GE’nin son teknolojiye sahip ve akıllı rüzgâr türbinleri boyutları ile sizi şaşırtabilir. Uzaktan baktığınızda boyutları pek anlaşılmayan bu türbinler aslında birer dev ve bu türbinlerin kurulumlarını gerçekleştirmek bilgi, tecrübe ve efor gerektiriyor.

GÜRİŞ’in Afyon Dinar’da yer alan rüzgâr enerjisi santralinde geçtiğimiz Ocak ayında 31 adet GE 2.75-120-85 rüzgâr türbininin kurulumu gerçekleşti. Mekanik ve dijital aksamlarıyla oldukça kompleks sistemlere sahip olan bu türbinleri dağlara getirip montajlarını gerçekleştirmek, sanıldığından daha zorlu bir süreç.

Avrupa’nın birçok bölgesi ve Türkiye, rüzgâr enerjisinden elektrik üretmek için oldukça verimli bölgeler. Üstelik rüzgâr enerjisi neredeyse sınırsız bir enerji kaynağı ve rüzgâr türbinleri ile enerji üretmek bugüne kadar geliştirilen en çevreci enerji üretim metotlarından biri. Ancak Avrupa ve Türkiye’de, örneğin ABD’de yer alan geniş düzlüklere benzer coğrafi oluşumlar daha nadir bulunuyor. Bu sebeple genelde türbinlerin kurulması için, rüzgâr enerjisi açısından daha verimli olan dağlık bölgeler seçiliyor. Ancak rüzgâr türbinlerini dağlık bölgelere taşınıp kurulumunu gerçekleştirmek için pek de kolay değil. 5 temel parçadan oluşan bu devler, toplamda 220 ton ağırlığa ulaşıyor. Neyse ki GE mühendisleri, uygun rüzgâr koşullarında bu zorlu meydan okumayı toplamda 36 saatlik bir süreçte yani yaklaşık 2 iş gününde tamamlayabiliyor.

Bir rüzgâr türbininin 5 temel parçadan oluştuğunu belirtmiştik. Bu parçalara tek tek bakmak gerekirse; her biri 30-35 ton dolaylarında olan 3 adet kule parçası, elektrik üretimini sağlayacak ekipmanları barındıran ve 90 ton ağırlığında olan makine dairesi (nacelle parçası), rotor göbeği ve üzerine monte edilen 3 kanatla birlikte toplamda 60 tonu bulan son parçayı sayabiliriz. GE mühendisleri bir vinç yardımı ile önce kule parçalarının montajını sağlıyor, daha sonra makine dairesi bu kulenin tepesine yerleştiriliyor ve son olarak ise kanatları yerde monte edilen rotor, makine dairesi üzerine bağlanıyor.

GE’nin GÜRİŞ sahasında kurduğu rüzgâr türbinlerinin boyutları ile ilgili daha detaylı bilgi vermek gerekirse, bu türbinlerin kanatları şaşırtıcı derecede uzun: Çapları tam 120 metre genişliğinde. 3 parçalı kule ise toplamda 85 metre uzunluğunda. Türbinlerin üretim kapasiteleri de 2.75 megavat. Dolayısıyla bu türbinlerin isimlerinin nasıl belirlendiği de burada saklı: Üretim kapasitesi: 2.75, rotor çapı: 120 metre, hub yüksekliği: 85 metre. Karşınızda GE 2.75-120-85 Rüzgâr Türbini.
Türkiye için rüzgâr enerjisine yapılan yatırımlar oldukça önemli. 2000 yılında rüzgâr enerjisinin elektrik üretimindeki payı %0,3 civarındayken 2016 yılında bu oran %5,50’ye ulaşmış durumda ve giderek daha fazla rüzgâr türbini kurulumu gerçekleşiyor. Türkiye’nin 2023 enerji hedefleri arasında bugün 6.000 megavat olan yenilenebilir enerji payının 20.000 megavata çıkarılması planlanıyor. GE olarak Türkiye’de yetkin mühendis ve servis ekibiyle ülkemizin hedeflerini destekliyoruz.