Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Katmanlı İmalat Artık Çok Moda!

May 09, 2019

Saf camdan yapılmış bir gece elbisesi olabilir mi? Katmanlı imalat teknolojileriyle her şey mümkün hale geliyor… İngiliz model Jourdan Dunn, geçtiğimiz gün dünyaca ünlü Met Gala’nın kırmızı halısına geldiğinde etrafındaki meraklı gözler bu soruları soruyordu. Gerçekte, bu kırmızı elbisenin nasıl üretildiğini yalnızca tasarımcı Zac Posen ve beraberindeki GE mühendisleri biliyordu: Katmanlı İmalat…

Metropolitan Sanat Müzesi Kostüm Enstitüsü’nün, 33.000’den fazla kıyafet ve aksesuardan oluşan koleksiyonu 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Her sene özel bir tema ile hazırlanan etkinliğin bu seneki teması ise “ilgi çekmek için dikkat çekici giyinmek” idi. İngiliz model Jourdan Dunn’ın kırmızı halıya damgasını vuran kıyafeti ise sadece moda sektörü için değil, teknoloji sektörünün sanata yansıması açısından da dikkat çekiciydi. Zira görücüye çıkan tasarımda dünyaca ünlü moda devlerinin yanı sıra GE Katmanlı İmalat’ın da imzası vardı.

Dunn’ın üzerindeki kıyafeti gecenin en konuşulan olayı haline getiren şey ne sahip olduğu dekolte, ne de üzerinde taşıdığı değerli taşlar oldu. Ünlü tasarımcı Zan Posen’ın tasarladığı bu elbisenin bu kadar konuşulmasını sağlayan elbisenin titanyum kafesinin ve üzerindeki taçyaprakların tamamen 3D baskı ile üretilmiş olmasıydı. Elbisenin titanyum çerçevesi GE Katmanlı İmalat tarafından, üzerindeki taçyapraklar ise GE Katmanlı İmalat’ın üretim ortaklarından biri olan Protolabs tarafından üretildi. Bu süreçte elbiseyi tasarlamak ve baskısını yapmak 250 saat süren bir emeğin eseri oldu. Elbiseyi bir yarış arabası gibi gösteren parlak kırmızı boyasını uygulamak da zımparalama süreciyle beraber 400 saat sürdü. 

katman img

Posen’ın hayalindeki tasarımı gerçekle buluşturan teknoloji, jet motorları, gaz türbinleri ve tıbbi tarayıcılar için parçalar üreten teknolojiyle aynı. Ve gül şeklindeki bu elbise sadece bir başlangıçtı: Aktris Nina Dobrev’in giydiği elbisenin, vücudundaki kumaşın sanki bir yerden sarkıyormuş gibi görünmesini sağlayan şey de aslında plastikten yapılmış 3D bir parça. Katie Holmes’ün omzundaki parlak mor sedefli palmiye yaprağı şeklindeki aksesuar, Julia Garner’ın taktığı pirinç kaplama yaprak ve üzüm şeklindeki başlık, Bollywood yıldızı Deepika Padukone’nin elbisesinin üzerindeki denizkestaneleri ve kendisiyle birlikte Andrew Garfield ve Vito Schnabel’in de taktığı gül şeklindeki kol düğmelerinin hepsi aynı teknolojinin eseri.

Bu süreçte Posen, yaklaşık 6 ay boyunca GE Katmanlı İmalat’ın tasarım mühendisleri ile birlikte çalıştı. GE Katmanlı İmalat iştiraki olan Protolabs, bu elbiseleri Kuzey Carolina ve Almanya Feldkirchen’deki tesislerinde üretti.

katman img

Posen’ın bu kıyafetleri tasarlarken yaratmak istediği vizyon, hareket halindeyken donmuş doğal nesneleri göstermekti. Kendisi ve ekibi bu süreçte New York’taki birçok kaynaktan ilham aldı: Çiçek demetleri, mankenlere sarılmış kumaşlar ve el sanatları dükkânından gelen eşyalar… Posen, cansız manken üzerine yerleştirdiği kâğıt parçaları ile tasarımın ana hatlarını çizdikten sonra mühendisler bilgisayar destekli tasarım (CAD) yardımıyla tasarımı katmanlı imalat ile üretilecek hale getirdiler. Bu süreçte mühendisler ile Posen yakın çalıştılar. Mühendislik ile moda tasarımcılığı sürekli birlikte iş yapan meslek kolları olmadıklarından bu süreçte ortak bir dil geliştirmeleri gerekti. Bir mühendise “Bunu 7 derece daha eğik yapalım” dediğinizde alacağınız sonuç ile “Bu yaprağın birazcık daha harekete ve enerjiye ihtiyacı var” dediğinizde alacağınız sonuç arasında bir fark var. Bu sıkı çalışma mühendislerin tasarım ekibinin isteklerini net bir şekilde anlayabilmelerini ve basılmış olarak ortaya çıkarabilmelerini sağladı. 

Tasarım ekibi ilk başta plastik ve metal üzerinde geleneksel kumaş tasarımları yaratmaya başladılar. Sonra bir anda katmanlı imalatın sunduğu sınırsızlığı keşfettiler ve daha özgür bir tasarım dünyasında düşünmeye başladılar. Sonuçta da ortaya heykel gibi görünen bir elbise çıktı. İlk başlarda Zac Posen’ın markası için üretilen bir tasarım serisi gibi görünse de, hayatın birçok alanında büyük kolaylık sağlayan katmanlı imalat bundan sonra belki de moda tasarımcılığı konusunda daha zarif şeylerin üretilebilmesi için çığır açıcı olabilir.