Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

header-image

GE’nin 1960’lardaki, Jules Verne ile Yıldız Savaşları Karması Yürüyen Kamyonu

August 16, 2020

1960’ların başında, George Lucas’ın Yıldız Savaşları serisinin 5. filmi olan İmparator’daki “AT-AT yürüyücüler”in ekrana çıkışından neredeyse 20 yıl önce, GE mühendisleri dört ayaklı bir insan taşıyıcısı üzerinde çalışmaya başlamışlardı. Askeri bir “yürüyen kamyon” olan Pedipulator, ilk yürüyüşünü Massachusetts’te gerçekleştirdi. (1965’teki videoyu buradan izleyebilirsiniz.)

Kamyon, “CAM: Cybernetic Anthropomorphous Machine (Sibernetik İnsan Formunda Makine)” olarak adlandırıldı. Schenectady Bilim Müzesi küratörü Chris Hunter’a göre, ordu engebeli ve dik arazide gidebilecek bir araç istiyordu. Bu araç; yoğun bitki örtüsünü aşarken, ayakta duran ağaçların yanından dolaşıp düşen ağaçların üzerinden geçerken, yarım tona kadar insan ve malzeme taşıyabilmeliydi.

Ordu, GE’nin deneysel aracı için bir sözleşme imzaladı ancak proje rafa kaldırıldı. Bunun nedeni; CAM’in bir cipi kenara itmesini veya bir ampulü kırmadan hafifçe dokunmasını sağlayan hassas el ve ayak kontrollü hidroliğinin, uzun süreli saha kullanımı için pratik olmamasıydı.

Sonuç olarak CAM’in gelişmiş kontrolleri, su altında kendine kullanım buldu. GE bu kontrolleri, dünyanın ilk alüminyum denizaltısı Aluminaut’a hidrolik kollar geliştirmek için kullandı. Bugün, hazmat araçlarından uzay servislerine kadar her şeyin üzerindeki robotik kollar, CAM’e bazı teknikler borçludur.

PC Image

O cesur dönemde GE, Hardiman adlı başka bir proje daha geliştirdi. Hardiman, ordu ve donanma için insan gücünü 25 faktör artırarak “kuvvetlendirebilecek” güçlü bir dış iskelet inşa etme projesiydi. Böylece maksimum 680 kilo yükü taşımak, kullanıcıya 60 kilo kaldırmak gibi hissettirecekti.

PC Image

Proje sponsorları, kargo veya ekipmanı taşıyabilecek bir makine istiyordu. 680 kilo ağırlığındaki dış iskelet aslında, operatöre bağlı bir iç “iskelet” ve nesneleri taşıyan bir dış iskelet olmak üzere iki parçaydı.

Pedipulator gibi, Hardiman da asla laboratuvardan dışarı çıkamadı; ama düşünce şekli doğruydu. Bugün, robot taşıyıcılar ve dış iskeletler büyüyen bir endüstri haline geliyor.

PC Image


 

PC Image