Günümüzde 18 yaşındaki bir çocuk, konsol oyunlarıyla, yurt dışı gezileriyle veya sosyal medyayla uğraşır. Ancak 1956 yılında, Dave Seiwert 18 yaşındayken evlerinin garajında içeri giren havayı sıkıştırmak için ileri-geri hareket yapan 14 kilo ağırlığında ve yaklaşık 1 metre uzunluğunda bir ramjet yapmayı başardı. Bu icadı ile Gençlik Fırsat Günü adındaki bir mühendislik yarışmasında 1. oldu ve GE’nin Ohio’daki Jet Motorubiriminde staj hakkı kazandı.
GE mühendisleri yeni stajyerlerinin ramjet’ini merak etti ve bir test için onu getirmesini istediler. Mühendisler testlerden sonra şok oldu. Bu minik makine saatte 564 km hıza ulaşabiliyordu. Yeni stajyer bir anda GE’de göz bebeği olmaya başladı. GE’nin Monogram isimli dergisi, o ve minik hız oyuncağı ile ilgili bir haber yaptı. Haberde “Minik ramjet’in büyük performansı, onun GE’de bir havacılık mühendisi olacağını gösteriyor” diyordu.
Seiwert, 6 yıl içinde GE’de havacılık mühendisi olarak işe başlamıştı bile. GE Havacılık bünyesinde geçirdiği yıllarda havacılığın tüm dönemlerini gördü demek yanlış olmaz. Kariyerine başladığında jet çağı yeni başlıyordu, kariyerinin sonunda ise 3D baskılı parçalar ve uzay çağı seramik kompozitlerden yapılan LEAP motoru üzerinde çalışıyordu.
GE’de yarı zamanlı çalışırken bir yandan da mühendislik eğitimini tamamladı. Şok dalgaları ve bunların jet motorlarını nasıl etkilediğini ilgilendiren teorik bir fizik problemi olan hipersonik akış üzerine bir tez yazdı ve bu tezi yazarken GE’nin test hücrelerini kullandı. Verilen bu izin ona ve onun icadına duyulan güvenin bir başka göstergesi.
Seiwert, 1962’de tam zamanlı olarak çalışmaya başladı. İlk başlarda Amerikan Hava Kuvvetleri için uçaklar ve motorlar üzerinde çalışsa da birkaç yıl içinde Amerika’da ticari hava yolları yükselişe geçti. Askeri uçak motorları için geliştirilen teknoloji artık Boeing 747 ve McDonnell Douglass DC-10 gibi ticari jetlerin motorlarına uyarlanıyordu ve bu sürecin başrol oyuncularından biri de Seiwert’tı.
2002’de emekli olana kadar GE’nin Pratt & Whitney şirketiyle ortak tasarladığı dünyanın en büyük yolcu uçağı çift katlı Airbus A380’in motor tasarımında çalıştı. Emeklilik macerası ise sadece 4 ay sürdü. Tüm ömrünü jet motorlarına adamış biri için emeklilik zor bir kariyerdi. 4 ay sonra GE Havacılık’a geri döndü ve GP7200’in çekirdek motorunun sertifikasyon sürecinde görev aldı.
Seiwert’in jet motorlarından ayrılma niyeti yoktu. GE ile Fransız Safran Uçak Motorları şirketi ortaklığında kurulan CFM International tarafından geliştirilen ve 200 milyar dolarlık satışıyla CFM tarihinin en çok satan motoru olan LEAP üzerinde de çalıştı. Buradaki görevi, motorun rüzgâra karşı dayanıklılığını test etmekti. Yaşlı bir adama verilen basit bir görev gibi görünse de kalkıştaki şiddetli rüzgâr motorun fanını bozabilir ve durmasına sebep olabilir. Bu kritik görev için Peebles, Ohio’daki deneme alanında yüksek rüzgâr altı seviyelerde LEAP motorunun testlerini yaptı.
Seiwert 2015’te emekli oldu. GE’de geçirdiği elli dokuz buçuk yıldan sonra, arkasında geliştirdiği birçok teknolojiyi ve binlerce hikâyeyi bıraktı.