Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

3D Üretim ile Küçük Dostumuzdan Büyük Adım!

February 21, 2019

3d img

Bu açık kum renkli, Shih Tzu (Şitsu) cinsi ve henüz 1 yaşındaki köpeğimizin adı Lucca. Kendisi her daim son derecede sevimli görünmeyi başarıyor. Elbette bunda minik bacaklarının katkısı yadsınamaz. Fakat Luccaaçısından işler her zaman bu kadar sevimli görünmüyor. Bu minik bacaklardan biri, onun için potansiyel bir rahatsızlık kaynağı. Lucca; Shih Tzu ve Dachshunds başta olmak üzere genellikle küçük cins köpeklerde görülen deforme bacak sendromu ile büyüdü. Ön sağ bacağındaki iki kemiğin farklı oranlarda gelişmesi ve bir ayağının gelişiminin erkenden durması, diğer ayağının bir yay ipi gibi bükülmesine ve eğilmesine neden oldu. Neyse ki Luccada artık neredeyse tüm endüstrilerin faydalandığı 3D üretimden veterinerlik cerrahisi alanında yararlandı ve bu sayede minik kemikleri, önceki hâlinden daha hızlı ve hassas bir şekilde sabitlendi.

İngiltere, Bristol’daki Langford Veterinerlik Hizmetleri’nde ortopedik klinisyen olan Dr. Kevin ParsonsLucca’nın bacağının bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarını aldı ve Swansea’daki gelişmiş bir üretim-araştırma merkezi olan CBM Galler’e gönderdi. Klinikten yaklaşık bir saat uzaklıktaki bu tesiste, yakın zamanda verilen bir sipariş üzerine cerrahi implantlar ve veterinerlik pazarı adına rehber mahiyetindeki “modeller” 3D olarak tasarlandı.

Veteriner hekimler, tipik bir kemiğin neresinin kesileceğine veya nasıl manipüle edileceğine karar verirken sıklıkla görsel tahmine başvururlar. Parsons, bazen bu tahminlerin kompleks ve karmaşık bir süreç içerisinde değişken sonuçlara da yol açabildiğini vurguluyor. Ancak CBM Galler’in dijital cerrahi planlama kılavuzları ve implantları, cerrahların daha doğru osteotomiler yapabilmelerine yardımcı oluyor. CBM GallerLucca’nın deforme olmuş uzvunun BT taramalarını kullanarak Parsons’un kemiği keserken izleyeceği bir şablon yaratmak amacıyla 3D kesme modelini yazdırdı. Model, Lucca’nın bacak kemiğine yerleştirildi ve kemiğin yeri değiştirildi.

3d img

CBMLucca’nın bükülmüş 2 inç’lik kemiğine oturabilecek, 10 vida deliğine sahip bir titanyum implant üretti ve bunu Parsons’a kargoladı. Sipariş üzerine üretilen implant küçük köpeğe mükemmel bir şekilde uydu ve Lucca tüm heyecanı ve mutluluğu ile sahibine tekrar koşabildi. Hedefi ise belliydi: “Sahibinin pantolon paçaları!”

Parsons uyguladığı bu tekniği, son iki yıldır firmada ileri imalat yapan Tıp Mühendisi Dr. Ffion O’Malley’inaracılığıyla CBM Galler ile ortaklık kurduktan sonra kazandı. O’Malley, geçmişinde insan kafası ile boynundaki kusurlarla ilgilenen çene ve yüz cerrahisi alanında, insanlar için olan prosedürlerde görsel eğitim aracı ve cerrahi kılavuz görevi gören 3D parçaların geliştirilmesinde uzmanlaştı. Yüz rekonstrüksiyonu gibi operasyonlara ek olarak, doktorlar artık sipariş ettikleri kalça implantlarını oluşturmak için de 3D üretimden yararlanabiliyorlar.

O’Malley, küçük köpeğin ameliyatında kullanılacak 3D parça üretim sürecinde de, aynı büyük ölçekli parçalar kullanılacağı zaman insanlar için uygulanan ISO 13485 prosedürünün geçerli olduğunu söylüyor. Kendisi şu an GE Katmanlı İmalat’ın Arcam EBM makinesiyle Lucca gibi köpekler için parçalar üretiyor. Makine, metal tozunu bilgisayardan istenen şekil ve ölçekte işlemek için elektron ışınından faydalanıyor.

3d img

Parsons, güneybatı İngiltere’nin her yerinden uzman tavsiyeleri alırken, her ay farkı bir köpekte tipik bir açısal şekil bozukluğu vakasıyla karşılaşıyor.