Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

header-image

GÜRİŞ, GE ile Yenilenebilir Enerji Üretiyor

April 14, 2017

GÜRİŞ, Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında en büyük yatırımları gerçekleştiren şirketlerden biri. GÜRİŞ’in halihazırda sadece yenilenebilir enerji alanında 720 megavatlık üretim kapasitesi bulunuyor ve bu değer sürekli olarak artıyor.

GÜRİŞ’in Afyon, Dinar’da yer alan rüzgâr enerjisi santralinde GE ve GÜRİŞ mühendisleri birlikte çalışarak arazi yapısına ve rüzgâr koşullarına en uygun yerleşim planlarını belirledi. Daha sonra ise bu santral içerisinde yer alacak olan 31 adet GE 2.75-120-85 Rüzgâr türbininin montaj aşamasına geçildi ve 2017 başında bu türbinlerin tamamı üretime başladı. GE mühendisleri montaj için yaklaşık 70 kişilik bir ekip olarak çalışıyor ve bu zor süreci sahip oldukları deneyim ve teknoloji ile oldukça profesyonel bir şekilde yönetiyorlar.
Türkiye’de rüzgâr türbinleri genellikle rüzgârı daha yoğun bir şekilde karşılayan yüksek noktalara kuruluyor. Bu durum toplam ağırlıkları 220 tona varan rüzgâr türbinlerinin kurulumu için oldukça zorlayıcı bir durum ama her koşula hazır olan mühendis ekibi, uygun rüzgâr koşullarında bir rüzgâr türbininin montajını 36 saatlik bir sürede gerçekleştirebiliyor.

image_image

GÜRİŞ’in Afyon, Dinar Rüzgâr Enerjisi Santrali’nde yer alan GE türbinlerinin her biri rüzgârlı bir günde ortalama 20.000 kez dönüyor. Bu sayede bir türbin 600 kadar eve tek başına enerji sağlayabiliyor. Bir merkezden sürekli olarak gerçek zamanlı bir şekilde izlenen türbinler, Endüstriyel İnternet’in gücüyle hem birbirleri ile hem de sahadaki bakım ekipleri ve teknisyenlerle konuşabiliyor. Bu yaparken her bir türbinin üzerindeki sabit ya da hareketli mekanik parçalarda yer alan 150 ila 200 adet sensörün sürekli olarak ürettiği veriler kullanılıyor.

image_image

Artık GÜRİŞ’in Afyon, Dinar Rüzgâr Enerjisi Santrali’nde de görev yapacak olan 31 adet GE 2.75/120/85 rüzgâr türbini verimliliklerini, dijitalleşmenin gücünü mekaniğe yansıtmalarına borçlu. Bu türbinler üzerinde yer alan kanatlar, kendi etrafında birbirlerinden bağımsız olarak 360 derece dönebiliyor. Bu sayede türbinler düşük hızlardaki rüzgarlarda bile kendilerini en doğru şekilde konumlayarak dönmeye devam ediyor, hem de sert rüzgarlarda üzerilerindeki stresi azaltmak için en doğru konumu alabiliyor. Bunun için gerekli olan veriler ve ise yine türbinlerin üzerinde yer alan sensörlerden toplanıyor ve GE’nin “Pitch Control” yazılımı ile her bir türbin için ayrı ayrı analiz edilerek sonuca uygun konumlanma gerçekleştiriliyor.