GE, "Kariyerime İlk Adım" projesi için bu sene Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile iş birliği yapıyor. Proje ile Türkiye'nin çeşitli illerinde okuyan 60 kız, 15 erkek; toplam 75 üniversite öğrencisine yol gösteren 8 haftalık bir eğitim veriliyor ve yakın geleceğin profesyonellerine mentorlük sağlanıyor. GE'nin 25 yıllık bir oluşumu olan GE Kadın Çalışan Ağı'nın gönüllü profesyonellerinin verdiği eğitimlerle; etkili CV oluşturma yöntemleri, mülakat becerilerini geliştirmeye dair eğitimler, atölye çalışmaları, kariyer motivasyonu ve networking gibi yetkinlikler geliştiriliyor ve profesyonel olma yolunda kariyerlerine ilk adımı atmaları bu şekilde sağlanıyor. 8 hafta süren eğitimin 6 haftasını tamamlayan tüm katılımcılar, sertifika kazanmaya hak kazanıyor. GE ve ÇYDD Eğitim programına katılım sağlayan 50 öğrenci, programdan sertifikalarını alarak 15 Nisan'da mezun oldular.
Katılımcılardan Marmara Üniversitesi-Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Ziya Sarıcan, kariyer gelişimi için üniversite eğitimi dışında ne yapabileceğini düşünürken bu programla tanıştığını söylüyor ve ekliyor: "Program sayesinde tecrübeli ve bu tecrübelerini bizlere aktarmak isteyen kişilerle bir araya geldiğimi hemen anladım. Kariyerimin ilk adımları ve daha sonrasında iş dünyasında beni nelerin beklediğiyle ilgili aklımda birçok soru vardı ve bu soruların birçoğu henüz ben sormadan cevap buldu." diyor.
Programın kendine kattığı en büyük değere ise Sarıcan, "Kendimin ve çevremde olanların farkında olmak." diye cevap veriyor. "Programın her bölümü farkındalığımızı artırmaya yönelikti. Öncelikle "#IamRemarkable" bölümünde hayatımızdaki engel olarak nitelendirdiğimiz birçok durumun aslında kendimizin farkında olmamamızdan kaynaklanıyor olabileceğini öğrendim."
Ziya Sarıcan ayrıca programın gönülllülük esasına dayanmasının, etkinliğe ek bir değer kattığına değiniyor. Sarıcan, "Programın gönüllü bir şekilde organize edilmesi, programa değer katan diğer bir unsurdu. 130 yıllık bir geçmişe sahip dünya devi bir şirket, tecrübeleriyle biz gençlerin önüne ışık oldu. Özveriyle çalışan GE ekibine ve GE ile bizleri bir araya getiren Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne çok teşekkür ederim." diyor.
Programın katılımcılarından bir diğeri ise ODTÜ İktisat Fakültesi son sınıf öğrencisi olan İncinur Şahin'di. Şahin bu eğitimin genç yetişkinlerin kariyerine başlarken takım çalışması, CV hazırlama ve mülakat gibi genel taktiksel bilgilerin dışında yeni düşünce tarzları geliştirme, empati kurma, farkındalık oluşturma ve fark yaratma gibi sadece kariyeri değil; hayata bakış açısını da değiştiren içeriklere sahip olduğunu belirtiyor.
İncinur Şahin, "Bu etkinlik, sizin de toplumun bir sesi olduğunuzu ve bu sesin de dinlenmeye değer olduğunu hatırlatıyor. Etkinlikte duygu ve düşüncelerimizi özgürce ifade edebildiğimiz, canlı ve sıcak bir ortam oluşturuluyor. Hayata dair endişelerimizi konuştuğumuz gibi, bu endişelerle nasıl başa çıkabileceğimizi de ele alıyoruz. Öğrencilik hayatımın son 4-5 ayını yaşarken Kariyerime İlk Adım etkinliği başladı. Öncesinde iş hayatı hakkında ön yargılarım ve kaygılarım vardı. Bu etkinlik sayesinde karakterimi, yetkinliklerimi ve duygularımı işveren kurumlara nasıl ifade edeceğimi ve bu kurumlardan bir çalışan adayı olarak neler beklemem gerektiğini öğrendim. Özellikle belirtmeliyim ki GE Kadın Çalışan Ağı'nın etkinliği hazırlarken
her ince ayrıntıyı düşünmüş olmaları ve deneyimlerini bizimle paylaşma istekleri, etkinliğin daha sıcak bir ortamda geçmesini sağladı." diyor ve ekliyor: "Umarım GE Kadın Çalışan Ağı'nın emeklerinin karşılığını kendi kariyer yaşantımda verebilirim."
Etkinliğe destek sağlayan GE Kadın Çalışan Ağı, benzer etkinliklerle özellikle kadınların çalışma hayatına katılımının artırılması, STEM alanında gönüllü eğitimlerin verilmesi, kariyer ve sosyal beceri eğitimlerinin düzenlenmesi gibi konularda hem kurum içi hem de kurum dışında 25 yıldır aktif şekilde gönüllüleri ile birlikte çalışıyor. 450'den fazla üyeye sahip olan GE Çalışan Kadın Ağı sadece son 4 yılda 65'in üzerinde etkinlik ve girişim gerçekleştirdi.