Karbondioksitin küresel ısınmaya yaptığı katkıyı zaten biliyoruz. Ancak Norveç’teki bir rafineri bu katkıyı azaltabilecek bir yöntem üzerinde çalışıyor: Karbondioksiti balık yemine dönüştürmek. Peki, sera gazı nasıl balıkların yiyebileceği bir şeye dönüştürülebilir?
Mongstad Teknoloji Merkezi’ndeki, yani karbondioksit alanında çalışmalar yürüten dünyanın en büyük merkezindeki bilim insanları, karbondioksit ile büyüyen organizmalar üretmek için çalışıyor. Bu organizmalar aynı zamanda çiftlik balıkları için hayati önemi olan omega-3 içerecek ve yem olarak kullanılacak.
Uzmanlar, dünyanın artan nüfusunu besleyebilmek için gıda üretiminin 2050 yılına kadar %70 oranında artmasını bekliyor. Balık çiftlikleri bu talebi karşılamak için oldukça önemli kalemlerden biri çünkü balık, oldukça yüksek miktarlarda protein içeriyor. Ancak bunun da bir bedeli var. Denizde omega-3 açısından zengin besinlerle beslenen balıklar için çiftliklerde omega-3 açısından zengin balık yemleri gerekiyor. Sağlıklı balıkların üretimi ancak bu şekilde mümkün oluyor. Bu nedenle bilim insanları karbondioksiti bu alanda geri dönüştürmenin bir yolunu arıyor.

Merkezdeki bilim insanlarına göre bol miktarda karbondioksit ve ışık sayesinde daha sonra yem olarak kullanılacak deniz alglerinin yüksek miktarda fotosentez yapması sağlanabilir. Ancak bu işi gerçekleştirmek yukarıda söylendiği kadar kolay değil çünkü 1000’in üzerinde alg türü bulunmasına rağmen bunlardan sadece çok küçük bir bölümü omega-3 içeriyor. Bu nedenle Mongstad Teknoloji Merkezi, bu konu üzerinde bilgisi olan Bergen Üniversitesi ile birlikte çalışıyor.
Karbondioksit salınımını düşürmek neredeyse bütün endüstrilerin iş planında bulunuyor. GE Enerji’de bu konuda birçok çalışma gerçekleştirdi ve bu çalışmalara zaman ve bütçe ayırmaya devam ediyor. Algler bunu başarmanın tek yolu değil, ancak her an başarılı bir örnek olarak karşımıza çıkabilir.