Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

5 Öngörü: Sağlık Endüstrisi İçin 2018’in Önemi

February 22, 2018

Sağlık alanı, yıllardır fütüristlerin öngörüde bulunmak için seçtikleri konuların en başında bulunuyor. Geçen yıl veri ve analitikten hastanın yetkilendirilmesine kadar geliştirilen birçok teknoloji, nihayet bu endüstrinin zıplama yaptığı bir dönemi başlatmış olabilir.

İşte 2018’de Sağlık Endüstrisi İçin 5 Öngörü:

  1. Hastanelerde NASA’yı Aratmayacak Kontrol Merkezleriendustri img

Havaalanları 1960’lı yıllarda yeni hava trafiği kontrol teknolojilerini kullanarak, gün içinde yüzden fazla uçuş planlamaya, binlerce kişiye transfer imkânı sağlamaya başladı ve bu teknolojiler zamanla daha güvenli ve verimli hale geldi.

2018, benzer bir düşüncenin sağlık alanına da atılım yapacağı bir yıl olabilir. Bugün, küçük ama giderek artan sayıda hastane, merkezi bir kontrol sağlamak için havaalanlarını ya da NASA’yı aratmayan kontrol merkezleri kuruyor. Amaçları; kapasite, emniyet, kalite ve bekleme süresi gibi konuların verimli bir şekilde yönetimi.

Örneğin, Toronto’daki “Humber River Hastanesi”, “GE Sağlık Çözüm Ortakları” iş birliği ile sağlık alanında ülkenin ilk dijital yönetim merkezini açıp, verimliliğini yüzde 40 oranında artırmayı hedefliyor. 2018 yılında “GE Sağlık Çözüm Ortakları”, küresel olarak yaklaşık 20 adet yönetim merkezi anlaşması daha imzalanmasını öngörüyor.

  1. En Karmaşık Sağlık Teknolojileri Bile Hastalar Tarafından Tasarlanacak (En Azından Onlardan Alınan İlhamla)endustri img

Doktorlar beyninizi incelerken ağır bir aletin altında, küçücük bir alanda, bir saat boyunca kıpırdamadan yatmak… Göğüslerinizi iki sert ve soğuk tabaka arasında sıkıştıran bir makina… Bunlar kimsenin iyi vakit geçirmek için seçtiği şeyler değil. MR (Manyetik Rezonans) ve mamografi muayeneleri hayat kurtarır, ancak hastalar bu işlemlerin yarattığı gerginlik yüzünden sıklıkla bu önemli kontrolleri aksatıyorlar ya da hiç yaptırmıyorlar.

Sağlık endüstrisindeki birçok teknolojik gelişme artık “hasta merkezli” olarak tasarlanıyor. Örneğin, kendi göğsünüzü kendinizin sıkıştırmanıza izin veren mamografi cihazı… Ya da çok daha rahat bir MR(Manyetik Rezonans) deneyimi sunan yeni nesil cihazlar…

Bunlar gibi hastayı odağına alan sağlık teknolojilerinin 2018’de dünya genelinde daha fazla klinik ve hastanede kendine yer bulması bekleniyor.

  1. “Gelişmiş Tıp”, “Sıradan Tıp” Olma Yolunda
  2. endustri img

Kişiselleştirilmiş Tıp, Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) gibi kurumlar ciddi yatırımlar yapmadan çok daha önce sağlık fütüristlerinin radarında yer alıyordu.

FDA,birkaç CAR-T gen terapisi için, dönüm noktası niteliğinde onaylar verdi. Yeni bir hücre terapisi teknolojisi, bir hastanın hücrelerini nakil için dondurma uygulamasındaki sorunları iyileştirmek için açığa çıkarılmıştı.Şimdi bu tedavi yaklaşımı dünyanın dört bir yanındaki hastalara “canlı ilaçların” kazandırılması konusunda yardımcı olabilir.

Haziran ayında Fujifilm Diosynth Biyoteknoloji şirketi; İngiltere’nin ilk tek kullanımlık biyolojik ilaç üretim tesisini rekor kısa sürede açarak ve üretim kapasitelerini artırarak, hızlı gelişim yaşamakta olan biyolojik ilaç endüstrinde büyük bir zorluğu ele almış oldu. Bu da; diyabetten otoimmün hastalıklara kadar bazı zorlu hastalıklar için tedavi yöntemlerinin yakın zamanda hızlandırılması olabilir.

Bu gelişmeler 2018 yılında bilim adamları, klinisyenler ve hastaların; kişiselleştirilmiş ilaçlar, hücre terapisi, biyofarma ve genomik ile ilgili daha fazla pratik uygulama ve gerçek dünya sonuçları bekleyebileceğini vaat ediyor.

  1. Sağlık Endüstrisi, Kadınları STEM Liderliğine İten Endüstri Olacak endustri img

“Pew” verilerine göre hâlihazırda çalışan mühendislerin %13’ü, mühendislik alanlarında okuyan ve henüz mezun olmamış öğrencilerin ise %18,6’sı kadın.

Ancak küresel alanda çalışanların yüzde 75’ini kadınların oluşturduğu sağlık hizmetlerinde değişim, endüstrinin kanında olabilir. Yeni bir mamografi cihazını tasarlayan ve beş kıtadan katılımcıları olan ekibin tamamının kadınlardan oluştuğunu unutmamak gerekiyor. (Bu mamografi cihazı, kontrollerin yarattığı ağrı ve endişeyi hafifletebiliyor. Hatta bu ekipten bir mühendis bu cihazla taramasının yapılmasını istedi.) Bunun yanı sıra; röntgen, radyografi, tıbbi ekipman, anestezi, operasyon ve kardiyak bakım alanlarında çalışacak yeni nesil kadın teknisyenlerin yetiştirilmesine yönelik, özel olarak tasarlanmış eğitim programları da göze çarpıyor. Bunlardan biri, %50’si kadınları içerecek şekilde 10.000 genç katılımcının eğitimini kapsayan Tata Trusts ve GE Sağlık ortaklığı…

Bu programların bir diğeri ise Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde King Fahad Medical City ile yapılan ortaklık sonucu 35 kadın biyomedikal mühendisinin eğitilmesi.

Birçok sanayi bu zorlukla mücadele ediyor. 2018’de sağlık endüstrisi, benzersiz yeteneğiyle sorunları çözmeye çalışmak için çok şey yapacağa benziyor.

  1. Otonom Otomobillerin Arkasındaki Teknoloji, Sağlık Hizmetlerine Gelecek endustri img

2017 yılının sonu; robotik ve video analizi gibi teknolojileri sağlık alanına ve tıbbi uygulamalara, klinik kararlar için yapay zeka değerlendirmeleri kullanmak için Nvidia ve GE Sağlık gibi pek geleneksel olmayan ortaklıklar gördü. En sevdikleri video oyunlarından esinlenen iki mühendis, VR tasarım araçlarını ve diğer oyun yazılımlarını; renk, doku, ışık ve diğer özelliklerle birlikte, BT ve MR vücut taramalarını bir sanal deneyime dönüştürmek için birleştirdi. Radyologların taramaları, segment organlarını veya vücudun bölgelerini incelemelerini sağlayan AW gelişmiş görselleştirme yazılımı 3 boyutlu görüntüler oluşturarak öncesine göre süreci %20 daha hızlı tamamlıyor.

Bu teknolojiler çoğu zaman varsayımsal olarak konuşulurken, 2018 gerçeğe dönüştükleri yıl olabilir.

Categories
tags