Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Havada Teknoloji Yarışı

June 09, 2016

Türkiye 5 milyar dolar harcadığı havacılık alanında yatırımlarının meyvelerini almaya başladı. Havacılık teknolojilerine yatırım Türkiye’nin dışa bağımlılığını azalttığı gibi, alt sektörlerde binlerce firma ve on binlerce nitelikli çalışanıyla verimli bir ekosistem yaratıyor; Türkiye’nin büyümesini sürdürülebilir kılıyor. Havacılık teknolojileri Türkiye’yi orta gelir tuzağından çıkaracak altın anahtar olabilir.

Türkiye havacılık teknolojilerinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasındaki yerini her geçen gün sağlamlaştırıyor. Bunun için son birkaç aydaki gelişmelere bakmak bile yeterli. Örneğin GE ile Eskişehir’de birlikte ortak üretim gerçekleştiren TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından tasarlanan yerli eğitim uçağı Hürkuş, 1 Mart’ta Ankara Akıncı Hava Üssü’nde yapılan denemede saatte 659 kilometre hıza ulaştı. Test uçuşuyla uçağın çıkabileceği en yüksek emniyetli hız limiti de belirlenmiş oldu. Halen Avrupa Havacılık ve Emniyet Ajansı’nın (EASA) sertifikasyon aşamasında olan uçağın testlerinin Mayıs ayı içinde tamamlanması planlanıyor.

Üç ay önce Türkiye, insansız hava araçlarında da lig atlamıştı. 10 yıl önce Türkiye’nin ilk mini robot hava aracını üreten Baykar, Kale grubu ile birlikte aralık ayı sonunda Türkiye’nin ilk silah sistemine sahip İHA’sını da geliştirdi. TB2 tipi İHA 18 Aralık’ta Roketsan tarafından geliştirilen UMTAS füzesinin atış testini başarıyla tamamladı. Yaklaşık bir yıldır silahlı İHA üzerinde çalışmalarını sürdüren Kale-Baykar ekibi, Türkiye’yi silahlı İHA yapabilen dünyadaki beş ülkeden biri haline getirdi.

Türkiye, Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümü olan 2023’te “Yüzde 100 yerli” bir sivil uçak geliştirme yönünde de kararlı biçimde ilerliyor. Nihai hedef 60-90 dakikalık bölgesel uçuşlara uygun 60-70 yolcu kapasiteli “TRJ-628” adı verilen bir yolcu uçağı üretmek. Süreci hızlandırmak adına Türk asıllı Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi oluğu ABD’nin Sierra Nevada Corporation (SNC) firmasıyla geçen yıl bir mutabakat imzalandı.

Proje kapsamında 2019 yılına kadar SNC’nin Dornier 328 (D328) tipi 32 kişilik yolcu uçağı modernize ederek TRJ-328 ve T-328 adlarında küçük yolcu uçakları üretilecek. Teknoloji transferi yapılarak üretilecek jet ve turboprop motor seçenekli uçakların fikri ve sınai hakları Türkiye’ye ait olacak. Türkiye’de kurulacak fabrikada imal edilecek saatteki hızı 620 kilometre olacak 1850 kilometre menzilli uçakların alt sistemlerinin üretiminde STM önderliğinde TAI, Aselsan, %46 General Electric ortaklığına sahip TUSAŞ Motor Sanayii (TEI), Havelsan, THY Teknik, Alp Havacılık, Kale Havacılık, TCI, TSI firmalarının görev alması öngörülüyor. TRJ-328 ve T-328 uçakları, yolcu uçağı haricinde kamu ve özel sektör ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde ambulans uçak, deniz karakol uçağı, VIP uçak, askeri nakliye uçağı olarak ya da istihbarat görevlerinde kullanılabilecek.