Singapur Havayolları’na ait bir yolcu uçağı, 12 Ekim’de Singapur ile Newark, New Jersey arasında 16.561 kilometrelik mesafeyi aşarak dünyanın en uzun uçuşuna imza attı. FlightAware kayıtlarına göre uçak, 17 saat 52 dakika süren bu yolculuğun sonunda ise beklenenden 31 dakika daha erken iniş yaptı.
Uçağın arka koltuklarından birinde oturan GE Lisans Müdürü Brian Selby, bilet rezervasyonunu yaptırdığında rekor bir uçuşa tanık olacağının farkında değildi. Kendisi aynı zamanda Singapur – New Yorkgüzergâhının oldukça kıdemli bir yolcusuydu. Singapur Havayolları, daha önce New York seferlerinde dört motorlu A340-500 jeti kullanıyordu; ancak şirket 2013 yılında kesintisiz uçuşları durdurma kararı aldı. Selby, şimdiki jetin eskilere oranla daha konforlu, daha sessiz ve iki motoru sayesinde daha tasarruflu olduğunu söylüyor.
Airbus verilerine göre bu Airbus A350-900’ün ultra uzun menzilli modeli, 17.963 kilometre ile ticari hizmetteki diğer tüm uçaklardan daha uzun mesafelerde seyahat edebiliyor. Üretici firma, jetin 20 saatten daha fazla süre boyunca hiç durmadan uçabileceğini söylüyor.
Uçak, SeatGuru web sitesine göre toplamda 161 kişilik yolcu kapasitesine sahip. Bu kapasitenin 67 kişilik kısmını “business class” yolcuları oluştururken yine SeatGuru’ya göre uçağın elden geçirilmiş yakıt sistemi, ek yakıt tankı gerektirmeksizin jetin 24.000 litrelik yakıt kapasitesine sahip.
2015 yılında hizmete giren A350, Airbus’un en yeni geniş gövdeli jeti konumunda. Hafif ve sağlam bir malzeme olan karbon fiber kompozit, GE Havacılık tarafından tedarik edilen kanat kısımları ile birlikte uçağın dış kaplamasının yarısından fazlasını oluşturuyor. Airbus Pazarlama Direktörü Mike Bausor, GE Reports’ayaptığı açıklamada, GE’nin A350 XWB’in yapısına yaptığı katkıların, kanat sabit firar kenarının verimliliğinde büyük rol oynadığını belirtti ve ekledi: “Sabit firar kenarı, kanat yapısının ayrılmaz bir parçasıdır. Ağırlıklı olarak kompozit malzemeden imal edilmiş olan tasarım, montaj işleminde en üst düzeyde hassasiyet ve ustalık gerektiren, kanadın en karmaşık ve en yüksek yüke sahip parçalarından biridir.”
Uçağın 64 metreyi bulan kanat genişliği, bir futbol sahasının yarısından daha fazla uzunluğa sahip. GE’ye ait olan parçalar ise yapısal kompozit panelleri ve karmaşık işlenmiş montajları içeren 3000’den fazla bileşenden oluşuyor. GE Havacılık, bu kompozit parçaları Southampton’ın yakınlarında bulunan Hamble-le-Rice’da üretiyor.
Bu uçuş, GE teknolojisi kullanılan tek uzun mesafeli uçuş değil; Mart ayında Qantas tarafından işletilen ve GEmotorları ile çalışan 236 kişilik Boeing 787-9 Dreamliner jeti, ilk kez Avustralya ve Londra arasında kesintisiz uçmuştu. Uçak, 17 saat 20 dakika içinde yaklaşık 15.000 kilometre kat etmişti.