Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

header-image

GE’nin İlham Veren Kadın Mühendisleri – 1

August 23, 2020

İlk kez 2014 yılında İngiltere’deki Kadın Mühendisler Cemiyeti’nin 95. yıl dönümünde kutlanan Kadın Mühendisler Günü, daha sonra uluslararası ölçekte kutlanmaya başlanıyor. 2016 yılından beri 23 Haziran tarihi, UNESCO öncülüğünde Dünya Kadın Mühendisler Günü olarak kutlanıyor. 

GE olarak, kadınların iş dünyasına ve ekonomiye katılımını çok değerli görüyoruz. 1997’den beri tüm dünyada faaliyet gösteren Women’s Network’ün Türkiye ayağı olan GE Türkiye Kadın Çalışan Ağı ile kadınların iş hayatındaki gelişimini ve yükselişlerini desteklemek adına çalışmalar yapıyoruz. Biliyoruz ki kadınlar, içindeki gücü keşfettikleri zaman yapamayacakları şey yok!

Dünya Kadın Mühendisler Günü’nde, GE’de çalışan kadın mühendislerimizin ilham veren hikayelerine kulak veriyoruz. Serimizin bu bölümünde, Ayşe Demir ve Gül Sarıdoğan’ın mühendis olma hikayelerini ve deneyimlerini sizlerle paylaşıyoruz. Bir sonraki bölümde ise Karolin Ersöz Tunça, Merve Ceylan ve Banuçiçek Gürcüoğlu’nun bizimle paylaştıklarına yer vereceğiz.

AYŞE DEMİR

PC Image

Şimdi Kadın Mühendislerin Zamanı

Ayşe DemirGE Grid Solutions Paris ofisinde CRM müşteri ilişkileri yönetiminin tüm ticari sistemlerden sorumlu olarak çalışıyor. Demir de işini tutkuyla yapan kadın mühendislerimizden biri. İşini yaparken en çok keyif aldığı kısmı “Son kullanıcı memnuniyetini artırmaya yönelik sürekli iyileştirmeler yapmak ve sistemlerdeki bilginin kalite ve güvenilirliğinin artırılması” olarak tanımlıyor.

Yolunun mühendislikle kesişmesini anlatırken “İnsanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek büyük makinalar tasarlamak hayalimdi, gerçekler ve sayılar ile çalışmayı seviyordum. Dünya’nın daha çok kadın mühendislere ihtiyacı olduğu ve bu alanda kadın oranının artması sonucu üretkenliğin ve verimliliğin daha da artacağını bilerek zoru başarma arzusu ile mühendis olmak istedim” diyor.

Fırsat Eşitliği

Ayşe Demir’e göre GE ailesinde çalışmanın en güzel yanı: “İnsanları din, dil, ırk, renk veya etnik değerlerine göre sınıflandırmayıp, herkesin kişisel değerlerine saygı gösterip aksi duruma izin vermeden eşit fırsatlar tanıyarak, insanların hep daha iyisini hak ettiği hedefi ile dünyanın her yerine yenilikçi hizmet sağlamak.”

Kadın Mühendis Adaylarına Tavsiyeler

Ayşe Demir’in gelecekte meslektaşı olacak kadınlara tavsiyeleri:

  • Her zaman kendinize büyük hedefler koyun.
  • Bu büyük hedefe ulaşmanızı sağlayacak küçük adımlarınızı belirleyin.
  • Sabırlı ve fedakar olun.
  • İşinizi şansa bırakmayın.

GÜL SARIDOĞAN AYMUTLU

PC Image

19 Yıllık Deneyim

Gül Sarıdoğan Aymutlu lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği’nde tamamladı. Mezun olduktan 8 yıl sonra, lisans eğitimi aldığı İstanbul Üniversitesi’nde İşletme yüksek lisansı yaptı. Eğitim hayatının ardından mesleki hayata adım atarak bilişim, sağlık ve medikal sektöründe 19 yıllık deneyim kazandı.

Aymutlu, 3 yıldır GE Sağlık bünyesinde Dijital Çözümler Proje Lideri olarak görev yapıyor. Ayrıca GE Kadın Çalışan Ağı’nın İletişim Bölümü’nün de liderliğini üstleniyor.

