GE Havacılık ve flydubai, GE’nin endüstriyel bulut platformu olan Predix üzerinde yapılan ilk dijital müşteri çözümleri iş birliklerinden birini başlattı. Bu iş birliği sayesinde flydubai gecikmeli kalkışların önüne geçiyor, operasyonel süreçleri daha iyi yönetiyor ve verimliliğini ciddi anlamda artırıyor.
Bu iş birliğinin arkasında ise ilginç bir hikâye yatıyor çünkü verimlilik artışı için planlı çalışmalar yapan flydubai, alışılmışın dışında bir yol izleyerek bu verimlilik artışı için GE mühendisleri ile konuşmak istedi. Yani uçaklarının yükselmesini sağlayan jet motorlarını üreten şirket ile. Bu GE’ye de yeni bir bakış açısı kazandırdı. GE Havacılık Dijital Yöneticisi Jim Daily, “Müşterimiz ile oturup karşılıklı olarak dinamik bir konu üzerinde konuşuyor olmak bambaşka bir yaklaşım modeliydi.” diyor.
Bu konuşmadan sonra GE mühendisleri hiç vakit kaybetmeden yeni bir Predix uygulaması için kolları sıvadı. Çünkü halihazırda başka endüstrilerde Predix üzerinde çalışan ve endüstrilerin ihtiyaçlarına göre yazılan uygulamalar, Endüstriyel İnternet sayesinde sürekli veri toplayıp, bu verileri analiz ediyor ve verimliliği artırdığı gibi operasyonel süreçlerde karar verme hızını da etkiliyordu. Bu yeni uygulama sayesinde uçaklardan da sürekli olarak veri toplanabilecek, havaalanları ve hava durumu şirketleri gibi iş ortaklarından gelen verilerle karar alma süreçleri ciddi anlamda hızlandırılabilecek. Bugün bu sistem Network Operations Insights adıyla flydubai filosundaki 50’den fazla uçakla birlikte dünyanın her yerine uçuyor.
Bu yazılım sadece bir örnek. GE ve dünyanın her yerinden havayolları, artık verimlilik artışı için sürekli yeni modeller deniyor. Southwest Airlines 700 uçaklı filosunu GE’nin Flight Analytics yazılımı ile yönetiyor ve her bir uçuşun en küçük detayı bile görüntülenerek verimlilik için her bilgi oldukça hızlı bir şekilde elde edilebiliyor.
Verimlilikten bahsetmişken bunun havayolları şirketleri için nasıl bir anlam taşıdığını en iyi anlatan şey rakamlar olacaktır. 2014 yılında havayolu şirketlerinin sadece bekleme yaparken tükettiği yakıtın bedeli 4,3 milyar dolar. GE’ye göre yakıt tüketiminde yapılacak %1’lik tasarruf, havacılık endüstrisine 15 yılda 30 milyar dolar kazandıracak.
Geleceğin Havacılığı İçin İş Birliği Merkezleri
GE’nin müşterilerine daha iyi çözüm sağlamak için kurduğu “iş birliği merkezi” konsepti, ilk kez 2015’te Dubai’de açılan merkezle tanınmıştı. Aslında flydubai ile yapılan iş birliğinin temeli de bu merkeze dayanıyor çünkü GE, bu merkezlerde havacılık alanında neler yapabildiğini müşterilerine tanıtma buluyor. Dubai’den sonra 2016’da Paris’te de bir merkez kuruldu ve bunun ardından ise Austin, Texas yeni merkezine kavuştu. 2017’de ise Güney Doğu Asya’da, Şangay’da yeni bir merkezin açılması planlanıyor.