Barış Kavas, çocukken astronot veya astrofizikçi olmayı hayal ediyordu. Bugün, uzayda yolculuk yapmasa da bilimin ön saflarında yer alıyor. Kavas, Türkiye Katmanlı İmalat Araştırma Laboratuvarı’nda, GE Havacılık’ın uçak motorlarında kullanılan yüksek teknolojili 3B baskıyı geliştirmede görev alıyor.
Kavas, uçak motorları üzerine çalışıyor. Katmanlı imalattan faydalanarak daha hafif ve daha yüksek performanslı motor parçalarını üretmenin yollarını geliştiriyor. Böylece havacılığın ve kullanılan motorların çevresel ayak izini küçültmeye yardımcı oluyor. Üretilen parçaların istenilen kalite ve özelliklere sahip olduğundan emin olmak için makine öğrenmesi ve yapay zekadan faydalanarak katmanlı imalat işlemini geliştirmeye çalışıyor. Laboratuvarda, tahminsel modelleme ve yapay zeka kullanarak üretim sürecini gözlemleyip üretilen parçaları veri analiz yöntemleriyle değerlendirmenin çok disiplinli bir çalışma anlayışı gerektirmesini, işiyle ilgili en çok keyif aldığı şeylerden biri olarak görüyor. Kavas, çalışmalarının içeriğini “İşim çok fazla teorik bilgi gerektiriyor ama aynı zamanda parçaların tasarıma uygun olarak üretilip üretilmediklerini incelemek için laboratuvarda uygulamalı olarak çalışıyorum.” sözleriyle ifade ediyor.
Aynı zamanda, çalışırken kullandığı teknolojiden ve bu teknolojinin birçok sektörde sunduğu imkanlardan heyecan duyuyor. Bu heyecanını “Katmanlı imalat, dünyanın herhangi bir köşesinde ve hatta uzayda parça üretmenize olanak tanıyan bir teknoloji. Tüm üretim sürecine ve tedarik zincirine kültürel bir değişiklik getiriyor.” sözleriyle dile getiriyor.
Kavas, üniversite eğitimi sayesinde malzeme bilimine hakimdi. Daha GE’deki ilk yıllarında, çok çalışarak uçak motorları hakkında da bilgi sahibi oldu. Bu sayede ileri mühendislik dersleri, mentorluk, liderlik eğitimi ve diğer geliştirme fırsatları ile mesleki ve teknik gelişimi hızlandıran Edison Mühendislik Geliştirme Programı’na katılmaya hak kazandı. Kavas bu süreci, “Bu yaklaşık iki yıl süren, dik bir öğrenme eğrisi olan gerçekten zorlu ve yorucu bir dönemdi.” sözleriyle anlatıyor. Program süresince, tam zamanlı çalıştığı işine ek olarak 20-30 saat arası süren ev ödevleriyle uğraşıyordu. Bu dönemi, bazen altından kalkması zor ama mühendis olarak gelişimine oldukça katkı sağlayan bir süreç olarak görüyor. Üstesinden gelmek zorunda kaldığı tüm zorluklara rağmen en büyük motivasyon kaynağının, karmaşık sistemlere sahip uçak motorları hakkında pek çok bilgi edinme fırsatı olduğunu söylüyor. Öğrendiklerinden bahsederken “Hem alt sistemlerin çalışma prensiplerini hem de parçaların diğer bölümlerle ilişkili olarak nasıl sistematik çalıştığını öğrendik.” diyor. Yeni şeyler öğrenmekten her zaman büyük keyif aldığının da altını çiziyor. Edison programındayken, çocukken izlediği mühendislik belgesellerinin verdiği heyecanla aynı heyecanı duyduğunu söylüyor.
Kavas, merakını başarısının en önemli sebeplerinden biri olarak görüyor: “Eğer bir şeyi bilmiyorsam, onu öğrenmeye heveslenirim.” Ne şanslı ki 100 yılı aşkın süredir uçak motoru üreten GE Havacılık’da çalışıyor. GE’deki ilk müdürünün Kavas’a dediği gibi “Şirket muazzam bir bilgi kütüphanesi. GE Havacılık’ın insanlarından ve teknik kaynaklarından öğrenilecek çok şey var.” Kavas da bu sözlere ek olarak, “Şirketin çok iyi bir bilgi paylaşım kültürü var, böylece her zaman soru sorabiliyorum.” diyor.