Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

GE Sağlık’tan Meme Kanseri Hakkında Farkındalık Projesi

October 31, 2018

Günümüzde her 8 kadından 1’inin yakalandığı ve kadınlar arasında %30’luk bir oranla en çok görünen kanser türü olan meme kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi başarısı en yüksek kanser türlerinden birisi. Her yıl düzenli olarak yaptırılan mamografi taramaları ise bu tehlikenin erken teşhis edilmesine yardımcı oluyor ve böylece bu hastalıktan dolayı oluşan ölüm riskini de %25-30 oranında azaltıyor.

Meme kanserinin I. evresindeki erken tanı, yaklaşık %100 hayatta kalma oranı anlamına gelirken, IV. evrede kanser tespit edildiğinde bu oran %22’ye düşüyor. Bu çarpıcı veriler, kanser tanı ve tedavisinde çok önemli bir rol oynayan görüntüleme teknolojilerindeki yeni gelişmeler ve düzenli mamografi çekimleri sayesinde meme kanserini yenmenin mümkün olduğunun bir kanıtı.

Meme kanserinde erken teşhisin önemi hakkında her yıl ses getiren bilinçlendirme ve farkındalık projelerine imza atan GE bu yıl da dünyaca ünlü sanatçımız Haluk Akakçe, Meme Vakfı (MEVA) ve 42 Maslak ile işbirliği yaparak tıp doktorları, fikir önderleri, medya ve GE liderlerinin katılımıyla özel bir etkinlik düzenledi.

Tüm dünyada Uluslararası Meme Kanseri Farkındalığı ayı olan Ekim’de kullanılan, meme kanserinin uluslararası sembolü pembe kurdele bu farkındalık projesi kapsamında Haluk Akakçe’nin özel tasarımıyla yeniden yorumlandı. “Kalbimi Asla” mottosu ile yola çıkan Haluk Akakçe’nin gerçek bir hikayeye dayanarak tasarladığı pembe kurdele ve hazırladığı özel video çalışması, proje kapsamında sergilenerek katılımcıların beğenisine sunuldu.

Yüksek Akım Gezisi

Etkinlikte konuşan GE Sağlık Türkiye Genel Müdürü Yelda Ulu Colin, “Birçok araştırma gösteriyor ki mamografi, meme kanserinde erken tanı için en iyi yöntem. Mamografi taramalarının meme kanseri nedeniyle oluşan ölüm oranlarını yüzde 40’a varan oranda düşürdüğünü görüyoruz. Bu yüzden, kadınların 40 yaşından itibaren yılda bir defa mamografi çektirmeleri büyük önem taşıyor” dedi.

18 Fotoğrafta 2018

Etkinliğe ismini veren “Kalbimi Asla” eserinin sahibi Haluk Akakçe ise konuşmasında “Bu tasarımı yaparken kurdelenin takıldığı yerden yola çıkarak kalp şeklini verdim. Ayrıca bu kalp sevgiyi ifade ediyor. Çünkü kanserin ve tüm hastalıkların en önemli ilacı bence sevgidir. Anneannem en yakın arkadaşlarımdan birisiydi ve iyi bir yüzücüydü. Meme kanserine yakalanıp bir memesi alındıktan sonra ona ‘Yüzmeni etkiliyor mu?’ diye sorduğumda bana ‘Belki mememi almış olabilirler, ama kalbimi asla!’ dedi. Eserimin adı da buradan geliyor. Teknolojinin bu kadar geliştiği bir çağda erken teşhis artık çok kolay. Bundan sonra bu konuda daha fazla eser üreteceğim ve sanatçı arkadaşlarımı da bu konuda eserler üretmeye davet edeceğim. Bu sayede farkındalık yaratabileceğimize inanıyorum.” sözleriyle eserinin hikâyesini izleyicilerle paylaştı.

2013 yılında Galata Kulesi’ni pembeye boyadık.

2015 yılında tarihi Çırağan Sarayı’nı pembeye boyadık.

Daha önce pek çok farklı disiplinde çarpıcı farkındalık ve bilinçlendirme projelerine imza atan GE’nin Haluk Akakçe ile birlikte gerçekleştirdiği “Kalbimi Asla” projesi, meme kanserinde bu yılın en dikkate değer projeleri arasında yerini aldı.

Mamografide Kontrol Artık Hastanın Elinde

Tıptaki yeni ilerlemelere paralel olarak meme tarama yöntemleri de hızla gelişiyor. Mamografi cihazları meme kanserini tespit etmede kritik bir araç olmasına rağmen dört kadından biri, sürecin potansiyel sonucundan rahatsızlık, korku ve endişe duyduğu için taramalardan kaçınıyor. Bir mamografi taramasını atlamak, meme kanserinin teşhisini geciktirebiliyor ve uzun vadede de hastalığın seyrini etkileyebiliyor. İşte bu nedenle, GE Sağlık yeni nesil bir mamografi sistemi tasarladı. Sistem, hastalara sektörün ilk hasta kontrollü ve uzaktan kumandalı sıkıştırma teknolojisini kullanma seçeneği sunuyor. Bu yeni yöntem, kadınların mamografi çekimi esnasında daha az acı hissetmetlerini sağlamak amacıyla, bir teknoloji uzmanının gözetimi altında kendi meme sıkıştırma işlemini uzaktan kumanda ile kontrol edebilmelerini sağlıyor.

Meme yoğunluğu yüksek olan kadınlar için destekleyici bir ultrason işlemi ise gizli kanserlerin bulunmasına yardımcı olabiliyor. GE Sağlık’ın geliştirdiği otomatik meme ultrasonu teknolojisi, meme dokusu yoğun kadınlar için diğer destekleyici görüntüleme seçeneklerine göre iyonsuz ve çok daha konforlu bir çözüm.