Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

GE, Gemileri Yüzen Güç İstasyonlarına Dönüştürüyor

September 07, 2016

Gelişen ülkeler ciddi bir meydan okumayla karşı karşıya: Elektrik ihtiyacı!

Bir afet durumunda acil bir şekilde enerji ihtiyacı ortaya çıkarsa ya da gerekli enerjinin miktarı tespit edilemeden bir santral yatırımı yapmak tehlikeliyse yüzen güç istasyonları olan “Enerji Gemileri” ile tanışmanız lazım.

Karadeniz Enerji Grubu şirketlerinden Karpowership, “Enerji Gemisi” olarak adlandırılan yüzen enerji santralleri konseptini geliştiren ve uygulayan dünyadaki ilk firma.

Artan enerji taleplerinin karşılanmasına yardım eden yüzen enerji santralleri, elektrik ihtiyacı olan ülkelerde rıhtıma demirliyor ve yerleşik yüksek voltajlı transformatörlerinden hemen elektrik şebekesine bağlantı sağlayarak kısa vadeli elektrik ihtiyacını anında karşılıyor. Bu sayede özellikle afet durumlarında acil enerji ihtiyacı olan ülkelerin talebi hızlıca giderilebiliyor.

Bu gemilerin ihtiyacı olan tek şey, enerjiye ihtiyaç duyan ülkenin herhangi bir denize kıyısı olması!

GE ise bu dev projenin oldukça önemli bir ayağında yer alıyor: Gemi üzerinde yer alacak olan ve hem deniz koşullarına, hem de gitmesi gereken her ülkenin koşullarına uyum sağlayabilecek güç transformatörlerini üretmek. GE ciddi bir AR-GE çalışması isteyen bu transformatörleri, Türkiye’de Gebze’de tasarlayıp üreterek yerel inovasyonun gelişimine destek olmayı da sürdürüyor.

Yeni anlaşma ile GE, 486 MW’lık gücüyle dünyanın en büyük enerji gemisini de içeren dört yeni enerji gemisi için 16 transformatör üretecek. Yeni enerji gemileri, 1 GW’ı bulacak toplam kurulu gücü ile yaklaşık 17 milyon hanenin 1 yıllık enerji ihtiyacını karşılamasına katkı sağlayacak.

Yeni Transformatörler GE’nin Gebze’deki Güç Transformatörleri fabrikasında enerji gemisi projesi için özel olarak tasarlanacak ve -20 ile 50 derece arasında farklı iklim koşullarında çalışabilecek transformatörler nem ve tuzdan etkilenmemesi için özel bir boyayla kaplanacak.

Deniz dalgalanmalarına adapte olabilmesi için mekanik bağlantıları güçlendirilecek transformatörler, kademe değiştiricileri sayesinde yüzer trafo merkezinin, şebeke altyapısıyla uyumlu doğru yüksek gerilim kaynağı sunmasını sağlayacak. Özel “under cover” bağlantılar kullanılarak hem 121 kV hem de 154 kV şebekelerine uyumlu çalışabilecek transformatörlerin bu yapıları sayesinde yüzer santralin bir enerji üretim kaynağı olarak şehir şebekelerine elektrik sağlamasında önemli katkısı olacak.