Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Akıllı Makinalar İçin Uygulama Marketi Kurulabilir Mi?

June 17, 2016

Sadece sesli iletişim için kullandığımız telefonlar geliştikçe, kullanım alanları da tahmin edilemeyecek düzeyde genişledi. İnternet’e bağlanan ve çeşitli uygulamaları desteklemeleri sayesinde “akıllanarak” gelişen telefonlar, bugün hemen her kişisel işimiz için başvurduğumuz ilk cihaz. Peki, benzer bir ilerleme her geçen gün inovasyon, sensörler ve Endüstriyel İnternet sayesinde gelişen dev makinalar için de geçerli olabilir mi? Bir gün dev bir makinaya, yeni bir işlevi sadece bir uygulama indirerek kazandırabilir miyiz? Nasıl yapacağımızı bilemediğimiz bir iş için dev makinalar için oluşturulan uygulama marketini dolaşacak mıyız?

GE’nin Endüstriyel internet için geliştirdiği Predix platformu bu soruların tamamına olumlu yanıt veriyor. Aslında Endüstriyel İnternet ve kullanıcı interneti arasındaki veri üretim farkına bakılırsa, bu alandaki ihtiyaca GE’nin bir çözüm bulmaması söz konusu değil. Küçük bir örnek vermek gerekirse Twitter’da bir günlük total içerik ortalama 80 GB olarak karşımıza çıkarken, sadece bir jet motorunun bir uçuşta ürettiği veri 500 GB. Ayrıca Predix platformunun kuruluş amaçlarında bu ortamın etrafında geliştiricilerin toplanması ve ihtiyaç duyulan uygulamaların oluşturulmasında aktif rol oynamaları. Yani milyarlarca dolarlık bir endüstriyel uygulama ekonomisinin kapıları da geliştiriciler için çoktan açıldı bile!

İçinde Türkiye’den mühendislerin de bulunduğu 200 kişilik bir yazılım ekibi hâlihazırda Predix için birçok uygulama geliştiriyor. Hatta sadece Türk mühendisler tarafından geliştirilen bir uygulama, havacılık alanında uçak motorlarının testleri için geliştirilmiş en teknolojik yazılımlardan biri durumunda.

Predix’in bir diğer önemli rolü ise bütün üretim tesisleri için farklı kombinasyonlarla kullanılabilecek olan eşsiz optimizasyon seçenekleri. Bütün tesisin, üretim hattının, lojistik faaliyetlerin ve filoların verilerini toplayan Predix, verimlilik için en iyi seçenekleri oluşturabiliyor. Üstelik bütün bunların tek bir platform üzerinden gerçekleştirilebilmesi, standardizasyon açısından da şirketlere oldukça olumlu sonuç veriyor. Peki optimizasyon neden bu kadar önemli? Verimliliğin artırılması bir kenara bırakılsa bile optimizasyon sayesinde elde edilen tasarrufun miktarı bu konunun neden bu kadar hayati olduğunu anlatmaya yetiyor: Her gün havalanan uçaklar düşünüldüğünde, optimizasyon sayesinde elde edilecek sadece %1’lik yakıt tasarrufu, yıllık 2-3 milyar dolar! Ayrıca rüzgâr santrallerinde sensörler ve Endüstriyel İnternet sayesinde birbirleri le iletişime geçebilen rüzgâr türbinlerinin, rüzgâra doğru en iyi seviyede konumlanabilmesi de %20’ye varan bir verimlilik artışı sağlıyor.

Eğer böyle bir platformun varlığı şimdiden sizi heyecanlandırdıysa ziyaret etmeniz gereken tek bir adres var.