Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Bilim Dünyasındaki 5 Yeni Gelişme

November 15, 2017

Bilim dünyası ilerlemesini hız kesmeden sürdürüyor. Bu nedenle yeni gelişmelerin tamamından haberdar olmak, tüm keşifleri ve teknolojik gelişmeleri takip etmek biraz zorlayıcı olabilir. “Bilim Dünyasındaki 5 Yeni Gelişme” yazı serimizin bu bölümünde sizler için yine gözden kaçmış olabilecek önemli bilimsel gelişmeleri derledik.

1. Akıllı Kumaş

Washington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar akıllı bir kumaş üretti. Bu kumaştan yapılan bir eldivenle, bir akıllı telefonu dokunmadan yönetmeyi de başardılar. Buradaki asıl önemli olan şey ise bu kumaşın bir hard disk gibi bilgi depolayabilmesi. Yani çamaşır makinesinde yıkanabilen, ütülenebilen bir hard diskten bahsediyoruz. Araştırmacılar çalışmalarının detaylarını aşağıdaki videoda bilim meraklılar için paylaştı.

https://youtu.be/xpQdfwcpJP8

2. Çok Daha Esnek Telefon Ekranları

Sussex Üniversitesi araştırmacıları, cep telefonlarının dokunmatik ekranlarını çok daha esnek ve daha zor kırılan bir hale getirmek için yeni bir yol buldu. Bu haber aslında oldukça önemli çünkü Digital Trends tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2015 yılında ABD’deki akıllı telefon ekranlarının yarısı, en az bir kez olmak üzere kırıldı. Üstelik yeni geliştirilen bu metot sayesinde telefon ekranları için bu camları üretmek eski yöntemlere göre daha ucuz ve daha çevreci.

image_image

3. Şeffaf Solar Panel

Michigan Eyalet Üniversitesi bilim insanları cam olarak da kullanılabilen şeffaf bir güneş paneli geliştirdi. Şeffaf güneş panelleri evler, ofisler, araçlar hatta mobil cihazlarda bile kullanılabilecek. ABD’de şu anda 5 ila 7 milyar metrekare cam yüzey olduğu tahmin ediliyor. Böyle bir alanda enerji üretimi, araştırmayı yürüten ekibe göre ABD’nin enerji ihtiyacının %40’ının karşılanmasını sağlayabilir. Sistem aynı zamanda halihazırdaki camlar sökülmeden eski camların üzerine de uygulanabiliyor. Araştırmacılar çalışmalarının detaylarını bir video ile paylaştı.

4. Geleceğe Köprü Kurmak

Hollanda’daki yetkililer dünyanın ilk 3D üretim yöntemi ile inşa edilmiş köprüsünü açtı. Sadece bisikletlere hizmet edecek olan köprü, 8 metre uzunluğunda ve 5 tona kadar ağırlığı taşıyabiliyor. Köprüde malzeme olarak 3 boyutlu yazıcı tarafından kullanılabilen önceden sıkıştırılmış bir çimento kullanılıyor. Yazıcı birçok çimento katmanını üst üste yazarak köprüyü oluşturuyor ve konvansiyonel bir köprüye göre çok daha az çimento kullanılıyor. Bu durumsa köprüyü hem çimento kullanımı hem de çimento üretiminde ortaya çıkan emisyon oranı bakımından oldukça verimli bir köprü haline getiriyor.

image_image

5. Depreme Dayanıklı Çimento

Konu yapı malzemelerine gelmişken iyi bir haber de Kanada’dan geldi. Araştırmacılar, ürettikleri depreme dayanıklı çimento ile oluşturdukları yapıyı, 2011 yılında Japonya’da gerçekleşen 9.0- 9.1 şiddetindeki depreme uygun şekilde test etti ve yapı hayatta kalmayı başardı. Araştırmacılar bunu moleküler yapısı bir taşa değil, eğilip bükülebilen bir metale benzeyen bir çimento türü oluşturarak başardı. Deprem anında bu çimento ile oluşturulan duvarlar, kırılmak yerine ciddi derecelerde esneyebiliyor. Çalışmanın araştırmacıları, deneylerinin detaylarını bir video ile paylaştı.

https://youtu.be/bQXOvIPjZsE