Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Bir Devi Havada Tutan Motorlar

December 22, 2016

70 tonluk bir dev, Türkiye’de üretilen motor parçaları ile havalanıyor. Askeri alanda personel ve yük taşımacılığı için oldukça önemli bir yere sahip olan A400M uçakları Eskişehir’de yer alan TEI tesislerinde tasarlanan ve üretilen parçalarla havalanıyor.

 

A400M uçağının kalbini, oldukça güçlü olan TP400 motorları oluşturuyor. Bu motorlar sayesinde A400M, 37 tona kadar yük taşıyabiliyor. TP400 motorları için üretilen parçalar, Türkiye’de havacılık sektörünün gelişimi için de oldukça büyük bir önem taşıyor. Malzeme temininden başlayan süreç, Türkiye’de istihdam ve ekonomik anlamda olumlu sonuçlar yaratıyor.

TEI’de sadece TP400 motorlarının gelişimi için 50 mühendis özel olarak araştırma-geliştirme faaliyetlerinde bulunuyor. Ayrıca TP400 motorları ile ilgili proje başladığında, TEI’den 30 kişilik bir ekip, 2 yıl boyunca İspanya’da görev aldı. Motorun en kritik parçalarından olan Front Frame, Supporting Bar, Primary Nozzle ve Cone parçalarının tasarım, geliştirme, prototip üretim, montaj, test, seri üretim ve satış sonrası destek sorumluluğunu da TEI üstleniyor.

TEI’de Kıdemli Mühendis olan Pınar Çakar’dan bu motorla ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki röportajı izleyebilirsiniz.

https://youtu.be/98I5R7z8qX4