Yenilenebilir enerjide 2015’teki gelişmeleri özetleyen raporlar, dünyada özelikle gelişmekte olan ülkelerde yatırımların ivme kazandığını gösteriyor. Dünyada yenilenebilir enerji alanında en kapsamlı araştırma olan ‘Renewables 2016 Global Status Raporu’ (GSR 2016) raporuna göre, dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik kapasitesi 147 GW birden arttı. Bu bir yıl içinde elde edilen en büyük kapasite artışıydı.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Dr. Fatih Birol da İstanbul’da düzenlenen bir konferansta geçen yıl şebekeye bağlanan yeni santrallerin yüzde 90’ının yenilenebilir enerji santralleri olduğunu bildirdi. Devreye giren tesislerle dünya elektrik üretiminin yüzde 23,7’si yenilenebilir kaynaklardan edinilmeye başlandı.
2015’te yenilenebilir enerji yatırımlarının toplam miktarı fosil yakıtlara yapılan yatırımları son beş yılda olduğu gibi yine geçti. Petrol fiyatları son iki yılda yüzde 70 düşerken, ABD dolarının değerinin artarak yerel paralar üzerinden yatırımların maliyetlerini yükseltmesine rağmen GSR 2016 raporuna göre yenilenebilir kaynaklara 285,9 milyar dolarlık yeni yatırım yapıldı. Böylece yenilenebilir kaynaklara yatırımlar iki yıl üst üste rekor kırmış oldu. 2014’te bu rakam 273 milyar dolardı.
Bu gelişmeler yenilenebilir enerji kaynaklarının dünyada ana akım enerji kaynağı haline geldiğini gösteriyor. Devletler enerji politikalarında yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldi.
Bloomberg New Energy Finance tarafından yayınlanan 2016 Yeni Enerji Görünümü Raporu’na göre 2015 yılında Çin dâhil gelişmekte olan ülkelerdeki yenilenebilir enerji yatırımları, gelişmiş ülkelerdeki yenilenebilir enerji yatırımlarını geçti. Raporda bu durum, “Gelişmekte olan ülkeler yenilenebilir kaynaklardan enerji sağlanması bilincini daha güçlü biçimde kavradı” şeklinde ifade ediliyor.
Devletin öncülüğü özel girişimlerin de fitilini ateşliyor. Devletin yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik etmesi sektöre çok sayıda oyuncunun girişini hızlandırıyor. GSR 2016 Raporu’na göre son yıllarda eksikliği giderek hissedilen yenilenebilir enerji yatırımlarına finansman sağlayacak özel bankacılık hizmetleri bile verilmeye başlandı. Ana akım bankaların da yenilenebilir enerji yatırımlarında finansman maliyetinde ülkeden ülkeye değişmekle birlikte yüzde 40’lara varan oranda düşüşler sağlandı.
Pazarın büyümesi ve rekabetin artması maliyetlerin düşmesini de beraberinde getiriyor. IEA İcra Direktörü Fatih Birol’un verdiği bilgiye göre rüzgâr santrallerinin maliyetleri son beş yılda yüzde 35, güneş enerjisi santrallarının maliyeti ise yüzde 80 oranında azaldı. Dr. Birol, bu maliyetlerin azalmasında küresel ısınmaya karşı harekete geçmek iradesi artan devletlerin inisiyatifinin önemli olduğunu söylüyor. Birol, “Başka yerden satın almanıza gerek yok. Buradaki sorun bunların pahalı olmasıydı. Şimdi yenilenebilir kaynakların maliyetinin yavaş yavaş düşmeye başladığını görüyoruz” diyor.