Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

header-image

GE’nin İlham Veren Kadınları III: Resmiye Oğuz

March 16, 2021

"Karşıma bir zorluk çıkarsa ve ben istersem başarmak her zaman mümkün!"

a a

Mart ayı boyunca GE Türkiye'nin kadın çalışanlarının hikâyelerini paylaşmaya devam ediyoruz. GE Yenilenebilir Enerji'de Proje Koordinatörü olan Resmiye Oğuz, ilham veren hikâyesini anlatırken çocukluğundan beri zorluklarla mücadele ettiğinden ve geçmişinden güç aldığından bahsediyor.
"Ailemde herkes ilkokul mezunudur. Babam bir traktör fabrikasında annem de lokantada çalışırdı. Belki o zaman geçim sıkıntımız olduğundan ya da çocukların teşvik edilmemesinden dolayı kimse ilkokuldan sonra okumaya devam etmez, bir işte çalışmaya başlanırdı." diyen Oğuz, kendisinin küçükken öğretmen olmayı istediğini, bu nedenle de üniversite okuması gerektiğini söylüyor. Buna karşın o zamanlar eve ek gelir getirmek için çalışması gerektiğinden bahsediyor. Şimdi geriye dönüp baktığında ise tüm bu deneyimleri sayesinde şimdiki yaşamının kıymetini daha iyi bildiğini ve iş hayatında erken tecrübe edindiği için mutluluk duyduğunu dile getiriyor. En önemlisi de okula, okumaya değer verilmeyen bakış açısını yıkmak istiyor; eğitimin ne kadar kıymetli olduğunu göstermek istiyor. Kendi hikâyesinden bahsederken de "Umarım bunu başarabilmişimdir." diyor.
"Çaba gösterirsek her şeyin üstesinden gelebiliriz."
Resmiye Oğuz'un GE ile tanışma hikâyesi, evlenip Balıkesir'e yerleştiği dönem başlıyor. İş bulamama kaygısı yaşayan Oğuz, sınavlara hazırlanıp bir devlet dairesinde çalışırım diye düşünürken GE'nin Balıkesir'de bir rüzgâr projesi almış olduğunu öğreniyor. Projenin o dönemki çözüm ortağı ise Fransız bir şirket. Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı mezunu olan Resmiye Oğuz, Fransızca ve İngilizce biliyor. GE'nin "İngilizce-Fransızca bilen Site Assistant" iş ilanına başvuruyor ve seçiliyor; ancak proje kış arası verip üzerinden zaman geçincebaşka bir işe giriyor. Daha sonrasında proje için kendisiyle tekrar iletişime geçiliyor ve o dönemdeki işinden çok memnun olmadığını anlayan Resmiye Oğuz, projede tekrar yer almak istiyor. Saha müdürüyle görüşüyor ve durumu anlatıyor, bir de 7 aylık hamile olduğunu söylüyor. Saha müdürü projelerin diğer sabit işlere benzemediğini, bir takvim olduğunu ve o takvime kadar işleri yetiştirmek gerektiğini, bu şartlarda çalışabilirse tabii ki başlayabileceğini söylüyor ve Resmiye Oğuz'un GE yolculuğu başlıyor.
Resmiye, o günden bugüne GE'nin Yenilenebilir Enerji Rüzgar Sektöründe saha çalışanı olarak görev alıyor. İlk 4 yıl Saha Asistanı, sonraki 4 yıl ise Saha Operasyonları Sorumlusu olarak çalıştıktan sonra, 2020 Kasım ayından itibaren Proje Koordinatörü olarak görevine devam ediyor. Resmiye, sahadaki işleyişi öğrendikten sonra projeyi koordine etmenin ya da yönetmenin çok hoşuma gittiğinden ve bu nedenle bu role geçtiğinden bahsediyor. Hedefinin yine GE'de, Proje Müdürü olmak ve daha nice projeler yönetmek.
"Proje Koordinatörü rolüne gelene kadarki 8 yıllık süreçte eşim, kızım ve ben çok çabaladık. Sahada çalıştığım dönemlerde uzun projelerde kızım ve kayınvalidem ile bir ev tutup yaşadık; kısa projelerde (Balıkesir'e yakınsa) 2-3 gün otelde kalıp diğer günler evden işe gidip geldim. Tüm bu süreç bana eğer bir aile olarak istersek ve çocuğumuz için ikimiz de çaba gösterirsek her şeyin üstesinden gelebileceğimizi gösterdi."
GE'deki işini çok sevdiğini söyleyen Resmiye Oğuz, tüm yaşadıklarını, "Karşıma bir zorluk çıkarsa ve istersem, başarmak her zaman mümkün! Yeter ki çabalayayım." bakış açısına sahip olmasını sağlayan deneyimler olarak görüyor. Dürüst ve özverili çalıştığında yaşın, cinsiyetin, nerede yaşadığının önemli olmadığını; asıl önemli olan şeyin işini sevmek, sahip çıkmak ve hakkıyla yerine getirmek olduğunu söylüyor.
"Çok faydalı eğitimlere ve etkinliklere katılmak, çok yetenekli mühendisler, yöneticiler ve sahada dişini tırnağına takan teknik ekiple çalışmak ufkumu zenginleştirdi." diyen Oğuz, bu nedenlerden dolayı GE'de çalışmaya devam ettiğinden bahsediyor. Sahada teknik ekiple çalıştığı zamanlarda çoğunlukla tek kadın çalışan olan Resmiye Oğuz, harika bir ekiple çalıştığı için bunun kendisine bir zorluk oluşturmadığını söylüyor.
"Kız çocuklarının değersiz görüldüğü toplumlarda iki kat daha fazla çabalamak gerekiyor."
İnsanın çocuklarına ve torunlarına örnek olabilmek olduğunun altını çizen Oğuz, çalışkanlığıyla ve pes etmeyen yönüyle kızına veya kız kardeşine örnek olmak istediğini anlatıyor. "Cinsiyetimiz elbette fark etmez; ancak bazı gerçekleri de göz ardı edemeyiz. Kız çocuklarının değersiz görüldüğü toplumlarda iki kat daha fazla çabalamak gerekiyor."
Kadınların hikâyelerini anlatarak gelecek nesillerde aynı hislerin filizlenmesi için tohumlar ekmek gerektiğinin altını çiziyor ve kız çocuklarına isterlerse her şeyi başarabileceklerini göstermek istiyor. "Doğa ile iç içe olmamın, rüzgârdan elektrik üreten ve buna benzer birçok teknolojileri üreten bir şirkette çalışmamın kızıma ilham olduğunu düşünüyorum. Doğanın değerini bildiğini ve mühendislik çalışmalarıyla yaşam koşullarını iyileştirebildiğimizi anlayabildiğinin farkındayım; umarım insanlığa değer katar bir birey olur." diyerek sözlerini tamamlıyor.
"GE'nin ilham veren kadınları" yazı dizimizin bir önceki bölümü olan GE'nin İlham Veren Kadınları II: Elif Cansu "Oğluma, konuştuklarımız kadar sustuklarımızdan da sorumlu olduğumuzu öğretiyorum." yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Mart ayındaki bir sonraki hikayemiz ise GE'de Baş Mekanik Tasarım Mühendisi olarak görev yapan Serpil Şen ile devam edecek.