Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Bilim Dünyasındaki Yeni 5 Gelişme

August 31, 2016

1. Ay Üzerinde İlk Şirket!

Moon Express Inc. Ay üzerine kendi özel aracını yerleştirecek ilk şirket olmaya hazırlanıyor. Eğer şirket, ABD’deki bütün düzenlemelere uygun olarak projeyi hayata geçirebilirse 2017 yılında aracı Ay üzerinde olacak. Böylece ay üzerindeki özellikle maden anlamındaki değerli kaynaklar ilk defa bir şirket tarafından işletilecek.

2. Sivrisineklerin Zevkleri

Bir grup İsveçli ve Etiyopyalı bilim adamı sivrisineklerin tavuk kokusundan iğrendiğini keşfetti. Bu keşfin önemi ise özellikle Afrika’da sivrisineklerden kaynaklanan hastalıkların insanlara ciddi boyutlarda zarar vermesi. Beslenmek için seçtikleri canlıları kokularına göre ayırt eden sivrisinekler bu keşif sayesinde gelecekte insanlardan uzak tutulabilir.

3. Sosyalleştiren İcat

İngiltere’de bir bar sahibi, müşterilerinin birbirleri yerine telefonlarıyla ilgilenmelerine daha fazla dayanamayarak bu soruna yaratıcı bir çözüm geliştirdi. Bar duvarlarına gümüş folyolar ve bakır parçalar yerleştiren Steve Tyler, telefonlar için gerekli olan sinyallerin barın içine girişini engelledi ve İngiliz fizikçi Michael Faraday’ın icat ettiği Faraday kafesinin bir benzerini yapmış oldu.

4. Yeni Bir Işık Formu

Londra’da yer alan Imperial Collage fizikçileri, bir fotonu tek bir elektronla bağlayarak ışığın yeni bir formunu yarattı. Bu yöntem fotonlarla gerçekleştirilen çalışmalar için oldukça önemli bir gelişme olarak görülüyor ve kuantum davranışları alanında bilim adamlarına yardımcı olabileceği öngörülüyor.

5. Yeni Bir Enerji Kaynağı mı Geliyor?

Galler ve Kuzey İrlanda’daki bir grup bilim adamı, sadece güneş ışığı kullanarak, basit bir katalizör etkisiyle çimenler üzerinden ciddi miktarlarda hidrojen elde etmeyi başardı. Bu yöntem yeni bir sürdürülebilir enerji kaynağı olmaya aday çünkü yöntem sırasında sera etkisi yaratacak bir gaz salınımı olmuyor.