Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

GE Hackathon: Predix ile 36 Saat

May 18, 2017

GE Türkiye’nin düzenlediği Predix Hackathon başarıyla tamamlandı. 36
saat süren Hackathon için ortalama 5 kişiden oluşan 7 ekip, verilen görevler doğrultusunda GE’nin Endüstriyel Bulut Platformu olan Predix üzerinde kod yazdı.

image_image

36 saatlik Hackathon programı, GE Dijital Başkan Yardımcısı Jay Barrows’un konuşması ile başladı. Barrows, Predix’in öngörü ve öngörülmüş doğru ve sağlıklı sonuçlar verdiğini belirterek neden böyle bir platformun geleceğin üretiminde ve dijitalleşme sürecinde bu denli önemli olduğunu paylaştı.
Ardından ekiplerin Predix’i daha iyi tanıyabilmeleri için temel bir Predix eğitimi sunuldu ve Predix’le çalışarak uygulama geliştirmiş yatırımcılar programda söz aldı. Hackathon süreci başlamadan hemen önce ise takımların ekip çalışmasını içselleştirmeleri ve geliştirmeleri için Marshmallow Challenge düzenlendi. Bu mini yarışmada ekipler 20 adet spagetti, bant ve ip kullanarak bir masa üzerinde en uzun kuleyi oluşturmaya çalıştılar. Bu mini yarışmanın ismi ise, kulenin tepesinde işleri daha da zorlaştıran ve kulenin dengesini bozan bir Marshmallow bulunmasından geliyor.

image_image

Türkiye’nin otomotiv endüstrisine odaklı hackathon’da ekiplerden Predix’i kullanarak dijital bir çözüm yaratmaları istendi. Bu kapsamda, bir kamyon taşımacılığı şirketine ait beş bin kamyon ve şirketin yöneticilerine ve çalışanlarına ilişkin gerçek ve anonimleştirilmiş veriler ekiplere sunuldu. Bu data setinde planlı ve plansız bakımlara dair veriler ve tamir-arıza sürelerinde oluşan iş kaybı gibi bilgiler bulunuyordu. Ardındansa ekiplerin hedeflerini seçip uygulamalarını geliştirebilmeleri için dört adet persona verildi:

– Filo Yöneticisi
– Araç Parçaları Kalite Mühendisi
– Servis Merkezi Yöneticisi
– Filo Araç Operatörü

Bu personaların her biri farklı iç görülere ve beklentilere sahip olduğu için, ekipler bu personalar arasında seçim yaptı. Ekiplerden, o personanın ihtiyaç duyduğu veri mimarisinin kurulması ve farklı personaların karşı karşıya olduğu bir sorunu çözmek üzere Predix‘te gerçek verilere göre dijital bir uygulama geliştirmeleri beklendi. Ardından bütün gece kesintisiz bir şekilde çalışan ekipler, verilen veri setleri doğrultusunda uygulamalarını geliştirdi.

image_image

36 saatin sonunda yoğun bir şekilde çalışan 7 ekibin sadece 4’ü uygulamalarını beklenen sürede tamamlayabildi.  Bu ekiplerin çalışmaları ise oldukça deneyimli bir jüri tarafından değerlendirildi. GE Türkiye Predix Heckathon jürisini; TOFAŞ AR-GE ve İnovasyon Direktörü Ahmet Altekin, Invetram Yönetim Müdürü Cem Soysal, GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi Müdürü İskender Kaya, TAYSAD Genel Sekreteri Süheyl Babalı ve GE Türkiye İnovasyon Lideri Ussal Şahbaz oluşturdu.

Babalı, etkinliğe ilişkin, “Türkiye’nin en büyük ihracat endüstrisinde yer alan kuruluşlardan biri olarak, farklı verilerin dijital olarak analiz edilmesi için bir araya nasıl getirildiği ve tüm bunların, endüstrimizin geleceğini nasıl etkileyeceğine tanıklık ediyoruz” açıklamasında bulundu.

image_image

Jüri, değerlendirmelerinde veri mimarisinin nasıl oluşturduğu, uygulamanın ihtiyaca ne ölçüde cevap verdiğinin yanı sıra kullanıcı deneyimi ve ara yüz kolaylığı gibi konuları da değerlendirdi.

image_image

Maraton sonunda 5000 dolar değerindeki birincilik ödülünü ‘Efemes’ ve ‘ServisPro’ ekipleri paylaştı. Efemes; filo yöneticilerine, sürücülerin davranışlarını ve sürüş alışkanlıklarını analiz ederek plansız bakımları azaltmalarını sağlayacak bir destek yazılımı geliştirirken, ServisPro ise araçta gömülü verileri merkezi olarak analiz ederek ihtiyaç hâlinde yedek parça siparişini hızlandıran çözümü ile bu ödüle layık görüldü.
Etkinlik, Türkiye’de otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteren lider kuruluşların bir araya geldiği Ocak sonunda düzenlenen “Türkiye’de Otomotivin Geleceği” toplantısının ardından gerçekleşti. TOBB Türkiye Otomotiv Yan Sanayi Meclisi, TAYSAD Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği ve GE Türkiye iş birliğinde gerçekleştirilen ve otomotiv endüstrisinden 100’e yakın üst düzey yöneticinin katıldığı etkinlikte sektörün dijital dönüşüm yol haritası konuşulmuştu.

Categories
tags