Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Enerjide Yeni Teknolojiler – IV

August 14, 2017

“Enerjide Yeni Teknolojiler” yazı dizimizin son bölümünde GE’nin dev yatırımı Predix’in enerjinin dijital dönüşümünde oynadığı önemli rolünü inceliyoruz.

Enerjinin Dijital Dönüşümü ve Predix

Dijital dönüşümde GE’nin en güçlü mekanizmalarından biri de Predix. 2015 yılında yatırım yapılmaya başlanan Predix Endüstriyel İnternet için geliştirilen, üzerinde endüstriyel uygulamaların geliştirilebileceği bir platform. Predix’in özelliklerini ve sektörlere katkılarını ICCI 2017’de düzenlenen Yenilenebilir Enerji Teknolojileri oturumunda “Enerjinin Dijital Dönüşümü” başlığı altında ele alan GE Yenilenebilir Enerji Ürün Müdürü Anıl İnce, Predix’in öngörülemeyen veya başka veri sistemlerinin kaçırabileceği sorunları birer fırsata çevirmek için ideal bir platform olduğuna dikkat çekiyor.
İnce, sistemin işleyişini şöyle anlatıyor: “Makinelerden gelen bu veriler, temiz, işlenebilir ve analiz edilebilir olmayabilir. Predix bu verinin temizlenmesi, normalize edilmesi, sıkıştırılması ve güvenli şekilde saklanmasını mümkün kılan bir sistem. Aynı zamanda bu veriler dünyanın herhangi bir yerinden ulaşılabilir, detaylı ve sistematik bir şekilde karşılaştırılabilir ve analiz edilebilir hale gelecek. Bununla birlikte makineler, dünyanın herhangi bir yerindeki mühendisler ve makinelerle gerçek zamanlı olarak konuşabilecek ve çalışmalarını optimize edebilecekler. GE bütün iş birimleri ile; iş optimizasyonu, operasyon optimizasyonu ve varlık performans yönetimi alanlarında kişiselleştirilebilen çözümler ve uygulamalar sağlayabiliyor. Tek bir platform üzerinden bütün uygulamalar geliştirilebileceği gibi, analitik ile verilerin daha anlamlı bir hale getirilebildiği makine merkezli, güvenli ve her yerden ulaşılabilir bir platform sunuyor.”

image_image

İnce, Predix’in verimlilik artırıcı faydalarını şöyle anlatıyor: “Predix’in yapmaya çalıştığı şey rüzgâr hızı ve karakteristiğine göre türbini daha akıllı yönlendirebiliyor, akıllı rüzgar türbininin bakım ihtiyaçlarını daha önceden planlayabiliyor. Örneğin aldığı verilerde şu büyüklükte bir titreşim ve yüksek sıcaklık değerlerine ulaşıldı, şu konuda bakıma ihtiyaç vardır şeklinde bilgilendirme yapabiliyor. Bunu hava tahminleriyle de birleştirebiliyor. Yani planlı bakımların yapılacağı günün çok rüzgârlı olacağını tespit edip, ertelenmesinin sorun olmayacağı durumlarda alternatif gün önerileri verebiliyor. Bu şekilde enerji kaybının önlenmesi konusunda önemli  bir etki yaratmış oluyor. Mesela firmanın sadece tahmin üretme bazlı bir ihtiyacı varsa sadece ona göre bir çözüm üretilebiliyor, yıllık üretim miktarını artırmak isteyen başka bir müşteri için de farklı modüllerle farklı çözümler geliştirebiliyoruz. Yani sürekli olarak proje bazlı ve gelen talebe özel çalışmalar yaparak kişiselleştirilmiş hizmetler sunuyoruz.”

Dijitalleşmenin Rüzgâr Enerjisi Alanındaki Uygulamaları

Dijitalleşme, endüstrinin her alanında verimlilik artışı sağladığı gibi tabii ki rüzgâr enerjisinden elektrik üretiminde de çok önemli artışlar sağlayabiliyor. GE’nin akıllı türbinleri rüzgârdan daha etkili bir şekilde faydalanabilmek için sürekli olarak veri üretiyor ve bu veriler analiz edilerek anında uygulanabilir istatistiklere dönüştürülüyor.

image_image

Bu platform üzerinde çalışan GE’nin Dijital İkiz çözümü ise sensörlerden alınan veriler yardımıyla dijital ortamda bir modelleme yapıyor ve toplanan verilerden yola çıkarak uzun süreli bir veri arşivi oluşturuyor. Bu veriler algoritmalar aracılığıyla karşılaştırılıyor ve arızanın oluşma ihtimali hakkında önceden bilgi verebiliyor. Böylece aksaklıklar henüz oluşmadan çözülebiliyor.

Güvenlik ve Kişiselleştirilebilir Çözümler

Uçtan uca güvenlik sistemi müşteri verilerinin türbinden çıkıp anlamlı hale gelene kadar tamamen korunmasını kapsıyor ve bu da Predix’in en güçlü olduğu konulardan biri. Standart çözümlerin yanı sıra ihtiyaca yönelik kişiselleştirilebilir çözümler üretmek de bu şekilde mümkün olabiliyor. Böylece operasyon yöneticileri için önemli olan emre amadelik ve güvenilebilirlik, varlık yöneticileri için yıllık enerji üretiminde artış, ticari yöneticiler için ise büyüme, kârlılık veya risk temellerine göre kişiselleştirilmiş çözümler üretmek mümkün hale geliyor.