Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Bir Enerji Santralinin Elektrik Faturası Nasıl Azaltılır?

September 28, 2018

Kuzeydoğu Fransa’da yer alan Belfort şehri, güç ve hız hakkında çok şey bilir. Vosges ve Jura dağları arasında yer alan bu çalışkan şehir, yaklaşık 150 yıldır tren lokomotifi üretmesiyle ünlü. En ünlü yapıtları ise Fransa’nın ikonik şehirlerarası treni TGV’lerdir.

Belfort’un zengin sanayi tarihinin bir parçası olan GE, yaklaşık 60 yıl önce yerel bir şirket olan Alstom’a, Belfort’ta gaz türbini üretme lisansı verdi. Ürettiği ilk türbini o zamanlar bağımsızlığını yeni kazanan Cezayir’e enerji üretim hattı oluşturmaları için gönderen Alstom, bundan tam 50 yıl sonra GE bünyesine katıldı. Ayrıca bu fabrikada Fransız devlet şirketi EDF için yapılan, o zamanlar dünyanın en büyüğü olan 212 megawat’lık dev de dâhil olmak üzere 1800’den fazla türbin üretildi.

GE’nin Belfort tesisinde halen devasa türbinler üretilmeye devam ediliyor. Bunlardan biri, Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en verimli kombine çevrim enerji santraline güç veriyor. Fakat mühendisler, dünyanın en verimli türbinlerini üreten bu tesisin yeterince verimli olmadığını fark etti. Bunun üzerine GE, 1.5 yıl önce harekete geçmeye karar verdi.

GE’nin hızla harekete geçme isteğinin nedeni, normalde 7 megawat enerji harcayan tesisin, test süreçlerinde harcadığı enerjinin 20 megawat’a sıçramasıydı. Tesis 2017’de 14,4 gigawat enerji tüketti ki bu tüm Paris’i bir gün boyunca aydınlatmaya yeter.

Belfort tesisinin verimliliğini düşüren bir diğer etken ise, kırmızı tuğladan yapılmış binaların yaklaşık bir asır önce inşa edilmiş olması. Binalar eski olunca kullanılan teknolojiler de eski kaçıyor. Örneğin bu tesisteki 46 binanın tükettiği elektriği ölçen sadece birkaç elektrik sayacı var. Ama bu artık değişiyor, önümüzdeki aylarda GE mühendisleri 130 sayaç daha kuracaklar. Ayrıca daha ayrıntılı bir enerji tüketim raporu alabilmek için mevcut su ve gaz sayaçlarından da veriler toplanacak.

Sanat, Bu Sefer de Beyinden İlham Aldı!

Yeni eklenen sayaçlar her 15 dakikada bir elde ettikleri verileri buluta yükleyecek. Sayaçlardan gelen verilerin çoğalması, ekibin verimliliği daha net analiz etmelerine yardımcı olacak. Bu sayede belirli bir yerdeki aydınlatmanın veya havalandırmanın verimliliğini veya verimsizliğini görüp buna göre önlemler alabilecekler.

Bu veriler GE’nin endüstriyel internet platformu Predix üzerinde işlenecek. Predix uygulamaları, ekibin topladığı verileri analiz ederek tesisin endüstriyel süreçlerini daha verimli hale getiren içgörüler sunacak. Örneğin, Predix üzerinde inşa edilen uygulamalar, işçilerin yeni türbinleri test ederken enerji tüketiminin ne kadar arttığını görebilir. Bu sayede testlerin toptan elektrik fiyatlarının daha ucuz olduğu tarihlerde veya şebekenin yoğun olmayan saatlerinde planlanması sağlanabilir.

Hedef, 5 yıl içerisinde enerji tüketimini mevcut seviyenin %13 altına indirmek. Bu miktar, 2023 yılına kadar yılda 400.000 euro tasarruf sağlayacak. Yıllık elektrik faturası 3.600.000 euro olan bir tesis için bu ciddi bir tasarruf miktarı.

Yazıyı okumayı bitirdikten sonra gözlerinizi kapatın ve hayal edin; tüm yoğun enerji tüketen tesislerde aynı enerji verimliliği sistemi uygulansa, bunun çevreye, ekonomiye ve insanlara nasıl faydaları olurdu?