeni, Jones’un İngilizcesinin yeterince iyi olduğuna inanmadı ve onu sınıfta bıraktı. 2005 yılında Duke Üniversitesi’ndeki konuşmasında, dördüncü sınıfı tekrarlamanın onun mühendis olmasını sağladığını söyledi. 

Aynı sınıfı tekrar etmesine karşın yaşıtlarını yakaladı ancak bu kez de farklı sorunlarla karşılaştı. Ailesinin fazla parası olmadığından, sporu seven Jones üniversiteye giriş biletini sporcu olarak almayı planlıyordu. Fakat lise yıllarında dizinden yaraladı. Bu yolun da kapanmasıyla birlikte, bir devlet okuluna devam etti ve mühendislik okulundaki tek Afro-Amerikan öğrenci olduğu Michigan Üniversitesi’nde eğitimine başladı. Daha sonra Amherst’teki Massachusetts Üniversitesi’nden Makine Mühendisliği doktorası yaptı. Yıllar sonra, ismi ile müsemma “Asla Pes Etme” çocuk kitabını kendi yayınladı.

Katmanlı imalat teknolojileri, imalat hikayesinin son bölümünü yazıyor. Makinede işlemeden farklı olarak, bu yaklaşım mühendislerin neredeyse istedikleri herhangi bir tasarımı üretmelerini sağlıyor.

Jones, 1974’te GE laboratuvarlarına ilk adımını attığında, 1960’larda ve 1970’lerde görünür LED’in mucidi, yarı iletkenler ve lazerler üzerine araştırmalara öncülük eden Nick Holonyak ve ilk diyot lazer yaratıcısı Robert N. Hall gibi bir bilim insanı kadrosuna katıldı. Onlar kendi işlerini geliştirirken, Jones ise diğer yeniliklerin yanı sıra, çeliği kesecek kadar güçlü lazer ışınlarıyla çıkageldi.

Lazerler, katmanlı imalat sürecinde parçaları oluşturmak için kullanılan metal tozlarının erimesinin temel taşı demek. Endüstri; hızı, boyutu, kullanılabilirliği ve üç boyutlu baskı bileşenlerini yapma kolaylığını arttırmaya çalıştığında, Jones’un lazer yapılandırma, kontrol ve programlamadaki iyileştirmeleri, GE’nin yeni makine konseptlerindeki gelişmelere entegre olacak.

Jones ayrıca, özellikle yetersiz eğitim verilen toplumlarda, gençler için STEM eğitimini teşvik etmeye devam ediyor. New York Riverhead’deki eski ilkokulunda, dördüncü sınıf öğrencileriyle çokça zaman geçiriyor.