Tam da şu sıralarda zamanla ilgili sıkıntı yaşayan gezginlerin sevecekleri gelişmeler yaşanıyor! Şubat ayının başlarında Boeing, son 20 yılını AS2 adlı süpersonik ticari jeti geliştirerek geçiren şirket Aerion’la, ses hızını aşmaya hazırlanan bu yolculukta iş birliği yapacaklarını açıkladı. Boeing, jetin piyasaya sürülebilmesi adına mühendislik, üretim ve uçuş testi kaynaklarında Aerion’a stratejik destek sağlayacak. AS2 ticari jetine ise GE Havacılık’ın Affinity adında yeni süpersonik jet motoru güç verecek.
İlk uçuş tarihi 2023 olarak belirlenen AS2, saatte 1.000 mil gibi bir hızla yol alırken yaklaşık 12 yolcu taşıyabilecek. Bu hızı kafanızda bir karşılaştırmayla canlandırmak isterseniz, ses hızından yüzde 40, mevcut ticari jetlerden ise yüzde 70 oranında daha hızlı giden bir hava aracını düşünebilirsiniz. Şayet bu jet ile yolculuk ediyorsanız; transatlantik bir uçuşu üç saatte, Pasifik Okyanusu’nda bir kıyıdan karşı kıyıya uzanan yolculuğu ise yaklaşık 5 saatte tamamlayabilirsiniz.
Chuck Yeager’ın (ses hızını aşan ilk insan) 1947’de Concorde ile gerçekleştirdiği süpersonik uçuşuyla kara parçası üzerinde sonik patlama yaşanmış, bu durum ise Federal Havacılık İdaresi’ni (FHİ) harekete geçirerek benzer nitelikte uçuşlara bazı kısıtlamaların getirilmesine sebebiyet vermişti. Federal Havacılık İdaresi’nin süpersonik uçak teknolojisinde asıl değerlendirdiği konulardan bir tanesi de, bu yüksek sesin mümkün olabildiğince hafifletilmesi.
AS2, bu sıra dışı gökyüzü yolculuğunu GE Havacılık’ın Affinity adında yeni bir süpersonik jet motoruyla gerçekleştirecek. Ekim ayında tanıtılan Affinity, aynı zamanda tarihi bir unvana da sahip: “Concorde’deki Olympus adlı motordan 50 yılı aşkın bir süre sonra üretilen ilk sivil süpersonik jet motoru!”
GE motoru, milyarlarca saatlik ticari ve askeri uçuş deneyimiyle kanıtlanmış son teknolojilere sahip. Sonuç olarak bu motor, 60.000 feet yüksekliğe kadar çalışabilecek ve sıkı ses gereksinimlerini karşılayabilecek donanıma sahip. GE ayrıca NASA’nın bir başka yeni süpersonik jeti X-59’un da geliştirilmesine de katkıda bulunuyor.
Günümüzde süpersonik hava yolculuğunu yeniden canlandırmak için çalışan herkes, ortak bir amaç doğrultusunda hedefe ilerliyor: Mevcut ticari ve özel uçakların kullanım ömrüne ve bakım gereksinimlerine benzer nitelikte süpersonik uçaklar üretmek. Son süpersonik yolcu jeti unvanıyla Avrupa ile Amerika arasında yolculuk eden ve teknik açıdan başarılı olan Concorde, 2003’te temel olarak ekonomik nedenlerden ötürü kullanımdan kaldırıldı. Sınırlı menzil, gürültü ve yüksek yakıt tüketimi de bu nedenlerin arasında gösterilebilir.
Aeron’da Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jeff Miller, jetin verimliliğini artırmaya odaklanarak operasyonların maliyetini düşürebileceklerini, aynı zamanda jetin menzilini de artırabileceklerini vurguladı.
Heyecanla ve özetle: “Dünya yakın zamanda yüz binlerce kilometre aşacak yeni bir süpersonik jet ile tanışacak!”