Skip to main content

İnovasyon Barometresi: İnovasyon mu Daha Önemli, Getirisi mi?

April 11, 2018

Şirketlerin yaptığı inovasyon yatırımlarında artık önemli olan kârlılığı korumak ve yatırımların geri dönüşünü maksimize etmek. Bunu kim mi söylüyor; 6. İnovasyon Barometresi ’ne katılan 20 ülkeden 2.090 lider!

Araştırmaya göre, küresel inovasyon liderleri arasında son 5 yıldaki inovasyon yatırımlarının bilanço üzerinde olumlu etki yaptığını ve şirketlerinin piyasadaki konumunu güçlendirdiğini düşünenlerin oranı %40. Yani, her 10 yöneticden 4’ü bilançoya katkısını gözlemleyebiliyor. Bu oran Türkiye’de de dünya ortalamasına paralel şekilde %39. Bu yüzdenin artması, inovasyon yatırımlarının geleceği açısından çok önemli. Getirisi olan inovasyonların fazlalaşması, daha fazla şirketin inovasyon yatırımı yapmasını sağlayacağından sektörlerdeki gelişmelerin daha da hızlanmasına neden olacaktır.

GE Sağlık

Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var: Liderlerin %25’i inovasyon yatırımlarının pazardaki konumlarını güçlendirdiğini fakat bilançolarını olumlu etkilemediğini düşünüyor. Dünyada yaşanan ekonomik krizler ve pazarlardaki yukarı aşağı oynayan yapı, şirketleri daha az risk almaya ve getiriye odaklanmaya yöneltiyor. Şirketler artık kârlılıklarını koruma ve yatırımlarının geri dönüşünü en kısa sürede maksimize etmeye, inovasyonlardan daha fazla önem veriyor.

Yine liderlere sorulan sorulardan alınan cevaplar, şirketlerin inovasyonların uzun süreli getirilerinin farkında olduğunu ve inovasyona yatırım yapma noktasında hevesli olduklarını gösteriyor. Ancak yatırımların geri dönüşünü tahmin edememek, finansman erişiminde güçlük ve yüksek borçluluk gibi bütçe baskılarından dolayı liderler, inovasyon yatırımlarına cesaret edemiyorlar.

“Big Data” çağında yaşadığımız için, verilerin etkin kullanımı da inovasyonda önemli bir yere sahip. Liderlere sorulan sorulardan biri de, verilerin etkin kullanımı ve temel dijitalleşme üzerineydi. Verilerin etkin kullanıldığı ve bu veriler sayesinde bilinçli kararların alındığı şirketler %88, veri güvenliği yazılımlarıyla verilerin çalınması ihtimalini ortadan kaldıran şirketler %86 ve dijital becerileri iş modellerinin merkezine yerleştiren şirketler %84 oranında başarılı olduklarını ifade ettiler. Yani inovasyon konusunda başarı, verinin etkin kullanımı ve dijital becerilerin iş modellerine entegre edilmesinden geçiyor demek mümkün.

Yüksek Akım Gezisi

Şirketler mali güçlükleri bahane ederek inovasyona yatırım yapmaktan kaçındıkça, endüstrilerin ilerlemesi oldukça güç olacaktır. Bu güçlüğü aşmak için şirketlerin yapması gereken şey Chief Digital Officer gibi inovasyondan sorumlu kişiler atamak ve projelerin isimlerinde inovasyon kelimesini kullanmaktan daha fazlası olmalı. Endüstrilerin komple bir kültürel dönüşüme ihtiyacı var. Bu dönüşüm içerisinde şirketlerin iç süreçlerinin inovasyonu destekleyecek şekilde değiştirilmesi, yeni metodolojilerin geliştirilmesi, ataletin yok edilmesi ve iş birimleri arasındaki işbirliğinin desteklenmesi gerekmekte. Kullanılacak yeni ölçümleme yöntemleriyle de şirketler yaptıkları inovasyonların getirilerini gördükçe, inovasyona gerektiği önemi vereceklerdir.

GE Türkiye İnovasyon Barometre 2018 raporunun tamamını aşağıdaki formu doldurarak indirebilirsiniz.

Formun Üstü

Formun Altı

Categories
tags