Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Demir İpekyolu Açılıyor, Rekabet Gücü Artıyor

September 19, 2016

Dünyada sadece birkaç ülkede üretimi yapılan demiryolu araçları tekerlek ve dingillerinin üretimi 2 yıldır Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nda yapılıyor. Yerli demiryolu sinyalizasyon sisteminin geliştirilmesi de Türkiye’nin hedefleri arasında. Başbakan Binali Yıldırım da Ulaştırma Bakanı iken katıldığı bir lojistik fuarında Türkiye’nin bir hedefinin de “Net demiryolu sanayi ihracatçısı” olmak olduğunu belirtmişti. Yıldırım, bu amaca ulaşmak için yerli firmaların uluslararası firmalarla işbirliğine önem verdiklerini, uzun soluklu stratejik ortaklıkları desteklediklerini de kaydetmişti.

GE gibi uluslararası şirketlerin Türkiye’de yerel üretim yapması artan ihracat rakamları ile Türkiye ekonomisine ciddi anlamda katkı sağladığı gibi yerel istihdam için de önemli bir destek sunuyor.

Demir İpekyolu Açılıyor

Türkiye uluslararası yük taşımacılığında demiryolunun payını artırmak için uluslararası bağlantılarını da güçlendiriyor. Çin’den İngiltere’ye uzanan bir demiryolu hattının eksik halkaları bu yılın sonunda devreye girecek. Demir İpek Yolu olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı’nın 2016’nın yılsonunda açılması planlanıyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum Projeleri’nden sonra her üç ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü büyük proje olan BTK demiryolu; Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan için olduğu kadar bölge için de büyük önem taşıyor. BTK Projesi’nin hayata geçirilmesi ve bu projeleri destekleyen diğer demiryolu projelerinin inşasıyla; Avrupa’dan Çin’e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek. Çin ile Avrupa arasındaki 750 milyar doları aşan ticaret, yeni bağlantılarla birkaç haftaya inen teslim süreleri sayesinde, demiryolu ağırlıklı hale gelebilir. Böylece Türkiye’nin köprü ülke konumu daha da stratejik hale gelebilir.

İhracat 10 Yılda 6 Kat Arttı

Türkiye’nin demiryolu araçları, ray, makas ve sinyalizasyon ekipmanları ihracatı son 10 yılda 6 kat arttı. Birleşmiş Milletler İstatistik Birimi’nin 2012 verilerine göre Türkiye demiryolu ihracatı açısından dünyada 31’inci sırada bulunuyor.

 

Türkiye’nin Rekabet Gücü Artacak

Demiryolu sistemlerine yatırımların artması Türkiye’nin uluslararası ticarette rekabet gücünün artması amacını da taşıyor. TCDD, bu amaçla ülke içinde lojistik merkezler oluşturuyor. Bugüne kadar faaliyete geçen 6 lojistik merkeze yakında 14 merkez daha eklenecek. Karayolu ve demiryolu bağlantılı bu merkezler yük taşımacılığında transit sürelerini en ekonomik şekilde kısaltmayı amaçlıyor. TCDD aynı zamanda Avrupa taşımalarında blok taşımacılığı artırarak, taşıma sürelerini kısaltıyor ve böylece ihracatçıları demiryolunun lojistik maliyet avantajı ile bir araya getiriyor. Halen Türkiye’nin ihracat taşımalarının sadece yüzde 5 civarında olan demiryolu payının 2023’e kadar yüzde 15’e çıkarılması hedefleniyor.