Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Bilim Dünyasındaki 5 Yeni Gelişme - 14

February 28, 2019

Bazı bilimsel gelişmeleri şaşkınlıkla karşılayabilir hatta ilk duyduğunuzda inanamayabilirsiniz de; ancak bir şeyden rahatlıkla emin olabilirsiniz: Bilim dünyası asla yerinde saymıyor ve son sürat ilerliyor... Biz de bu yeni gelişmeleri derleyip sizinle paylaşmaktan büyük keyif alıyoruz. İyi okumalar!


Sıra Sende, Oyna Robot!
 

MIT (MIT Mühendislik Okulu)mühendislerinden oyunun kurallarını değiştirecek bir buluş: “Jenga oynayabilen robot!”

Jenga oynayan herkes, ahşap blokların çökmesini engellemek ve oyunu başarıyla tamamlayabilmek için uzamsal akıl yürütmeden, küçük kas becerilerine uzanan, farklı farklı yeteneklerin kullanılması gerektiğini bilir.

bilim alt

Science Robotics’te uzun zamandır adı geçen bu robot; yumuşak uçlu bir kıskaç, kuvvet algılayıcı bileklik ve kamera ile oynamaya hazır olacak şekilde donatılıyor. Makine, oyunu oynamak için programlanmaktan ziyade, oyunda aşama kaydettikçe daha akıllı seçimler ve hamleler yapmak adına geçmiş hareketlerin sonuçlarını analiz ederek öğrenmeye programlanmış. Oyuncu robotumuzun henüz yetenekli bir insan rakibini yenmesi için daha fazla pratiğe ihtiyacı olduğu aşikâr ama olsun; bu durum geliştirilen söz konusu teknolojinin eğlenceli ve bir o kadar da heyecan verici olduğu gerçeğini değiştirmiyor.


Esnek Bilim!
 

Berkeley, Kaliforniya Üniversitesi’nden birkaç bilim insanı, talep edilen nesneleri üreten “Star Trek” cihazının adını taşıyan bir “çoğaltıcı, kopyalayıcı” yarattılar. Cihaz, 3D üretilen nesneleri biçimlendirmek ve şekil vermek için ışık ışınlarından yararlanıyor. Ortaya çıkan ürün ise geleneksel 3D yazıcılarla üretilen materyallerden daha yumuşak, daha esnek ve daha karmaşık nitelikte olabiliyor.

3D üretilmiş tipik parçalar, metal toz tabakası hatlarının bilgisayar tasarımına göre katmanlar hâlinde birleşerek şekil almasıyla oluşturuluyor ve temel olarak nihai parça, tamamen pürüzsüz bir dokuya sahip olmayabiliyor. 3D baskı ile üretilmiş gerçekten esnek bir nesne oluşturmak zor; çünkü baskı işlemi sırasında nesnenin çözülme ihtimali her daim mevcut bir tehdit. Doçent Hayden Taylor ve ekibi, ışığa duyarlı moleküller ve çözünmüş oksijen içeren sıvı polimerlerden yapılmış özel bir 3D baskı reçinesi yarattı. Bu yeni yöntem ise çözülme gibi sorunları ortadan kaldırıyor. Protez, gözlük camı gibi hassas bir yapıya sahip olan ürünlerde bu cihazdan rahatlıkla faydalanılabileceği öngörülüyor.


Malzeme Bilimcileri’nin En İyi Arkadaşı: “Elmaslar!”
 

Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi’nin bilim insanları, karbon fiberleri elmas fiberlere dönüştürmek için oda sıcaklığında gerçekleşecek bir yöntem geliştirdiler. Elması sadece lüks mücevherat olarak değerlendirmek doğru değil; elmas aynı zamanda inşaat, deniz altı sondajı ve diğer birçok endüstride kesme takımları için kaplama olarak da kullanılıyor.

bilim alt

Doğal olanları ise aşırı sıcak ve basınç koşulları altında yeryüzünde oldukça nadir bulunuyor. 1950’lerde GE de dâhil olmak üzere birçok şirketin denemesine rağmen, aşırı sıcaklık ve basınç koşulları sebebiyle elmasın laboratuvarlarda çoğaltılması zor bir olanaktı. Araştırmacılar, iki yönlü bir yöntem geliştirdiler: İlk olarak karbon tellerini lazer darbeleriyle 4.000 derece Kelvin sıcaklığında eritiliyor ve bu işlem sadece 100 nanosaniye sürüyor. Sonrasında malzemeyi safir, cam veya plastik polimerden yapılmış bir alt katman üzerinde hızla soğutuluyor. “Aşırı soğutma” adı verilen bu işlem ile karbonun katı hâllerden, tipik olarak ısıtıldığında gaza dönüşmesinin de önüne geçiliyor.


İsveç’te Mazot ve Gaz Devri Sona Eriyor
 

Başbakan Stefan Löfven, 2030’dan itibaren ülkede gaz ya da mazot kullanan otomobil satışlarının yasaklanacağını açıklarken, yakın zamanda buna benzer tutumu diğer Avrupa ülkelerinin de göstereceğini düşünüyor.

bilim alt

Birleşmiş Milletler’in geçtiğimiz Ekim ayındaki Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panel‘inde getirdiği son güncelleme ile; fosil yakıt emisyonlarını net bir şekilde azaltmak ve iklim değişikliğinin kötü etkilerini önlemek amacıyla dünya hükümetlerine yaklaşık bir düzine yıl süre tanındı.

CleanTechnica’nın da belirttiği gibi İsveç bu tutumuyla; Norveç, Kosta Rika ve Güney Kore gibi ülkelerin arasına dâhil oluyor.


Yeraltının Usta Robotları
 

İngiliz Hükümeti dört farklı üniversiteden gelen bilim adamlarını, İngiltere’nin yeraltı boru şebekesindeki çatlakları tespit ve tamir etmeleri adına araştırma yapabilecek küçük bir yeraltı robot ordusu oluşturmaları için finanse etti. Tıpkı “Matrix” serisindeki nöbetçilerin daha sevecen ve iyi huylu versiyonları gibi…

bilim alt

Geçtiğimiz yıl İngiltere’deki yolların altında 1.5 milyon kazı gerçekleşti ve bu durum birçok zararı da beraberinde getirdi: Trafik sıkışıklığı, büyük maliyetli onarımlar… Söz konusu makineler veya robotlar 1 cm uzunluğunda olacak; ancak tasarımları gözle görülebilir olacak.