Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

İmkansız Görevler: Şimşeği Şişeye Hapsetmek

February 24, 2016

Şimşeği Şişeye Hapsetmek İmkansız mı?

GE’nin Yüksek Voltaj ve Güç Dönüşümü Laboratuvarı’ndan beş kişilik bir ekip, bir şimşeği şişeye hapsetmeyi başardı. Peki, GE neden bir şimşeği şişeye hapsetti?

Basit: Çünkü daha önce kimse yapmamıştı ve imkansız olduğu düşünülüyordu!

Daha önce benzer bir deneyi Benjamin Franklin denemiş, Leyden Şişesi olarak bilinen bir şişeye, bir uçurtma yardımı ile şimşeği hapsetmeye çalışmıştı. Deney başarısız olmuş, Benjamin Franklin ise şimşeğin etkilerine maruz kalarak ciddi bir tehlike atlatmıştı. Sonuç olarak “şimşeği şişeye hapsetmek” tanımı, imkansız şeyler için kullanılan bir söze dönüştü. Yani GE için geri çevrilemeyecek bir meydan okuma!

İmkansız Görevler serimizin bir parçası olan bu görev için de GE mühendisleri biraraya gelerek GE Store üzerinden farklı iş alanlarında kullandığımız teknolojileri biraraya getirdi ve imkansızı imkanlı hale dönüştürmek için çalışmalara başladı. Mühendislerimiz, bu işlemi yapmak için problemi üçe böldü. Şimşeği üretmek, şimşeği hapsetmek ve son olarak, bir arabayı bu enerji ile çalıştırarak başarılı olunduğunu kanıtlamak.

Peki sizce araba çalıştı mı?

GE Araştırma Merkezi’ndeki mühendislerimizin şimşeği şişeye hapsetmek üzerine gerçekleştirdiği çalışmayı izleyebilirsiniz.

Bir şimşeği şişeye hapsedebiliyorsak, yapabileceğimiz diğer şeyleri bir hayal edin…