Skip to main content
×

GE.com has been updated to serve our three go-forward companies.

Please visit these standalone sites for more information

GE Aerospace | GE Vernova | GE HealthCare 

Press Release

Kompanija GE pomoći će povećati proizvodnju i smanjiti štetne emisije hrvatske termoelektrane na ugljen

November 11, 2016
  • Nadogradnje parne turbine modernizirat će termoelektranu na ugljen TE Plomin
  • GE-ova poslovna jedinica Power Services predstavlja svoja razvijena rješenja za pogone uz pomoć nove servisne platforme Fleet360
  • Nadogradnje će doprinijeti povećanju toplinskog učinka termoelektrane, povećati izlaznu snagu  i smanjiti emisije štetnih plinova 

BADEN, ŠVICARSKA - 11. studenoga 2016. - Poslovna jedinica Power Services kompanije GE (NYSE: GE) najavila je da će modernizirati termoelektranu Hrvatske elektroprivrede d.d. u Plominu, jedinu termoelektranu na ugljen u Hrvatskoj. Nadogradnje koje će izvršiti kompanija GE - prve takve vrste u zemlji - doprinijet će povećanju toplinskog učinka termoelektrane, povećati njezinu izlaznu snagu, smanjiti troškove poslovanja i održavanja, ali i smanjiti emisije štetnih plinova te produljiti vijek trajanja parne turbine.

„Odabrali smo kompaniju GE kako bi nam pomogla povećati efikasnost i poboljšati rezultate poslovanja, što će omogućiti da termoelektrana učinkovitije i isplativije posluje“, istaknuo je Mihajlo Mirković, direktor pogona TE Plomin Hrvatske Elektroprivrede d.d. „Nadogradnja tvrtke GE omogućit će nam da moderniziramo termoelektranu kako bismo poboljšali njezine performanse, uz niže troškove i dodatne ekološke kontrole i kontrole emisija.“

Usluga nadogradnje dio je GE-ove nove platforme Fleet360* s potpunim rješenjima za pogone te cross-fleet komponentama za voditelje elektroprivrednih i industrijskih pogona diljem svijeta. GE će nadograditi parnu turbinu D2Y252 A s naprednim 3-D lopaticama. Nakon nadogradnje parne turbine od 210 MW, povećat će se izlazna snaga, a učinkovitost poboljšati za 3,6 posto smanjenjem specifične potrošnje topline.

„Predviđa se kako će ugljen ostati drugi najveći izvor energije na svijetu sve do 2030. godine, te biti još važniji izvor električne energije u zemljama u razvoju,“ rekao je Pascal Schweitzer, generalni direktor GE-ove poslovne jedinice Power Services za Europu. „Sposobnost zemalja da dostignu ciljeve vezane za emisije plinova iz Pariškog sporazuma o klimi sklopljenom na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama (COP21), dok istovremeno zadovoljavaju rastuće potrebe za električnom energijom, ovisit će o sposobnosti elektrana na fosilna goriva da isporučuju energiju na fleksibilniji, odgovorniji i čišći način. Zahvaljujući našem opsežnom portfelju, zadovoljstvo nam je pomoći našim klijentima poput Hrvatske elektroprivrede d.d. da povećaju učinkovitost svojih termoelektrana na ugljen te dodatno smanje emisije plinova kako bi zadovoljile najstrože svjetske regulative.“

Nadogradnja termoelektrane uključivat će kapitalni remont visokotlačnog i srednjetlačnog dijela parne turbine i zamjenu kapitalnih dijelova. Za nadogradnju niskotlačnog dijela parne turbine koristit će se GE-ove napredne 3-D lopatice, novi rotor, nosači statorskih lopatica, unutarnje kućište i drugi rezervni dijelovi. Osim toga, vijek trajanja parne turbine produljit će se za otprilike 200 tisuća dodatnih radnih sati.

Očekuje se da će nadogradnja parne turbine započeti u svibnju sljedeće godine, dok je puštanje u rad nadograđene opreme planirano za srpanj 2017.

O kompaniji GE

GE (NYSE: GE) je svjetska digitalna industrijska kompanija koja transformira industriju softverski definiranim strojevima i rješenjima koji su povezani, prilagodljivi i predvidljivi. GE počiva na globalnoj razmjeni znanja, tzv. GE Storeu, zahvaljujući kojem kompanije dijele i pristupaju istoj tehnologiji, tržištima, strukturi i znanju. Svaki izum potiče nove inovacije i aplikacije diljem industrijskih sektora. Koristeći ljude, usluge, tehnologiju i razmjer, GE klijentima isporučuje bolje rezultate jer govori jezik industrije (www.ge.com).

O kompaniji GE Power

GE Power je globalni predvodnik u proizvodnji energije koji koristi svoju specijaliziranu ekspertizu kako bi korisnicima isporučio električnu energiju iz cijelog niza izvora goriva. Postojeću industriju za proizvodnju električne energije preobražavamo zahvaljujući digitalnoj elektrani, najvećoj i najučinkovitijoj plinskoj turbini na svijetu, nizu rješenja za pogone, nadogradnju i usluge, te našem data-leveraging softveru. Pomoću naše inovativne tehnologije i digitalne ponude, energija postaje cjenovno povoljnija, pouzdanija, pristupačnija i održiva. Više o svemu možete pronaći na internetskoj stranici www.gepower.com. Pratite GE Power na Twitteru (@GE_Power) i LinkedInu (GE Power).

O GE-ovoj poslovnoj jedinici Power Services

GE-ova poslovna jedinica Power Services, sa sjedištem u švicarskom Badenu, klijentima pruža vrhunska rješenja za sve njihove pogone i tijekom njihova cijeloga radnog vijeka. Organizacija podržava više od 2 800 klijenata diljem svijeta zahvaljujući bazi od više od 28 000 pogona za proizvodnju električne energije, uključujući i druge originalne proizvođače opreme (OEM), te se koristi industrijskim internetom kako bi poboljšala performanse naših rješenja za vrijeme životnog vijeka uz pomoć softvera i analize velike količine podataka. Za više informacija posjetite stranicu powergen.gepower.com.

###

* Zaštitni znak kompanije General Electric; može biti registriran u jednoj ili više zemalja.

Kontakti za dodatne informacije:

Laura Aresi                                                                Tom Murnane ili Beth Coffman

GE Power - Power Services                                         Soteryx

Global Media Relations Leader                                   +1 518 786 6488

+39 02 67335622                                                    [email protected]

[email protected]                                                  [email protected]

Laura Aresi
GE Power - Power Services
[email protected]
+39 02 67335622


business unit
tags