Profesyonel hayatta çiftlerin aynı iş yerinde çalışması çok ender rastlanan bir durum olmasa da pek çok kişi de bunun profesyonel olmadığını söyler. Fakat ilişkilerde iki kalbin aynı idealler için birlikte atması, çoğu zaman ortaya çıkan işin kalitesinde de ciddi anlamda fark yaratabiliyor. Biz de sizler için, Sevgililer Günü’ne özel kalbi hem birbirleri hem de işleri için atan bilimin en ünlü çiftlerini bir araya getirdik. Keyifli okumalar…
Marie – Pierre Curie
Bu ikili bilim dünyasının en ünlü çiftlerinden biri desek yanlış olmaz. Fizikçi Pierre ve kimyager Marie çifti, birlikte Polonyum ve Radyum elementlerinin ortaya çıkmasını sağlayan çalışmalar yaptılar. Bu çalışmalar Marie Curie’ye eşiyle birlikte biri fizik biri kimya olmak üzere 2 Nobel ödülü kazandırdı. Fakat büyük başarılarının olumsuz sonuçları da oldu; ikisi de radyoaktif maddeler üzerinde fazla çalışmaktan ve bu maddelerin zehirli olduğunu bilmediklerinden aşırı derecede radyasyon zehirlenmesi yaşadılar. Pierre bir faytonun çarpması sonucu, Marie ise kan kanserinden hayatını kaybetti. Bu elim olaydan dolayı bir elementin yaydığı radyoaktivite miktarı “Curie” birimiyle ölçülür.
Frédéric – Irène Joliot-Curie
Curie’lerin ikinci kuşağında da bir “bilim aşkı” söz konusu. Marie – Pierre çiftinin kızı Irène, babası öldükten sonra annesinin en önemli yardımcısı oldu. 17 yaşından itibaren annesinin çalışmalarının içinde bulunan Irène, annesinin asistanı Frédéric ile evlendi. Ailenin damadı Frédéric, Curie ailesini o kadar çok seviyordu ki kendi soyadının yanına bir de Curie soyadını aldı. İkilinin çalışmaları Curie ailesine ikinci kimya Nobel ödülünü getirdi. Fakat anne – babasıyla aynı talihsizliği yaşayan Irène ve Frédéric, çalışmaları esnasında aşırı radyasyona maruz kaldılar. Irène radyasyona bağlı kanserden, Frédéric ise karaciğer hastalığından hayatını kaybetti.
Gerty – Carl Ferdinand Cori
Bu çiftimiz üniversitede birbirlerine âşık oldular, mezun olduktan sonra da evlendiler. Birinci Dünya Savaşı başladığı için ABD’ye göç ettikten sonra, orada karbonhidrat metabolizması üzerine uzun süre çalıştılar. Vücuttaki enzimler üzerine yaptıkları çalışmalar onlara tıp alanında Nobel ödülü kazandırdı. Nobel aldıktan sonra ikisine de çeşitli iş teklifleri yapıldı. Carl Ferdinand eşini bırakıp gitmek istemediğinden çoğu teklifi reddetse de Gerty, Washington Üniversitesi’nden gelen profesörlük teklifini kabul etti ve bu sayede eşinden 10 kat daha fazla maaş almaya başladı ancak bu durum aralarında bir sorun yaratmadı; ne de olsa aşk, rakamların ötesindedir…
May-Britt – Edvard Moser
Bir dönemin Nobel ödülleri art arda çiftlere verilmiş olsa da, Cori’lerden sonra bir çiftin Nobel kazanması yaklaşık 70 yıl aldı. May-Britt, Edvard Moser çiftinin bilim alanında aldıkları Nobel’i onlara kazandıran çalışmaları ise, beynin bizim konum ve durumumuzu algılamasına getirdikleri açıklamaydı. Diğerlerinin aksine bu çiftimiz henüz genç ve halen hayattalar. Onlara birlikte sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyoruz.