Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Press Release

Samenwerking GE en Carbon Trust om schone technologie in Europa te bevorderen

February 20, 2012

Startersfonds voor veelbelovende start-up bedrijven

Rotterdam, 20 februari 2012 - GE en Carbon Trust, een Britse non-profit organisatie met als missie het helpen verminderen van CO2-uitstoot, gaan samenwerken. Het doel van de samenwerking is om de Europese groei van schone technologie te versnellen in een regio die steeds meer moeite heeft om andere delen van de wereld, zoals Azië, in deze sector bij te benen.

In het Kyoto-protocol zijn ongeveer 170 industrielanden wereldwijd overeengekomen het broeikaseffect tegen te gaan. Nederland heeft zich daarbij verplicht tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met zes procent. Sinds 2007 wordt er in Europa echter veertig procent minder geïnvesteerd in schone energie. Ook Nederland raakt daarbij verder achterop. Volgens Tom Delay, CEO van Carbon Trust, is de samenwerking met GE van groot belang: "Deze samenwerking zal Europa helpen zijn potentieel waar te maken. Historisch gezien is Europa de leider op het gebied van innovatie, maar we moeten ervoor zorgen dat ondernemingen actief in de schone technologie snel en effectief gecommercialiseerd worden zodat Europa een voorloper kan blijven".

GE Innovatie barometer

Uit de recente 'Innovatie Barometer' van GE, waarvoor 2800 ondernemingen in 22 landen wereldwijd werden ondervraagd, blijkt dat Europese bedrijven innovatie van essentieel belang achten voor de economische en maatschappelijke gezondheid van Europa. Tegelijk vindt men dat innovatie niet genoeg wordt gestimuleerd. Uit het onderzoek blijkt verder dat Europese ondernemingen het samenwerken met meerdere spelers, van overheid tot grote bedrijven en van het MKB tot individuen, zien als de sleutel tot succes op het gebied van innovatie. Daarbij is men er van overtuigd dat MKB bedrijven en eenmanszaken net zo innovatief kunnen zijn als grotere bedrijven, maar wel meer behoefte hebben aan startkapitaal.

Startersfonds

Onderdeel van de eerste achttien maanden van de samenwerking tussen GE en Carbon Trust is een startersfonds van vijf miljoen dollar voor nieuwe koolstofarme technologieën op het gebied van infrastructuur. GE gaat samen met Carbon Trust beginnende bedrijven selecteren en investeren in die bedrijven met het meeste potentieel. "In een dalende markt is het extra belangrijk om dit soort ondernemingen te ondersteunen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze snel groeiende bedrijven voor een enorme groei van de werkgelegenheid kunnen zorgen," zegt Delay. "Tegelijk hebben ze ook meer kapitaal nodig en dit kan een probleem worden als banken maar beperkt kunnen lenen. Startersfondsen als deze kunnen hierbij uitkomst bieden."

GE 'ecomagination'-initiatief

De samenwerking tussen GE en Carbon Trust is onderdeel van de 'GE ecomagination Challenge', een wereldwijd initiatief ter grootte van tweehonderd miljoen dollar dat GE in 2010 lanceerde om de beste ideeën op het gebied van schone technologie te financieren. Tot op heden hebben GE en venture capital partners 134 miljoen dollar geïnvesteerd in wereldwijde start-up bedrijven.

"GE was met het 'ecomagination'-initiatief een van de eerste bedrijven ter wereld die milieu en ondernemen combineren in hun strategie," zegt Roland Teixeira de Mattos, Country Executive van GE Benelux. "Wij zijn ons steeds meer gaan richten op het identificeren van nieuwe ondernemingen, technologieën en talent op dit gebied. GE kijkt daarbij niet alleen naar het zakelijk voordeel, maar ook naar de mogelijkheden die deze nieuwe technologieën bieden voor algemene economische groei en voor het efficiënt inzetten van bronnen zoals energie en water."

Stroomversnelling voor Europese schone technologie

De laatste vijf jaar is de wereldwijde leiderspositie van Europa op het gebied van schone energie uitgehold ten opzichte van andere werelddelen. Volgens een recent verslag van Bloomberg New Energy Finance* vond in 2007 nog 42 procent van de wereldwijde investering in schone energie binnen de grenzen van Europa plaats, terwijl dat nu nog maar 25 procent is. In dezelfde periode hebben Azië en Oceanië hun investeringen in schone energie bijna verdubbeld. Uit analyse van de Cleantech Group in het vierde kwartaal van 2011 blijkt dat Noord-Amerika in dezelfde periode tweederde van de totale venture capital investeringen in de schone-energiesector voor zijn rekening nam, terwijl Europa en Pacifisch Azië verantwoordelijk waren voor respectievelijk 19 en 18 procent.

Volgens Tom Delay van Carbon Trust biedt schone technologie goede mogelijkheden voor Europese groei. "Europa heeft een hoge onderzoekskwaliteit en staat van dienst op dit gebied. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat andere delen van de wereld Europa aan het inhalen zijn. Dit nieuwe initiatief zorgt ervoor dat de meest veelbelovende schone technologiebedrijven in Europa in een stroomversnelling gecommercialiseerd kunnen worden," aldus Delay.

Bronnen:

*Het verslag van Bloomberg New Energy Finance 'Global Trends in Renewable Energy Investment in 2011' vindt u hier.

Over GE

GE (NYSE: GE) werkt aan zaken die ertoe doen. De beste mensen en de beste technologieën pakken de grootste uitdagingen aan. We zoeken naar oplossingen op het gebied van energie, gezondheid, transport en financiën, om zo te werken aan de ontwikkeling, versteviging, verandering en verbetering van de wereld. Niet alleen denken. Doen. GE werkt. 'Ecomagination' is de strategie van GE om voor de huidige milieu-uitdagingen innovatieve oplossingen te ontwikkelen en te verwezenlijken en tegelijkertijd economische groei te realiseren. Meer informatie? Bezoek de website op www.ge.com.

Over GE in de Benelux

GE is al ruim vijftig jaar actief in België, Luxemburg en Nederland. In het derde kwartaal van 2011 vestigde GE Benelux zijn hoofdkantoor in Rotterdam. Het Europese hoofdkantoor van GE is gevestigd in Brussel. GE Benelux richt zich vooral op de sectoren transport & mobiliteit, energie en gezondheidszorg. In 2010 tekende GE een strategisch samenwerkingsverband met het Havenbedrijf Rotterdam, gericht op innovatie in de haven. Meer informatie staat op www.ge.com/nl.

Over Carbon Trust

De Carbon Trust is een non-profit organisatie met als missie om de overstap te versnellen naar een koolstofarme economie. Carbon Trust doet dit door specialistische ondersteuning aan bedrijven en de publieke sector met als doel het helpen terugdringen van CO2 uitstoot, energie te besparen en koolstofarme technologieën te commercialiseren. Meer informatie staat op www.carbontrust.co.uk

Barbara Vermeire
GE
[email protected]
+32-2-235-6960
+32-(0)475-91-25-63

Marrika van Beilen
Sterk Werk
[email protected]
+31-(0)10-456-78-49
+31-6-515-60-877


business unit
tags