Skip to main content

Endüstriyel İnternetin Dönüştürdüğü 6 Alan – I

December 11, 2017

Endüstriyel İnternet iyiden iyiye hayatımıza yerleşti. Örneğin; televizyonunuzu internete bağlamanız, akıllı telefonunuzdaki bir uygulamayla eve yaklaşırken ısıtıcıyı açmanız, tatildeyken evinizin güvenlik kameralarına göz atmanız Endüstriyel İnternet sayesinde gerçekleşiyor. Üstelik yapabildiklerimiz bununla da sınırlı değil.Akıllı kolyeli inekler, SMS atan tarlalar, gülme başına ücret alan tiyatro sahneleri ve 2017’de 121 eksabayta çıkacak olan veri hacmi… Hepsi çok yakında hayatımızda olacak. İşte Endüstriyel İnternet’in 6 ana başlıkta hayatımıza getirdiği büyük dönüşümler.

image_image

1) İnsanlar: İnternet Bağlantılı Elektronik Cihazlar 

Nesnelerin interneti, ilk büyük etkiyi doğal olarak gündelik hayatlarında kullandığı tüketici ürünleriyle insanlar üzerinde yaptı. Telefonlar ve bilgisayarların internet erişimi olmasaydı, düşünemeyen akılsız cihazlar haline gelirlerdi. Aynı şey televizyonlar, müzik çalarlar ve kameralar için de geçerli. İleride yeni elektronik cihazların tamamı internet bağlantılı olacak. Google Glass, Apple Watch ve sanal gerçeklik gözlüğü Oculus Rift, şimdiden gündelik hayatımıza girmiş durumda. Bu cihazlar sadece eğlence amacıyla kullanılmıyor, alışverişten sağlığa her alanda hayatımızı kolaylaştırıyor.
International Data Corporation (IDC) verilerine göre, sağlık durumumuzu izleyen giyilebilir cihazlar, sağlık alanındaki yeni büyük trend halini almış durumda. 2014 yılında 19,6 milyon adet olan giyilebilir sağlık cihazları satışının yılda yüzde 45,1 artışla 2019 yılı itibarıyla 126,1 milyon adedi bulması öngörülüyor. Sektörün büyüklüğünün ise yılda yüzde 65 artışla 2020 yılında 41 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

image_image

2) Evler: Akıllı Evler 

İnternet bağlantılı ev aletleri ile evler çok daha rahat, güvenli ve verimli hale geliyor. Akıllı evuygulamalarının sınırı yok. Akıllı telefonla kontrol edilen panjurlar, siz işteyken evi silip süpüren robotlar, siz eve yaklaşırken çalışmaya başlayan ısıtıcılar, bunlardan sadece bazıları. Üstelik ısıtıcıya, “Pencereyi açtığımı görürsen kendini kapat” da diyebiliyorsunuz. İlerleyen zamanlarda buzdolabınız kahvaltılıkları, çamaşır makineniz deterjanını kendisi sipariş verebilecek. Hatta artık uyandığınızda kahveniz ve tostunuz bile hazır olacak. Almanya merkezli Bitkom’a göre, 2020 yılı itibarıyla internet bağlantılı ev aletlerinin sayısı 1 milyarı aşacak.

image_image

3) Ulaşım: İnternet Bağlantılı Otomobiller

Artık tüm elektronik cihazlar gibi, otomobiller de internete bağlı. Bu sayede yoğun trafikte işe giderken e-postalarınızı dinleyebiliyorsunuz. Trafik yoğunluğu, kapalı yollar, yakınlardaki restoranlara dair bilgiler de artık her an elinizin altında.

Sensör teknolojisi ise araçları çok daha güvenli hale getirmiş durumda. Örneğin, bir yaya yola atladığında aracınız bunu hissedebiliyor ve sizin yerinize frene basabiliyor.

Araç teknolojileri sadece sürüş deneyimimizi değil, hayatımızın birçok alanını değiştiriyor. Örneğin, sigortacılar sürüş tarzınızı görerek size özel sigorta teklifleri sunabiliyor.
Endüstriyel nesnelerin interneti çağında araçlar, yollar ve altyapı birbiriyle iletişim halinde olacak. Bu sayede verimlilik sağlanırken kazaların da önüne geçilecek. Yollarla ve diğer araçlarla iletişim halindeki aracınız trafiğin sıkıştığı noktaları bilecek ve size alternatif rotalar önerecek. Bakım zamanı geldiğinde ya da bir arıza söz konusu olduğunda sizi bilgilendirerek servise gidebilecek.

Yakın gelecekte ise otonom araçlar sayesinde siz filminizi izlerken araçlar kendi kendine gidecek. Otonom araçların en büyük avantajı güvenlik olacak. KPMG’ye göre, otonom araçlar sayesinde 2014-2030 yılları arasında İngiltere’deki trafik kazalarında ölenlerin sayısı 2500 kişi azalacak.
Gelecek hafta, Endüstriyel İnternetin Dönüştürdüğü 6 Alan yazı dizimizin ikinci ve son bölümünde dönüşüm gösteren üç alanı daha inceleyeceğiz.

Categories
tags