Hedefini Belirlemek ve Emin Adımlarla İlerlemek

Mühendis olmaya lisenin başlarında karar verdiğini söyleyen Aymutlu, lisedeki tercihini de meslek seçimine göre yaptığını söylüyor ve fen-mat bölümünde okuduğunu belirtiyor. Ardından gelen üniversite hayalleri yine onu tek bir bölüme odaklı çalışmaya itiyor. Üniversite tercihi zamanı gelince de sadece mühendislik bölümünü işaretliyor. 

Mühendis olmasının bir tesadüf olmadığını söyleyen Aydoğan, dönemin tercih yönteminin bugünkünden farklı olduğunun altını çiziyor ve “bilgisayar” mühendisi olmasının bir noktada tesadüfi olduğunu söylüyor. O dönemde puanına uyan ilk mühendislik bölümü tercihini kazandığından ve bilgisayar mühendisliği eğitimine bu şekilde başladığından bahsediyor.

Misyonu “sorunlara çözüm bulmak”

Aymutlu’ya göre mühendisliğin misyonu, sorunlara çözüm bulmak. Çözüm üretirken matematik ve bilimsel bilginin ışığında hareket edildiği için mühendisliğin sorunlara kesin çözümler getirmesinin, işini çok sevmesinin sebebi olduğunu söylüyor. Diğer yandan analiz, süreç ve plan insanı iseniz, bu adımların en iyi mühendislikte kullanılabileceğini düşünüyor. Bu düşüncesini “İyi bir planlama size ve müşterilerinize kimsenin madden hediye edemediği çok kıymetli bir şeyi veriyor: “Zaman”. İyi bir planlama size zaman ve maliyet optimizasyonu olarak geri dönüyor” sözleriyle ifade ediyor.

Mühendisliğe ek olarak branşını da çok sevdiğinin altını çizen Aymutlu, bilgisayar mühendisliğini; dijital çağa en kolay ayak uydurabildiğiniz, yaratıcılığınızı en iyi kullanabildiğiniz mühendislik dallarından biri olarak tanımlıyor. Mezunu olduğu mesleğini icra edebildiği için kendini çok şanslı hissettiğini de sözlerine ekliyor.

GE Ailesinde Çalışmak

Bilgisayar mühendisliğinin sektör bağımsız olarak pek çok firmaya hizmet verebilen bir meslek olduğundan bahseden Aymutlu, “Dijital çözüme ihtiyacınız olan her yerde biz de varız” diyor. Meslek hayatında her zaman insana dokunan ve fayda sağlayan çözümler geliştirmeyi tercih ettiğini söylüyor. 

Aymutlu’ya göre; GE de bu misyonu fazlasıyla benimsemiş şirketlerden biri. Geçmiş tecrübelerini en iyi şekilde kullanabildiği bir endüstri firmasında çalıştığı ve bu ailenin bir parçası olduğu için çok mutlu olduğunu belirtiyor.

Kadın Mühendis Adaylarına Tavsiyeler

Gül Sarıdoğan Aymutlu’nun gelecekte meslektaşı olacak kadınlara tavsiyeleri:

  • Kadınlar doğuştan planlama, süreç ve proje yönetimi konusunda donanımlı geliyorlar. Bu özelliğimizi mühendislik alanlarında çok iyi bir şekilde değerlendirebiliriz. Mühendisliğin erkek mesleği olduğu algısının çoktan kırıldığı bir dönemdeyiz. Bu yüzden siz kadın mühendis adaylarına ilk tavsiyem: Seçtiğiniz meslekte başarıya bir adım daha yakın olduğunuzu unutmayın.
  • Yeteneklerinizi keşfedin. Bu yetenekleriniz doğrultusunda net hedefleriniz olsun. Bunlara ulaşmak için kısa ve orta vade planınız, bir yapılacaklar listeniz mutlaka olsun. Hedeflediğiniz alanda başarılı olmuş insanları rol model alın.
  • Sizi gerek kişilik, gerekse mesleki alanlarda geliştirecek çevrelerde bulunun. Henüz mezun olmadıysanız sizler gibi hedefleri ve vizyonu olan kişilerle bir öğrenci kulübü bile kurabilirsiniz. Unutmayın: “İnsan, birlikte en çok zaman geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.”
  • Çalışın tabii ama çok çalışmaktan da öte planlı ve verimli çalışın. 

İlham veren kadın mühendislerin hikayelerine kulak verdiğimiz serimizin 2. Bölümünü buradanokuyabilirsiniz.