Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Aynı Motorla Daha Uzun Uçuş Mümkün Mü?

January 13, 2017

Tasarımının sağlamlığı kanıtlanmış birçok uçak motoru, yıllardır yolcu uçaklarını ve taşıdıkları yolcuları dünyanın farklı yerlerine ulaştırıyor. Peki, aynı uçaklar ve aynı motorlar daha verimli hale getirilip tek bir uçuşta daha fazla mesafe kat edebilir mi? General Electric ve TEI, Eskişehir’de bu meydan okumaya uzun süredir cevap veriyor.
GE ve TEI yaptıkları AR-GE çalışmalarıyla üretilen motor parçalarının eskisine göre çok daha hafif olmasını sağlıyor. İleri üretim teknikleri ile hafifleyen parçalar eski versiyonlarına göre uçakların uçuş mesafeleri artırıyor. Böylece bu motorlar eskiden gittikleri mesafe için daha az yakıt kullandıklarından çok daha verimli hale geliyor. Bu durum karbondioksit emisyonunu da azaltarak her geçen gün uçak motorlarının daha çevreci olmasını sağlıyor.

Teknoloji Programları Baş Mühendisi Evren Yasa, model üretiminde kullanılan 3D yazıcılara benzeyen bir sistemle üretim yaptıklarını, ancak bu yöntemde plastik malzemeler yerine metal tozu kullanarak prototip için değil fonksiyonel parçalar için üretim yaptıklarını belirtiyor.
TEI’nin katmanlı imalat çalışmaları motor parçalarının çok daha hafif ve dayanıklı olması için oldukça önemli bir yer tutuyor. Konvansiyonel yöntemlerle birçok parçanın kaynakla birleştirilmesiyle oluşan motor parçaları, ileri üretim teknikleriyle sadece tek bir parçadan oluşturulabiliyor.
Ancak bu noktada TEI mühendislerinin yeni üretim teknikleri ile ilgili paylaştıkları bir bilgi oldukça önemli; yeni üretim teknikleri, klasik yöntemlerle üretimin yerini alacak bir üretim şekli olarak görülmüyor. Klasik üretim teknikleri ile oluşturulamayan parçalar için yepyeni bir alan olarak ortaya çıkıyor. Dolayısı ile ileri üretim tekniklerini, klasik yöntemleri tamamlayıcı bir süreç olarak görmek daha doğru bir yaklaşım oluyor.

Alanında dünyanın en kapsamlı araştırmacılarından biri olan GE’nin Küresel İnovasyon Barometresi de bu sonuçları destekler nitelikte veriler sunuyor. İleri üretim tekniklerinin yeni iş alanları yaratmak konusunda da olumlu etkileri mevcut. Aylar süren prototip üretim sürecini saatlere indiren yeni yöntemler, start-up’lar için yatırımcı bulmayı ve projeleri hayata geçirmeyi kolaylaştırıyor.

Categories
tags