Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

3D Yazıcılar Sayesinde Bisikletler Artık Kişiye Özel

January 31, 2018

Patrik Paul, doğduğu ve yaşadığı yer olan Slovakya’nın başkenti Bratislava’da, istediği her yerde bisiklet kullanmanın keyfiyle büyüdü. En büyük hayaliyse kendisinin ağırlık merkezine kusursuz uyan ve yamaçlardaki yolları sıkıca kavrayan bir dağ bisikleti oldu. Ama böyle bir bisiklet, onun için sadece bir hayaldi çünkü kişiye özel bir bisikletin fiyatı oldukça yüksekti…

Paul, hayallerini kurduğu mükemmel dağ bisikletini kendisinin üretebileceğine karar verdi. Patrik Paul, Slovakya merkezli Kinazo Design şirketinin kurucularından biri ve aynı zamanda şirketin CEO’su.  3D baskıişine yabancı olmadığından, güçlü bir metal yazıcı yardımıyla ve Volkswagen ortaklığıyla Kinazo ENDURO e1 adlı elektrikli dağ bisikletini üretmeye başladı.

Kinazo e1’in kasasının bileşenleri kişiselleştirilebilir olduğu için tasarımcılar her bisiklet kasasını kullanıcının ihtiyaçlarına göre özel olarak üretebiliyor. Kullandıkları özel bir ekipman ile kol ve bacak uzunluğu, ağırlık ve denge gibi faktörleri hesaba katabiliyorlar. Üretim 3D yazıcı ile yapıldığı için baskı sürecinde bile değişikliklerin yapılması mümkün oluyor ve bu değişiklikler herhangi bir ekstra masraf veya zamana sebep olmuyor. Ayrıca 3D baskı süreci, kasanın içine kablolar için farklı büyüklüklerde kanallar açmalarına da olanak sağlıyor. Bu sayede bisikletin bakımı ve montajı da daha kolay hale geliyor.

Paul, bu özel bisikletin hissiyatını “Kinazo e1’e binmek, kişiye özel üretilmiş bir takım elbise veya ayakkabı giymekle eş değer” şeklinde tanımlıyor. “Bisiklet vücutla o kadar uyumlu hale geliyor ki bir süre sonra bir uzuvmuş gibi hissediyorsunuz.”

Kinazo e1’in kasası tamamen kullanıcının kişisel tercihlerine göre şekilleniyor.

Bu özel üretim elektrikli bisikletin ücreti şimdilik biraz fazla; 23.500$ civarında üretilen bu bisiklet, piyasadaki diğer elektrikli dağ bisikletlerine göre 2-3 kat daha pahalı. Ancak Paul’a göre, ileride katmanlı imalat gibi 3D baskı tekniklerinin kullanılmasıyla birlikte Kinazo e1’in fiyatı da düşecek.

Paul’ün esas amacı bisikleti 3D baskı ile üretmek değildi. Ancak sınırlı finansal kaynakları yüzünden alternatif üretim yöntemlerine yönelmek zorunda kaldı. Ona göre 3 boyutlu yazıcı kullanmak geleneksel üretim biçimlerine büyük bir yatırım yapmadan işlevsel ve sürüşe hazır bir bisiklet kasası üretmenin en hızlı ve en ucuz yoluydu.

3D baskı teknolojisi, tasarım sürecinde Paul’e geleneksel imalat yöntemlerinin sınırlarını yıkma konusunda da özgürlük verdi. Kinazo e1’de kullanılan şekilleri geleneksel alüminyum imalatıyla vermek imkânsıza yakın. Dolayısıyla 3D baskı Kinazo e1’i tasarlamayı daha eğlenceli ve daha özgürlükçü yapıyor.

Kinazo e1’de kullanılan şekilleri geleneksel alüminyum imalatıyla vermek imkânsıza yakın.

Kinazo e1’in geliştirme ve üretim sürecinde zorluklar da vardı tabii. Katmanlı imalat yönteminde 3D yazıcı, bir bilgisayar dosyasından aldığı verilerle, lazer ve diğer enerji kaynaklarını da kullanarak katman katman baskı yapar. Bisikleti üretme süreci Paul’ü yazılım, tasarım ve yazıcılar konusunda yeni yetkinlikler edinmeye itti. Her bisiklet üretiminde yeni bir şey öğrenen Paul, artık büyük ve karmaşık parçaları yazdırma konusunda daha tecrübeli hale geldi.

Ürettikleri parçalar için mümkün olan en büyük baskı alanına ihtiyaç duyan Kinazo şirketi, piyasada bulunan en büyük ticari metal 3D yazıcısı Concept Laser X Line 2000R’yi seçti. Yazıcının baskı alanı kabaca 1m x 50cm x 50cm ölçülerinde. Bu alan onların bisiklet kasasının büyük bir bölümünü tek parça olarak yazdırmaları için yeterli oldu.

GE, 2016 yılında Concept Laser’in çoğunluk hissesini satın aldı.  Şirket şu anda Project ATLAS adında, 1 metre çapında parçaları basabilen daha büyük bir 3D yazıcı üzerinde çalışıyor.