Skip to main content
header-image
Havacılık

GE Türkiye Teknoloji Merkezi Yazılım Ekibi: Sınırları Aşan Bir Ekip Neler Yapar?

August 26, 2021

Uluslararası standartlarda çalışan, dünyaya yazılım ürünleri üreten, önemli yazılım merkezleri ile rekabet eden bir ekip düşünün. Türkiye'deki yazılımcıların tüm dünyada görünürlüğünü artıran, dijital yeteneklerini kanıtlayan bir ekip. Kısacası sınırları aşan bir ekip!
GE TTC Digital Türkiye digital teknolojilerde calısan mühendislerden oluşan yaklaşık 150 kişilik ekibiyle başarıdan başarıya koşuyor. Ekip, GE Gas Power ve GE Digital iş kollarının iç ve dış müşterilerine; mühendislik, destek ve servis alanlarında yazılım ürünleri üretiyor. Gas Power Digital ekibi, GE Gas Power grubu için motor bakımlarının uçtan uca tüm süreçlerini destekleyen uygulamalar geliştiriyor. Bunun yanında, GE mühendislerinin günlük hayatlarında kullandıkları envanter takipleri, parçaların kurulumu gibi süreçleri destekleyen uygulamalar da GE TTC Digital Türkiye ekibi tarafından geliştiriliyor ve bakımları yapılıyor. GE Digital ekibi ise, GE'nin hava yolları firmalarından oluşan dış müşterileri için sunduğu ürün ve hizmetleri geliştiriyor. Örneğin, uçuşların gecikme ve iptal durumlarında müşterilere optimum çözümler sunan Network Operations uygulaması, hava yollarının doküman yönetim sistemini dijital ortama taşıyan Asset Transfer System uygulaması, müşterilerin uçuş bilgilerini kullanarak kendilerine özel analitik çözümler üretilen Flight Analytics uygulaması gibi.
GE TTC Digital için yazılım geliştirmenin yanı sıra geliştirilen yazılımın kalitesi de oldukça önemli. Bu nedenle, "Sürekli Gelişim" bakış açısı ile süreçlerini sürekli iyileştiriyorlar. Yazılım geliştirme süreçlerinin bir parçası olarak kaliteyi ölçen uygulamalar kullanılıyor. GE TTC Digital da yazılım geliştirme süreçlerinde yalın bakış açısı ile bunları destekleyen sistemler kullanılıyor. Örneğin, ekipler iki haftalık periyotlarla canlı ortama yeni geliştirmelerini gönderiyor, bunu başarabilmek için de test süreçlerinin çok hızlı ilerlemesi gerekiyor. Manuel test süreçlerinin işlediği ortamda bu hıza yetişmek oldukça zor. Bu nedenle tüm test süreçleri, tamamen otomatize edilmeye çalışılıyor.
Peki sınırları aşan bir ekibin bir iş günü nasıl geçer?
GE TTC Digital ekibi genellikle bir iş gününe "Agile-Çevik" metodolojisine uygun olarak "Scrum" toplantıları ile başlıyor. Bu toplantılar ekibin kendi içinde ilerleyişine ve senkronuna katkı sağlıyor. Toplantıların ardından üretim aşamasına geçiliyor ve yurt dışından ekiplerle birlikte çalışılarak yazılım üretiliyor. Ekibin her günü sadece iş ile geçmiyor. Mesela çarşamba sabahları herkes kendi teknik ya da kişisel gelişimine katkı sağlayacak konular üzerinde çalışıyor. Düzenli olarak da kariyer ve performans toplantıları yapılıyor.
Tüm bunların yanında, TTC çatısı altında çok aktif çalışan bir gönüllüler ekibi var. TTC Volunteers adı verilen bu ekip şimdiye kadar birçok etkinlik ve proje hayata geçirdi:

  • Bilim Kahramanları ile birlikte "Her Çocuk Mucit Doğar" mottosuyla yapılan STEM workshop'ları
  • Robotel ile gerçekleştirilen "3D Hand Printing" projesi
  • Adalet Anaokulu'na devam eden ve cezaevlerinde anneleri ile birlikte yaşamak zorunda olan çocukların dileklerininin gerçekleştirilmesi projesi
  • Her yıl yapılan, artık geleneksel hâle gelen, isteyen her TTC çalışanının bir çocuk için kış alışverişi yaptığı "Winter Shopping" projesi
  • Maddi imkânı olmayan görme engelli bireylere "WeWalk Akıllı Baston" bağış kampanyası
  • Bilim Kahramanları Derneği'yle beraber organize edilen, 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile havacılık, bilim ve teknoloji üzerine sohbet edilen ve deneyler yapılan "Sanal Bilim Atölyeleri"

TTC içerisinde isteyen herkes bu gönüllü grubuna katılabileceği gibi, yapılan aktivitelere dışardan da maddi/manevi destek olabiliyor. Bu sosyal sorumluluk projelerini gerçekleştiren TTC Volunteers ekibi dışında, başka bir organizasyon olan TTC Women's Network (TTC Kadın Ağı) ekibi de mevcut. TTC Women's Network ekibinin temel odak ve amacı, GE ve TTC içinde ve dışında, kadın çalışanların kariyer gelişimlerini desteklemek ve eğitimlerine devam eden öğrencileri de iş hayatı konusunda bilinçlendirerek, iş hayatına hazırlanmalarına destek olmak. Bunun için de farklı Sivil Toplum Kuruluşları'nın işbirliği ile sayısız proje ve etkinlikler gerçekleştiriliyor; ödüllü bir proje olan "Kids Are Coding" ile ekonomik açıdan dezavantajlı olan orta okullarda çocuklara kodlama dersleri veriliyor. Mentorluk programları, çeşitli eğitim ve seminerler düzenleniyor. Bazen TTC Volunteers ekibi ve TTC Women's Network ekibi ortak projeler de yürütüyor.
GE TTC Digital çalışanları sahip oldukları köklü geçmiş ile hem kurum kültürünü güçlü bir şekilde yaşıyor ve yaşatıyor hem de yenilikçi uygulamalarıyla geleceğe kanat açıyor.

Categories
tags